Venäjän omistamalle alueelle Ahvenanmaalle rakennettu "homobaari" ei johtanut seuraamuksiin

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Sami Mollgren

Ahvenanmaan käräjäoikeus vapautti syytteistä ruotsalaisen Far & Son -hiphop-kaksikon, joka oli rakentanut syksyllä 2015 "homobaarin" Venäjän omistuksessa olevalle tontille.

Far & Son -kaksikko eli Frej Larsson ja Simon Gärdenfors nauhoitti Ahvenanmaan Saltvikissa osuutta heidän televisio-ohjelmaansa Samhällsjudo, joka oli katsottavissa Ruotsin kaupallisen TV4:n verkkopalvelussa ja TV12:ssa.

Kaksikon motiivina oli nostaa valokeilaan Venäjällä muutama vuosi sitten hyväksytty ns. homopropagandalaki.

Tapauksen jälkeen Ahvenanmaan poliisi tiedotti tutkivansa "homobaarin" rakentamista Venäjän federaation omistuksessa olevalle asumattomalle rantatontille luvattomana tunkeutumisena ja roskaamisrikoksena.

Syyttäjä vaati kaksikolle päiväsakkoja hallinnanloukkauksesta. Gärdenfors oli Ylen mukaan paikalla torstaina järjestetyssä oikeuden istunnossa, mutta Larsson ei saapunut paikalle. Hän perusteli poisjäämistään sillä, ettei Putinkaan ole paikalla. Gärdenfors puolestaan kertoi Ylen mukaan, ettei hän osallistunut rakennustöihin, vaan siitä huolehti tuotantoyhtiö.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Toistaiseksi ei ole tiedossa, aikooko Venäjä valittaa oikeuden ratkaisusta.

Tontti on ollut Venäjän omistuksessa vuodesta 1947 lukien. Aiemmin tontti oli saksalaisomistuksessa, mutta Pariisin rauhansopimuksen ehtoihin kuului saksalaisille kuuluneen omaisuuden siirtyminen Neuvostoliitolle. Neuvostoliiton hajottua sen omaisuus siirtyi Venäjän haltuun. Venäjällä hyväksyttiin vuonna 2013 ns. homopropagandalaki, joka esimerkiksi kieltää samaa sukupuolta olevien parisuhteiden esittämisen yhdenvertaisena asiana heterosuhteiden kanssa alaikäisille.

1980-luvun Poliisiopisto-elokuvista tutun ikonisen "The Blue Oyster" -nahkahomobaarin mukaan nimetty ahvenanmaalaisversio on puitteiltaan luonnonläheisempi ja kevytrakenteisempi: mustaksi maalatuista vanerilevyistä metsänreunaan rakennettua "baaria" koristi sinisin kirjaimin maalattu baarin nimi. Rakentamisen jälkeen "baarissa" oli järjestetty äänekkäät juhlat. Lehtitietojen mukaan baari-rakennelma oli paikallaan useita päiviä sen pystyttämisen jälkeen.

Yle: En i hiphopduo frias för ´gaybar´ på Putins tomt på Åland
Ruotsalaiset rakensivat Venäjän omistamalle rantatontille Ahvenanmaalla ´homobaarin´
Venäjän konsuli pyysi Ahvenanmaan poliisia tutkimaan ´homobaarin´ rakentamisen

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!