HS: Sateenkaarinuorten oma tila "Happi Pride" Helsingissä usein ääriään myöten täynnä

  • Uutinen
  • Vapaalla
  • Sami Mollgren

Helsingin nuorisopalvelujen yhdessä HeSetan kanssa avaama nuorisotila "Happi Pride" Helsingin Sörnäisissä sijaitsevan toimintakeskus Hapen yhteydessä on usein aivan täynnä, vaikka tilaa ei ole vielä edes mainostettu.

Asiasta kertoo Helsingin Sanomat.

HeSetan toiminnanjohtaja Aaro Horsma kertoo lehdelle, että 50 neliön tiloissa on saattanut olla yhtä aikaa 40 nuorta. Hän harmittelee tilan pienuutta ja henkilöresurssin vähyyttä. Isompien tilojen lisäksi hän toivoo ja suurempaa ja nimenomaan moniammattilaista henkilöstöä. Myös etsivän nuorisotyön ja lastensuojelun saamista mukaan hän pitää tarpeellisena, sillä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvilla nuorilla on suurempi riski syrjäytymiseen ja yksinäisyyteen. Parhaillaan HeSeta hakee kaupungilta uutta projektiavustusta toiminnan laajentamiseksi. Horsma ottaa esiin myös vastuunjaon HeSetan ja kaupungin nuorisopalveluiden roolin suhteen.

Kaupungin nuorisopalveluissakin tiedostetaan sateenkaarinuorten tilantarve. Suunnittelija Päivi Anunti Helsingin kaupungin nuorisopalveluista kertoo nuorten toivoneen tällaista tilaa; monet ovat pelkäneet toisten nuoreten leimaamista. Nuorisopalveluissa on aiemmin ajateltu, että sateenkaarinuorille riittäisi ryhmä nuorisotalolle, ja että kaikkien nuorisotalojen on oltava hyviä ja turvallisia kaikille. Ruotsinkielisen Ung Pride -toimintaryhmän sateenkaaritilaa vaatineen Ruuti-aloitteen myötä nuorisopalveluissa herättiin ajattelemaan toisin.

Oman tietyn paikan uskotaan helpottavan toiminnan löytämistä. Lisäksi ei tarvitse kantaa tavaroita ympärinsä, on oma rauha. Kävijät toteavat, että Happi Pridessa ei olla vähemmistö - ja muiden sateenkaarevuuden luonne ei hämmennä, kun kaikki kuitenkin ymmärtävät, mistä on kyse.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Nyt toimintaa on keskiviikkoisin, torstaisin ja lauantaisin. Tilana on 30 neliön huone ja käytävätilaa. Anunti sanoo lehdelle, että tällä hetkellä tila riittää, mutta jos kävijämäärä kasvaa, niin sitten ei.

Espoossa vastaavanlainen tila avattiin syksyllä 2014, joka nykyään on Leppävaarassa. Vantaalla järjestetään sateenkaari-iltoja Tikkurilassa. Ung Pride toivoo, että jokaisella paikkakunnalla olisi oma turvallinen tila sateenkaarinuorille - ja samalla esitetään toive, että joskus nuorten ryhmien välillä ei enää olisi esteitä.

Helsingin Sanomat: Sateenkaarinuoret saivat omat tilat Helsinkiin

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!