Helsingin tuomiokapituli ei kumonnut samaa sukupuolta olevia pareja vihkineen papin "vakavaa moitetta"

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 3
Kai Sadinmaa odottamassa tuomiokapitulin päätöstä 13.9. (kuva: Vaeltaja2006)

Helsingin tuomiokapituli ei hyväksynyt samaa sukupuolta olevia pareja avioliittoon vihkineen Kai Sadinmaan "vakavasta moitteesta" tekemää oikaisuvaatimusta. Päätöksestä äänestettiin (4 - 3) ja kolme jäsentä jätti siitä eriävän mielipiteen.

Helsingin hiippakunnan tuomiokapituli langetti Sadinmaalle 13.9. järjestetyssä kokouksessaan "vakavan moitteen". Perusteena oli pappislupauksen rikkominen. Piispojen tulkinnan mukaan kirkon virallinen avioliittokäsitys mahdollistaa vain naisen ja miehen vihkimisen avioliittoon, ja Sadinmaa on vihkinyt samaa sukupuolta olevia pareja kirkollisesti avioliittoon sen jälkeen, kun samaa sukupuolta olevien avioliitot salliva lakiuudistus astui 1. maaliskuuta 2017 voimaan. Myös joukko muita pappeja on vihkinyt maaliskuun alun jälkeen yhteensä puolensataa samaa sukupuolta olevaa paria avioliittoon.

Lokakuussa tuomiokapitulille jättämässään oikaisuvaatimuksessa Sadinmaa vaatii tuomiokapitulia perumaan antamansa "vakavan moitteen", joka Sadinmaan mukaan on lakiin perustumaton rangaistuksenluonteinen seuraamus. Sadinmaa katsoo, että kirkon nykyiset käytännöt eivät ole sopusoinnussa Suomen nykyisen avioliittolain kanssa. Mikäli tuomiokapituli ei peru "vakavaa moitettaan", Sadinmaan odotetaan valittavan asiasta hallinto-oikeuteen ja tarvittaessa korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Tuomiokapitulin keskiviikkona tekemän ratkaisun jälkeen Sadinmaa kertoi Facebookissa vihkineensä joulukuussa samaa sukupuolta olevan parin.

- Tiedoksi Helsingin tuomiokapitulille (ja halukkaille kantelijoille). Olen vihkinyt äskettäin samaa sukupuolta olevan pariskunnan avioliittoon. Tämä tieto sen kunniaksi kun kapituli ei perunut rangaistustaan, vakavaa moitetta ja kaiken lisäksi yrittää estää viemästä asiaa eteenpäin, hallinto-oikeuteen, kirjoitti Sadinmaa Facebookissa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Tuomiokapitulin ratkaisuista huolimatta kirkon kanta avioliittokysymyksessä ei ole selkeä, sillä kirkolliskokous ei ole toistaiseksi tehnyt päätöstä puoleen eikä toiseen kirkon avioliittokäsitystä samaa sukupuolta olevien parien kohdalla. Kirkon piispainkokous sen sijaan ilmaisi elokuussa 2016 kantanaan, että papit eivät saa vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja avioliitton tai siunata näiden avioliittoa, kun avioliittolaki uudistuu 1.3.2017.

Helsingin hiippakunta: Hiippakuntatiedote 5/2018
Pappi Kai Sadinmaa vaatii tuomiokapitulia perumaan saamansa
Seinäjoella rangaistiin pappeja samaa sukupuolta olevien vihkimisestä - tuomiokapitulilla jalkapuut

3 kommenttia

  • 1 / 3
  • Anonyymi
  • 22.3.2018, 10.34
Onkos tietoa miten ortodoksien puolella asiaan on reagoitu? Onko millaiset säännöt ja/tai kapinallisia pappeja? Tarkoitan Konstantinopolin patriarkaatin alaista kansankirkkoamme. Moskovan patriarkaatin alaisen ortodoksikirkon kanta kyllä tiedetään.

Ajoneuvon siunaamiselle löytyy kyllä ohjeet http://www.ortodoksi.net/index.php/Ajoneuvojen_siunaaminen mutta ei taida löytyä homoparille :-D
Ortodoksien kohdalla tilanne on selkeämpi, koska avioliittoon vihkimisen sukupuolirajaus on määritelty kirkon määräyksissä kaikki lait ja asetukset täyttävästi.