Espanja sai avoimesti homon sisäministerin

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
Fernando Grande-Marlaska (kuva: Casa de S.M. el Rey)

Espanjan uusi pääministeri Pedro Sanchez valinnut hallituksensa sisäministeriksi avoimesti homon Fernando Grande-Marlaskan. Uusi hallitus vannoi virkavalansa 7. kesäkuuta. Pääministeri ilmoitti valinnoistaan kuningas Felipe VI:lle ennen ministerilistan julkistamista.

Edellinen Mariano Rajoyn johtama hallitus kaatui kesäkuun alussa luottamuslauseäänestyksessä.

Marlaska on toiminut aiemmin tuomarina ja hän on toiminut näkyvästi baskien terroristijärjestö ETA:aa vastan. Hänen vastuualueeseen kuuluvat sekä paikalliset että alueelliset poliisivoimat kuten myös kansallinen Guardia Civil.

Grande-Marlaska avioitui vuonna 2005 pitkäaikaisen kumppaninsa Gorka Gómezin kanssa. Grande-Marlaska on pitkään toiminut homoseksuaalisuuteen kohdistuvaa kiusaamista vastaan.

Alkuaan kulttuuri- ja urheiluministeriksi nousi myös avoimesti homo Màxim Huerta, mutta hän joutui eroamaan tehtävästään veropetossyytösten vuoksi. Lisäksi hänen valintaansa oli kritisoitu siitä, että tämä oli aiemmin loukannut naisia, katalaaneja ja urheilijoita.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Uuden 17-jäsenisen hallituksen jäsenistä 11 on naisia. Hallituksen ohjelma ei eroa suuresti edellisen hallituksen ohjelmasta, mutta nyt yhdeksi päätavoitteeksi on määritelty tasa-arvon edistäminen. 

Uuden hallituksen taipaleen uskotaan olevan kivikkoinen, sillä Sanchezin sosialistipuolueella on ainoastan 84 paikkaa 350-paikkaisessa parlamentissa. Seuraavat parlamenttivaalit ovat vuonna 2020.

Hallitus kokonaisuudessaan: varapääministeri ja tasa-arvoministeri Carmen Calvo, ulkoministeri Josep Borrell, talousministeri Nadia Calviño, oikeusministeri Dolores Delgado, puolustusministeri Margarita Robles, talousministeri María Jesús Montero, sisäministeri Fernando Grande-Marlaska, kehitysministeri José Luís Ábalos, opetusministeri ja hallituksen puheenjohtaja Isabel Celaá, tiede-, innovaatio ja yliopistoministeri Pedro Duque, kulttuuri- ja urheiluministeri José Guirao Cabrera, aluehallintoministeri Meritxell Batet, työ-, maahanmuutto- ja sosiaaliturvaministeri Magdalena Valerio, teollisuus-, kauppa ja turismiministeri Reyes Maroto, maatalous- ja kalastusministeri Luis Planas, ekologiaministeri Teresa Ribera ja terveys- ja sosiaaliministeri Carmen Monton

Rajoyn hallituksen kaatumisen taustalla on hänen kansanpuolueensa PP:n korruptiovyyhti. Puolueen entinen rahastonhoitaja sekä 28 muuta puolueen piirissä toimivaa ihmistä tuomittiin vankeuteen korruption vuoksi. Rajoy on ensimmäinen epäluottamuslauseeseen kaatunut pääministeri Francon ajan jälkeen.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!