Turkissa transihmisten vihamurhia

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006

Viime vuosina on Turkin yhteiskunnassa vallitseva homofobia ja transfobia johtanut moniin pahoinpitelyihin ja transihmisten murhiin. Pembe Hayat –yhdistys järjesti marraskuun 20-21. päivinä Ankarassa tilaisuuksia vihamurhien uhrien muistoksi.

Pembe Hayatista kerrotaan, että maaseudulla ja pikkukaupungeissa transihmisten syrjintä on niin kovaa, että he yleensä joutuvat muuttamaan suuriin kaupunkeihin. Monet pakenevat myös oman perheen väkïvaltaa, koska he ovat ”häpeäksi perheelle”.Suurkaupungeissa he joutuvat reuna-alueille gettomaisiin olosuhteisiin. Koska he eivät saa työtä, heidän ainoa mahdollisuutensa on seksityö (90%).

Päivittäin tulee Pembe Hayat -järjestön neuvontapísteeseen tietoja psyykkisestä, seksuaalisesta ja fyysisestä väkivallasta. Nationalistinen, patriarkaalinen ja heteroseksuaalinen valtarakennelma ruokkii vihaa transihmisiä kohtana. Ääriryhmät eivät oman ilmoituksensa mukaan pidä transihmisiä lainkaan ihmisinä. Vuoden 1996 jälkeen on murhattu 8 transihmistä. Vuonna 1997 Gamze kuoli 16 puukoniskuun. 1998 Nilüfer sai surmansa raiskauksen seuraksena. Vuonna 2000 Seher murhattiin autoon. 2003 kuoli Aydan asunnossaan puukoniskuihin. 2004 Serpil kuoli asunnosssan ja ruumis löydettiin roskiksesta. 2005 Sitem kuristettiin lakanoihin, Cibali kuoli raiskauksen jälkivaikutuksiin. 2006 Nase murhattiin kadulla. Uusin tapaus on Dilek Ince, jota ammutiin kadulla ja hän kuoli Ankarassa sairaalassa 10.-11. syyskuuta yöllä. Dilek oli luvannut todistaa niitä vastaan, jotka hyökkäsivät väkivaltaisesti transihmisten kimppuun Ankaran esikaupungissa vuonna 2006. Syytetyt on nyt vapautettu 17. lokakuuta oikeudenkäynnissä.

Nämä viimeisimmät tapahtumat ovat olleet Ankarassa Eryamanin alueella. Sillä alueella transihmisiä on suvaittu, mutta nyt sinne rakennetaan luksusasuntoja ja ainakin 30 transihmistä on karkotettu asunnoistaan väkivaltaisesti. Pembe Hayat -järjestön mukana kyseessä on poliisivoimien ja kaupunginhallinnon brutaali siivouskampanja, johon alueen asukkaat ottivat osaa. Media vaikeni tai applodeerasi.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Pembe Hayat perustettiin vuonna 2005. Tarkoituksena oli kiinnittää huomio transihmisiin kohdistuvaan runsaaseen väkivaltaan. Nyt ollaan puuhaamassa seksityöläisten ammattijärjestöä. Maaliskuulla 2009 järjestetään siitä asiasta tempauksia. Nyt kuitenkin on auki, miten järjestö voi toimia, kun samaan aikaan ollaan lopettamassa Lambda Istanbulin toimintaa oikeuden päätöksellä.

(Indymedia)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!