Sukupuolen moninaisuudesta kertova Sukupuolena ihminen -tietokirja palkittiin kirjamessuilla

  • Uutinen
  • Yleiset
  • Sami Mollgren
  • 1
Nuorille suunnattu Sukupuolena ihminen -tietokirja on määrä julkaista syksyllä 2018

Helsingin Kirjamessuilla palkittiin perjantaina sukupuolen moninaisuutta ja transsukupuolisuutta käsittelevän Sukupuolena ihminen -tietokirjan käsikirjoitus. Nuorille suunnatun syksyllä 2018 julkaistavan tietokirjan tekijät ovat Maiju Ristkari, Nina Suni ja Veera Jussila.

Sukupuolena ihminen -projektin Facebook-sivulla kerrotaan, että syksyllä 2018 julkaistavaa tietokirjaa nuorille sukupuolen moninaisuudesta ja transsukupuolisuudesta alettiin työstää keväällä.

Palkintoraati perustelee valintaansa teoksen uraauurtavuudella ja asiantuntijuudella.

- Sukupuolena ihminen on aiheensa puolesta ensimmäinen nuorille suunnattu tietokirja Suomessa ja varmasti maailman mittakaavassakin pioneeriteos. Se tarjoaa asiallista, tieteeseen ja kokemusasiantuntijuuteen perustuvaa tietoa ajankohtaisesta aiheesta, josta julkisuudessa ja sosiaalisessa mediassa liikkuu hyvinkin erilaisia, jopa hämmentäviä näkemyksiä.

- Kirja on 2010-luvun nuorille suunnattu tietopaketti sukupuolen moninaisuudesta. Se on hyödyllinen niin trans- kuin cis-nuorille sekä heidän vanhemmilleen, mutta myös opettajille, oppilashuollon työntekijöille, hoitohenkilökunnalle ja kaikille jotka haluavat ymmärtää, mistä sukupuoli-identiteeteissä ja erityisesti transsukupuolisuudessa on kyse. Lähestymistapa on käytännönläheinen ja myötätuntoinen – kirja on tarkoitettu avuksi ja tueksi niille, jotka pohtivat omaa sukupuoltaan.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

- Se avartaa ymmärrystä siitä, kuinka moninaisia tapoja on olla ihan tavallinen ihminen.

Kustannusosakeyhtiö Tammen ja Tietokirjallisuuden edistämiskeskuksen Ihan totta! -tietokirjakilpailun voittajateokset julkistettiin Helsingin Kirjamessujen Katri Vala -lavalla perjantaina.

Ihan totta! -kilpailuun lähetettiin yhteensä 93 työtä, nuorten sarjaan 22 ja lasten sarjaan 71. Käsikirjoituksissa nousivat esiin erityisesti luonnontiedettä käsittelevät aiheet: biologia, eläintiede, kemia, tähtitiede ja varsinkin geotieteet. Näiden lisäksi historiaa käsitteleviä töitä tuli runsaasti. Ajankohtaisista teemoista käsikirjoituksissa näkyivät erityisesti sukupuoli ja seksuaalisuus, samoin monikulttuurisuus ja ilmastonmuutos.

Kilpailun raadin muodostivat kirjailijat Anna Kortelainen ja Markku Löytönen (nuorten sarja) sekä Karo Hämäläinen ja Kerttu Rahikka (lasten sarja). Heidän lisäkseen raatiin kuuluivat kustannustoimittajat Mirkka Hynninen ja Päivi Kaataja sekä Suomen tietokirjailijat ry:n viestintäpäällikkö Anne Rutanen ja tiedottaja Eveliina Laurila.

Suomen tietokirjailijat ry: Ihan totta! -tietokirjakilpailun voittajateokset pureutuvat sukupuolen moninaisuuteen ja todellisiin prinsessoihin
Sukupuolena ihminen -projekti
Sukupuolena ihminen -projekti Facebookissa

1 kommenttia

Sairaalat ja koulut ovat äärikonservatiiveja, koska moni työntekijä on uskovainen. Ne ei varmaan ees lue näitä kirjoja. Katsokaa puolueiden listoja niin persuissa on paljon mm.sairaanhoitajia. Must se kertoo aika paljon.