Kun Englannin eliitti suojeli omiaan. Tv-sarja liberaalijohtajan homosuhteen jälkihoidosta.

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • jnsto
Britannian synkän homohistorian uusinta paljastusta käsiteltiin Kauppalehdessä 8.6.18

Britannian liberaalipuoluetta aikanaan johtaneen Jeremy Thorpen 60-luvun homosuhde ja sen peittämiseksi ilmeisesti yritetty palkkamurha ovat nousseet julkiseen keskusteluun televisiosarjan ansiosta. Thorpella oli ollut suhde nuoren Norman Scottin kanssa. Suhteen jälkeen Scott oli ollut vaivaksi Thorpelle. Vuonna 1975 Scott oli yritetty murhata, mutta vain hänen koiransa oli menehtynyt. Thorpe oli syytettynä palkkamurhan järjestämisestä, mutta vapautettiin.

Oikeudenkäynnin aikana BBC oli valmistellut dokumenttia aihevyyhdestä. Kun Thorpe kuitenkin vapautettiin syytteistä, BBC peruutti tuotannon ja toimittaja Tom Mangoldia käskettiin hävittämään aineisto. Mangold kuitenkin säilytti kopion ja täydennetty versio esitettiin 40 vuotta myöhemmin.

Äskettäin  aiheesta tehtiin dramasarja A Very English Scandal. 

Poliisi otti jutun uudelleen esille muutamia vuosia sitten. Tutkimukset kuitenkin keskeytettiin, kun poliisin mukaan yksi pääsyytetyistä oli kuollut. Kuitenkin The Mail on Sunday löysi tämän aseen hallussapidosta syytetyn miehen. Hän oli muuttanut nimeään.  Mutta poliisi ei kuitenkaan ollut kiinnostunut jatkamaan selvityksiä.

Kauppalehden Lontoon-kirjeenvaihtaja Auli Vapola lainasi Mediahuomio-palstalla (8.6.18) Financial Timesin kommenttia. "Thorpen tapauksen todellinen tarina on valtion valtuuttama vihamielisyyden ilmapiiri, jossa homomiehet ymmärsivät, että paljastuminen merkitsee tuhoa."  

Ilmapiiri ei jäänyt 60-luvulle, vaan poistui lopullisesti vasta viimeisten rikoslain syrjivien moraalipykälien poistuessa 2003.

Puoluejohtaja Thorpen 60-luvun seurustelukumppani on elossa ja aikoo tehdä valituksen poliisin toiminnasta.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!