Transsukupuolinen Danica Roem nousee Virginian osavaltion edustajainhuoneeseen

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
Danica Roem kannattajineen (kuva: Jahi Chikwendiu / AP / Lehtikuva)

Demokraattien ehdokas, entinen toimittaja, metalliyhtyeen laulaja, transsukupuolinen Danica Roem, 33, nousee Virginian osavaltion edustajainhuoneeseen. Hän on USA:n ensimmäinen ensimmäinen avoimesti transsukupuolinen vaaleilla valittu kansanedustaja. Kausi edustajainhuoneessa kestää kaksi vuotta.

Roem valittiin Prince Williamin piirikunnasta, joka sijaitsee osavaltion koillisosassa ja kuuluu osavaltion kyljessä sijaitsevan pääkaupunki Washington D.C.:n metropolialueeseen.

Roemille hävisi tiistaina järjestetyissä vaaleissa republikaanien Robert G. Marshall, 73, joka tunnetaan arvokonservatiivisista näkemyksistään. Hän oli pitänyt edustajanpaikkansa neljännesvuosisadan ajan, vuodesta 1992. Marshall pyrki ajamaan perustuslakiin muutosta, millä avioliitto olisi määritelty yhden miehen ja yhden naisen väliseksi liitoksi. Hän myös ajoi lakia, jolla olisi rajoitettu transsukupuolisten oikeutta valita itselleen sopiva käymälä koulussa ja muissa julkisissa tiloissa. Lisäksi hän ajoi homoille kieltoa Virginian kansalliskaartiin.

Roem ei kuitenkaan kampanjoinut hlbti- tai sukupuolikysymykset kärkenään, vaan hän puhui katujen kunnosta, liikenteestä, työpaikoista ja kouluista, joista hänellä on laajaa tietopohjaa toimittajan työnsä ansiosta. Marshallin tukijoukot sen sijaan pyrkivät vaalien alla jatkuvasti kyseenalaistamaan Roemin naiseuden, ja Marshall viittasi Roemiin maskuliinisella persoonapronominilla. Roem on laulajana vuonna 2006 perustetussa Cab Ride Home -metalliyhtyeessä, ja konservatiivit pyrkivät kampanjoinnissa käyttämään sitäkin Roemia vastaan.

Roem sai sekä henkistä että rahallista tukea hlbti-vähemmistöihin kuuluvilta kaikkialta USA:sta. Lisäksi hän kampanjoi aktiivisesti sosiaalisessa mediassa ja ovelta ovelle. Marshall puolestaan sai tukea konservatiiveilta, myös osavaltion ulkopuolelta.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Tiistaisissa vaaleissa demokraatit saivat enemmistön Virginian edustajainhuoneeseen ja etenivät muuallakin kuin perinteisesti konservatiivisessa Virginiassa.

Washington Post: Danica Roem of Virginia to be first openly transgender person elected, seated in a U.S. statehouse

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!