Australian korkein oikeus sallii samaa sukupuolta olevien avioliittoja koskevan äänestyksen

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 1

Australian korkein oikeus asettui torstaina 7. syyskuuta maan hallituksen ratkaisun taakse päätettyään sallia postiäänestyksen järjestämisen siitä, antaako hallitus parlamentille käsiteltäväksi aloitteen samaa sukupuolta olevien avioliitotjen sallimisesta.

Avioliittoäänestykseen liittyvän näkyvän lobbauksen ja kampanjoinnin pelätään altistavan homot ja heidän perheensä aihepiirin asiattomalle käsittelylle.

Äänestyksen hinta on noin 100 miljoonaa euroa.

Useat samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeutta tukevat sekä Australian oppositio pitävät äänestystä vääränä tapana viedä avioliittoasiaa eteenpäin. He vaativat puoluekurista vapaata äänestystä parlamentissa.

Yhdenvertaisen avioliitto-oikeuden kannatus laskenut, mutta on yhä laajaa

Äänestyksen alla yhdenvertaisen avioliitto-oikeuden tukijoiden osuus on laskenut kuudella prosenttiyksiköllä, kun taas vastustajien määrä on noussut kahdella prosenttiyksiköllä.

Tuoreimman, Newgate Researchin toteuttaman mielipidetutkimuksen mukaan samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeutta tukee 58 prosenttia australialaisista ja vastustaa 31 prosenttia.

Erityisesti nuoremmissa ikäryhmissä postiäänestykseen osallistumaan aikovien määrä on matala, ja juuri nuoremmissa ikäryhmissä suhtautuminen samaa sukupuolta olevien avioliittoihin on myönteisintä. Äänestysaktiivisuudesta ei tosin kokonaisuudessakaan odoteta korkeaa.

Avioliittokysymystä puitu pitkään

Australiassa samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeudesta on käyty keskustelua pitkään. Vallassa olevan liberaalipuolueen johtama hallitus ei ole tehnyt lakialoitetta asiasta, sillä puolueen piirissä enemmistö vastustaa avioliittolain yhdenvertaistamista.

Parlamentissa enemmistön edustajista arvioidaan tukevan samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeutta, mikäli tulevassa postiäänestyksessä "kyllä"-puoli voittaa. Mikäli "ei"-puoli voittaa, asia ei tule käsittelyyn ennen vuoden 2019 vaaleja.

Monissa osavaltioissa samaa sukupuolta olevat voivat nykyisin rekisteröidä parisuhteensa ja käytännössä samaa sukupuolta olevien parisuhteet tunnustetaan jollain tavoin koko maassa, mutta ei liittovaltion tasolla. Monissa osavaltioissa homoparit voivat tulla myös adoptiovanhemmiksi.

The Sydney Morning Herald: Support for same-sex marriage falling and \\\'no\\\' vote rising, advocate polling shows

1 kommenttia

Tulokset julkaistaan hetken kuluttua

Tasa-arvoista avioliittolakia koskevan mielipidekyselyn tulokset julkaistaan kello 01 Suomen aikaa eli vajaan tunnin kuluttua.
Sydney Morning Herald
http://www.smh.com.au/federal-politics/political-news/samesex-marriage-vote-results-and-live-coverage-as-postal-survey-verdict-announced-20171114-gzl182.html
Yleisradioyhtiö ABC
http://livenews.abc.net.au/Event/Australia_decides_on_same-sex_marriage
-----
Päivitys

Mielipidekyselyn tulokset, koko maa:
Kyllä 61,6 %, 7 817 247 kpl
Ei 38,4 %, 4 873 987 kpl

Osavaltioittain
http://www.abc.net.au/news/2017-11-15/same-sex-marriage-results-ssm/9145636
-----

Kyseessä mielipidetiedustelu, ei kansanäänestys
Australian tilastokeskus kysyi postitse äänestysikäisiltä, tulisiko avioliittolakia muuttaa siten, että myös samaa sukupuolta olevilla pareilla olisi oikeus solmia avioliitto. Kyseessä ei siis ollut kansanäänestys, sillä kyselyyn vastaaminen oli vapaaehtoista, kun taas viralliset äänestykset ovat pakollisia.

Homovihamielisen Ei-kampanjan järjestö Coalition for Marriage käytti homovastaiseen mainontaan noin neljä (4) miljoonaa dollaria. Australian entinen pääministeri Tony Abbott, joka on poikkeuksellisen homovastainen, kertoi Ei-puolen saaneet 6 miljoonaa dollaria 20 000 lahjoittajalta. Ei-puolen äänekkäimmät koostuivat tietenkin kiihkouskovaisista ja heidän kirkoistaan ja lahkoistaan, kärjessä mm. katolinen, presbyteerinen ja anglikaaninen kirkko, joista viimeksi mainittu lahjoitti homovastaisille kerralla miljoona dollaria.

Kyllä-kampanjan järjestöt Australian Marriage Equality ja Equality Campaign käyttivät mainontaan noin 2,9 miljoonaa. Suurista lahjoituksista Kyllä-kampanjalle voidaan mainita Qantas-lentoyhtiön toimitusjohtajan miljoona dollaria.

Tukea sateenkaarikansalaisille
Homovihamielinen kampanja on ollut henkisesti raskasta ja vahingollista sateenkaarikansalaisille ja sateenkaariperheille. Yhteydenotot esimerkiksi nuorten sateenkaarikansalaisten ReachOut-tukijärjestöön lisääntyivät 40 % kampanjan ja postikyselyn aikana. Useat järjestöt perustivat lisätukipalveluita sateenkaarikansalaisille mukaan lukien myös Australian psykologijärjestö, ja esimerkiksi Länsi-Australian, Victorian ja Queenslandin osavaltioiden hallitukset avustivat hlbti-tukijärjestöjä 60 000 - 500 000 dollarilla.
Tässä enemmän tietoa homovihakampanjan vaikutuksista sateenkaari-ihmisiin ja selviytymisstrategiasta. Myös Australian yleisradioyhtiö ABC on mukana tukipalveluissa.
http://www.abc.net.au/triplej/programs/hack/how-to-look-after-your-mental-health-when-the-same-sex-marriage/9146060

Entä jos Kyllä-puoli voittaa?
Seurauksena kiivasta väittelyä parlamentissa. Lakialoite tasa-arvoiseksi avioliittolaiksi on valmiina, mutta kiihkouskovaiset edustajat ovat esittäneet peräti 100 muutosta, joilla annettaisiin ”syvästi uskonnollisille” australialaisille oikeus syrjiä homoja lähes kaikissa tilanteissa. Työväenpuolue, vihreät ja myös pääministeri Turnbull vastustavat syrjintäsuojan heikennyksiä.

Parlamentti jää joulutauolle parin viikon kuluttua. Vaikuttaa epätodennäköiseltä, että avioliittolaista ehdittäisiin äänestää sitä ennen. Jotkut senaattorit olivat sitä mieltä, että homovastaiset pystyvät siirtämään äänestyksen vuoteen 2019 saakka. Saas nähdä.

Kommenttia muokattu: 15.11.2017 klo 01:35