Itävallan vaaleissa Vihreät jäänevät alle kynnyksen, tappio Ulrike Lunacekille

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 9
Vihreiden ykkösnainen Ulrike Lunacek kävi Helsingissä 2016 GayGames-kisoissa ja siihen liittyvässä ihmisoikeuskongressissa. Hän on myös EU-parlamentin varapuheenjohtaja.

Näyttää siltä, että Itävallan vaaleissa Vihreät kokevat täystappion ja saattavat pudota pois parlamentista. Se olisi paha tappio myös heidän ykköskandidaatilleen, Ulrike Lunacekille.

Kun kello 20 noin 76% äänistä on laskettu, Vihreät jäävät hieman neljän prosentin äänikynnyksen alapuolelle: 3,8%. Ulrike Lunacek on ollut vihreiden näkyvä hahmo. Hän on avoimesti lesbo ja toimii EU-parlamentissa ryhmien välisen yhteistyöelimen, ns. intergroupin, johdossa. Kesällä 2016 Lunacek kävi elämänkumppaninsa kanssa Helsingissä GayGameseissa. Hän harrastaa uintia. Lunacek on erittäin aktiivinen hlbtiq-asioiden ajaja.

Itävallan kansanpuolue ÖVP voittaa vaalit (31%). Sen puolueen uusi nuori johtaja Sebastian Kurz on saanut ihmiset vakuuttuneiksi uuden suunnan tärkeydestä. Kurz on komea, 31-vuotias mies, jota yritettiin vaalikampanjan aikana torjua lokakampanjalla: hänellä on mm. liian suuret korvat. Lokakampanjan teki israelilainen toimisto, sosialidemokraatit olivat tilaajina. Sosdemit katkaisi yhteistyön mainostoimistoon, kun huomattiin, että lokakampanja meni yli äyräiden.

Vapauspuolue, entinen Haiderin puolue, menestyi loistavasti mutta ei menestynyt niin hyvin kuin gallupeissa oli odotettu. Se on jäämässä kolmanneksi, sosialidemokraattien jälkeen (n. 26%).

Hlbtiq+-ihmisten kannalta olennaista on, että uutta avioliittolakia ei tulla saamaan, kun hallituksen muodostaja on kansanpuolue ja mahdollinen apupuolue on vapauspuolue. Molemmat ovat nyt populistisia ohjelmaltaan. Vapauspuolue on erityisen kielteinen hlbtiq+-asioissa. Sosdemit ovat ennen vaaleja kertoneet, etteivät ne jatka hallituksessa.

Twitterissä sanotaan totuus: vihreille 8% alamäki. Lunacek on selvästi tyrmistynyt twitterissä. Eilisessä uutisessamme kerroimme Wienin ja Giessenin yliopistojen tutkimustuloksen: homot ja lesbot äänestävät Itävallassa eniten vihreitä.


PÄIVITYS klo 21.30

97% laskettu. Vihreiden osalta sama tilanne: 3,9%. Tappiota 8,6%.


Sos dem Itävallan sosialidemokraatit SPÖ

ÖVP konservatiivinen kansanpuolue, ollut ehkä kokoomuksen tyyppinen puolue, hallitusvastuussa. Nyt siirtymässä populistiseen suuntaan.

FPÖ vapauspuolue, Haider aloitti tässä puolueessa, populistinen ja monien mielestä jotkut kannattajat uusnatseja. Haiderin kuoleman jälkeen puolue jakaantui, syntyi BZÖ, mutta sitä ei enää ole ollut olemassa. Loikkarit palasivat takaisin.

Vihreät, nyt pudostusta yli 8%

Liberaalit NEOS

Pilzin lista yhden miehen taakse ryhmittynyt

9 kommenttia

Nyt kun 90% on laskettu, Vihreät on edelleen äänikynnyksen alapuolella 3,9%:ssa.
Vihreiden tappio edellisiin vaaleihin nähden on yli 8%. Millään muulla puolueella ei ole tällaista supertappiota. Vihreitä äänestävät hlbtiq+-ihmiset, mutta ei juuri muut. Tappioon osasyynä varmaan on maassa vallitseva pakolaisvastainen mieliala, muuten tätä ei oikein pysty ymmärtämään. Vai olisiko jotain muita selityksiä?