Robert Mugabe, Zimbabwen presidentti, on eronnut

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006

Zimbabwen pahamaineinen ja pitkäaikainen presidentti on eronnut, kun häntä vastaan parlamentissa oltiin nostamassa virkarikossyytettä. Robert Mugabe on haukkunut homoja: ”Ovat pahempia kuin koirat ja siat”.

Maan tulevaisuus on nyt täysin epäselvä. Presidentin tehtäviä jatkanee varapresidentti. Kuitenkin armeijan läsnäolo on merkittävä. Armeija asettui Mugabea vastaan. Maa oli pitkään Ison Britannian alaisuudessa, mutta vapautui 1980.

Mugabe, Afrikan ehkä homofobisin johtaja, on nyt siirtynyt syrjään yli 30 vuoden vallassaolon jälkeen. Mugade herätti jatkuvasti maailmalla huomiota homovihamielisillä lausunnoillaan. Säädyttömyys-säännöksillään hän piti vastustajansa kurissa. 1996 hän antoi pidätyttää homosyytösten avulla aiemman presidentin. Hän määritteli homouden ”likaiseksi sairaudeksi”. Vuoden 2013 vaalikampanjassa hän pelotteli homoja teloituksilla.

Zimbabwessa homosuhteesta saa kuuden vuoden rangaistuksen. Kaikki sellainen käyttäytyminen, joka voidaan yhdistää homouteen, on rangaistavaa, mm. miesten halaaminen.

Mugabe ei kaatunut ihmisoikeusloukkaustsen takia vaan surkean talouspolitiikan vuoksi. Hänen aikanaan Zimbabwe on muuttunut köyhien valtakunnaksi.

Homojen asema Zimbabwessa tuskin paranee vallanvaihton yhteydessä. Monet poliitikot ovat olleet Mugaben kanssa samaa mieltä homoista.

Kommentoi juttua ja keskustele aiheesta