Olympiamitalisti Gus Kenworthy kertoo tunnoistaan kaksi vuotta kaapistatulonsa jälkeen

  • Uutinen
  • Urheilu
  • Sami Mollgren
Gus Kenworthy (kuva: Sean M. Haffey / AFP / Lehtikuva)

Syksyllä 2015 kaapista tullut yhdysvaltalainen freestylehiihtäjä Gus Kenworthy kertoo The Washington Post -julkaisuussa tuntojaan valmistautuessaan tuleviin talviolympialaisiin, joihin hän osallistuu avoimesti homona urheilijana. Kun hän saavutti hopeaa slopestylestä vuoden 2014 talviolympialaisissa Sotšissa, hän oli vielä kaapissa.

Nyt 26-vuotias Kenworthy kertoo olevansa tyytyväinen ratkaisuunsa kertoa avoimesti itsestään. Hänen mukaansa asiaan liittyvän henkisen painolastin poistuminen on vaikuttanut myönteisesti urheilusuorituksiin. Hän kertoo joutuneensa välttelemään asioita, eikä hän voinut enää olla oma itsensä; toisaalta asian tuominen esiin pelotti ja toisaalta sen piilottelu tuntui vaikealta.

Lopulta hän kertoi homoseksuaalisuudestaan ESPN:n haastattelussa syksyllä 2015. Kun jutun julkaisupäivä - 22. lokakuuta 2015 - lähestyi, kasvoi jännitys, eikä edeltävänä iltana uni ollut tulla.

- Pelkäsin menettäväni ystäväni, kannattajani, yhteistyökumppanini, kaiken. Muistan, kun julkaisin kirjoittamaani tekstiä ja liitin siihen linkkiä ESPN:n juttuun. Sormeni vapisivat. Olin peloissani. Sitten tuli helpotus. Kaikki paino lähti hartioiltani, kertoo Kenworthy.

Kenworthyn pelot eivät toteutuneet, vaan palaute olikin myönteistä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

- Itkin, koska tunsin saavani osakseni niin paljon rakkautta.

Seksuaalivähemmistöihin kuuluvat urheilijat nähdään usein varsinkin itseään vielä etsiville nuorille tärkeinä esikuvina; he laajentavat kuvaa seksuaalivähemmistöistä. Erityisesti urheilun huipulla kaapista tulleita on niin harvassa, että avoimesti homoseksuaalisuudestaan kertoneet ovat usein esillä juuri tämän asian vuoksi.

- Olen nyt “se homo hiihtäjä”, ja hyvä niin. Tiesin sen tulevan roolikseni, toteaa Kenworthy.

Kenworthy ei kuitenkaan pelkää tämän leimansa jättävän varjoonsa saavutuksiaan urheilu-urallaan. Hän toteaa kaapista tulon

- Sittenkin kun olet “se homo tyyppi”, niin voittaessasi kilpailuja voitat yhä kilpailuja, toteaa Kenworthy.

Järjestyksessään 23. talviolympialaiset järjestetään Etelä-Korean Pyeongchangissa 9.-25. helmikuuta. Muita seksuaalisesta suuntautuneisuudestaan avoimesti kertoneita seksuaalivähemmistöön kuuluvia urheilijoita vuoden 2018 talviolympialaisissa ovat ainakin taitoluistelijat Adam Rippon (USA) ja Eric Radford (Kanada) sekä alankomaalaiset pikaluistelija Ireen Wüst ja lumilautailija Cheryl Maas, pikaluistelija Brittany Bowe (USA) sekä mäkihyppääjä Daniela Iraschko-Stolz (Itävalta), lumilautailijat Belle Brockhoff (Australia) ja Šárka Pancochová (Tšekki) sekä murtomaahiihtäjä Barbara Jezeršek (Australia).

The Washington Post: Since coming out, freestyle skier Gus Kenworthy has taken off
Olympiamitalisti Gus Kenworthy kaapista

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!