Lännen Media: Mies synnytti vauvan Suomessa

  • Uutinen
  • Yleiset
  • Sami Mollgren
  • 3

Tiettävästi ensimmäistä kertaa Suomessa mies on synnyttänyt lapsen. Asiasta kertovan Lännen Median mukaan laskettu aika oli maaliskuun alkupuolella, mutta lopulta syntymän aika koitti vasta pari viikkoa myöhemmin.

Noin kolmekymmenvuotias lapsen isä kertoo, että raskaus ja synnytys sujuivat ongelmitta. Vauvalla oli hänen mukaansa painoa lähes neljä kiloa ja pituutta 53 senttiä.

Lapsen isä oli Lännen Median mukaan käynyt läpi sukupuolen korjausprosessin parikymppisenä ja saanut kolme vuotta sitten miehen henkilötunnuksen. Hän oli kuitenkin keskeyttänyt hormoniterapian, jotta voisi kokeilla lapsen hankkimista puolisonsa kanssa. Pariskunta oli selvittänyt hedelmöitysklinikoilta hoitomahdollisuuksista, mutta lähes kaikki kieltäytyivät translainsäädäntöön vedoten. Hoitoja ei kuitenkaan lopulta tarvittu, vaan lapsi sai alkunsa alkukesästä.

Suomessa terveydenhuollon tietojärjestelmät eivät tunnista tilannetta, jossa raskaana olevalla on miehen henkilöllisyystunnus. Tilanne on tullut vastaan sekä neuvolassa että sairaalassa. Raskaus ei ole näkynyt terveystiedoissa, ja siitä johtuvista mahdollisista ongelmatilanteista on kannettu huolta. Terveydenhuollon piirissä perheeseen on kuitenkin suhtauduttu ammattimaisesti, eikä asiasta ole tehty ongelmaa. Myös Kela on tehnyt myönteisen päätöksen äitiyspäivärahasta, mutta hakemusta ei voinut tehdä verkossa, koska lomake ei hyväksy miehen henkilötunnusta.

Lännen Median jutussa miehet eivät esiinny omilla nimillään, jotta perheen yksityisyys ei vaarantuisi. Jutussa todetaan, että isän raskaus ja synnyttäminen herättävät joissakin ihmisissä kielteisiä tunteita. Miehet kertovat lähipiirinsä suhtautuneen asiaan hyvin.

Suomessa translain uudistus on jumissa

Nykyinen lainsäädäntö pakottaa sukupuoltaan korjaavan henkilön lisääntymiskyvyttömiksi, mutta Suomessakin on keskusteltu translain uudistamisesta. Lisääntymiskyvyttömyysvaatimus on herättänyt ulkomaita myöten huomioita Suomen lainsäädännön syrjivyydestä. Esimerkiksi YK:n Kidutuksen vastainen komitea on kiinnittänyt huomiota Suomen lainsäädännön ongelmiin asiassa.

Sosiaali- ja terveysministeriö on laatinut lakiesityksen translain kokonaisuudistuksesta, mutta edellisellä vaalikaudella hallituksessa mukana olleet kristillisdemokraatit estivät esityksen tuomisen eduskunnan käsiteltäväksi, ja tällä hallituskaudella perussuomalaiset ja myöhemmin siniset ovat olleet esityksen eduskuntakäsittelyn tulppana.

Turun Sanomat: Isä synnytti vauvan ensi kertaa Suomessa – vauva-arki sujuu hyvin, vaikka miehen henkilötunnus esti äitiyspäivärahan hakemisen netissä
Miehen sosiaaliturvatunnuksella odotetaan lasta ilmeisesti ensimmäisen kerran Suomessa

3 kommenttia

  • 1 / 3
  • ihmettelen vain
  • 5.4.2018, 14.12
Onnea vanhemmille!
Minusta nykyinen laki on ihan hanurista ja se pitäisi ehdottomasti muuttaa, MUTTA jos nyt kuitenkin eletään nyky lakien mukaisesti, niin miten tämä miehen raskaus on mahdollinen. "Nykyinen lainsäädäntö pakottaa sukupuoltaan korjaavan henkilön lisääntymiskyvyttömiksi" ja synnyttäjä (ex. nainen) on saanut miehen henk.tunnuksen, joten hänen on täytynyt täyttää lain ehdot kaiketi kemiallisella kastraatiolla. Onko todellakin niin, että ehdot tulee täyttää vain hakuhetkellä ja halutessaan vaikka heti päätöksen ja henkkarin saatuaan voi lopettaa pillereiden popsimisen? Eikö nyky laki mitenkään vaadi palauttamaan (viran puolesta) alkuperäistä sukupuolta jos lain ehtojen noudattamisen laiminlyö? Koko kastraatio/sterilisaatiovaatimus pitäisi poistaa kokonaan, mutta nyky lakihan on ihan torso jos siinä tällainen porsaanreikä on.
kristityt ovat tuosta uudestisyntymisestä riemuissaan, arvatenkin.

Sillä hehän uskovat että, alussa, mies synnytti poikavauvan - vai miten se mies-jumalan yksin synnyttämä aatami-vauveli kehkeytyikään.