Hlbtiq-liike Ruotsissa vetoaa: ”Olemme hyökkäyksen kohteena – tarvitsemme apua vapautemme puolustamiseen”

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 1
Tukholman vanhankaupungin kapein kuja

Joukko ruotsalaisen hlbtiq- ja pride-liikkeen edustajia julkaisi viime torstaina kannanoton jossa pyydettiin apua saavutettujen oikeuksien puolustamiseen. Viikonloppuna uusnatsit hyökkäsivät kolmella paikkakunnalla pride-juhlijoiden kimppuun.

”Vi är under attack” (meitä vastaan hyökätään) sanovat hlbtiq-liikkeen johtohahmot. Pride-tapahtumia järjestetään noin 70 paikkakunnalla ympäri Ruotsia. Pridet vaaativat vuosi vuodelta tehokkaampaa poliisin suojaa.

Kannanotossa muistutetaan, että se, miten maassa kohdellaan hlbtiq-ihmisiä, vammaisia, juutalaisia, muslimeja ja muita vähemmistöjä, kertoo, kuinka hyvin maa puolustaa demokratiaa ja ihmisoikeuksia.

Pride on juhlahetki, johon kaikki ovat olleet tervetulleita. Se on traditio, joka alkoi New Yorkin Stonewallista vuonna 1969, ja ensi kertaa prideä vietettiin Örebrossa vuonna 1971. Siitä, miten pitkälle Ruotsissa on päästy, ollaan ylpeitä. Nyt halutaan, että tätä traditiota, pridea voidaan viettää ilman ääriokeiston, äärivasemmiston tai jonkin uskonnollisen fundamentalismin uhkaa.

Hlbtiq-ihmiset ovat pitkään saaneet taistella yksin vapautensa puolesta, mutta nyt tarvitaan muidenkin apua puolustautumiseen. Jotain on tapahtunut ja uhkat hlbtiq-ihmisiä ja prideä vastaan ovat lisääntyneet.

Vihamielisyys näkyy esim. viesteissä, joita ääriryhmät liimailevat laitekaappeihin ja lyhtypylväisiin. Pride-tilaisuuksissa on nähty ääriryhmien väkeä lippujensa alla jakamassa lentolehtisiään, ja poliisi on ollut voimaton tekemään mitään. Monet hlbtiq-ihmiset pelkäävät näitä ääriryhmiin kuuluvia ja palaavat mieluimmin takaisin kaappiin, pois näkyvistä.

On natsistista homovihaa, mutta on myös homovihaa, jota uskonnolliset fundamentalistit tuntevat. Myös tässä asiassa Ruotsin on asetuttava puolustamaan hlbtiq-ihmisiä. Samaan aikaan kuitenkin valtio vähentää määrärahoja esim. Venhälsanille (aidsin vastainen työ) ja hlbtiq-ihmisten suoja-asumiseen. Transihmisten laillisen suojan rakentamisessa edelleen hidastellaan.

Nyt tarvitaan valtion eri tasoilla selkeää kannanottoa siitä, että hlbtiq-oikeudet ovat ihmisoikeuksia, ja Ruotsin on puolustettava näitä oikeuksia. Niitä oikeuksia, jotka on saavutettu, on puolustettava.

Allekirjoittajina on homo- ja lesbojärjestö RFSL:n johtoa ja eri puolueiden hlbtiq-ryhmien puheenjohtajia ja tiedottajia. (Edellä olevassa tekstissä kirjettä on referoitu vapaasti, ei sanatarkasti).

https://qx.se/samhalle/opinion/150494/hbtq-rorelsen-pa-qx-opinion-vi-ar-under-attack-vi-behover-hjalp-att-forsvara-var-frihet/

Loppukesän aikana ääriryhmien hyökkäyksiä on ollut Tukholman ja Malmön priden lisäksi toissa viikolla Kalmarin, Karlstadin ja Helsingborgin pridetapahtumissa. Näiden hyökkäysten taustalla on lehtitietojen mukaan Pohjoismainen vastarintaliike. Elokuun lopulla sabotoitiin Falunin sateenkaariportaita.

1 kommenttia