Meri-Lapin ensimmäinen pride-tapahtuma - "Tätä selkeästi tarvitaan meidän alueella"

  • Uutinen
  • Pride
  • Martu Väisänen
Kiti Inari Kalliomäki (kuva: Martu Väisänen)

Suomen Tornion ja Ruotsin Haaparannan alueella järjestettiin BorderPride-tapahtuma elokuun viimeisellä kokonaisella viikolla. Viikon varrella rajan molemmilla puolilla järjestettiin erilaista ohjelmaa, ja tapahtuma huipentui lauantaina 26. elokuuta järjestettyyn pride-kulkueeseen.

- Järjestelyt on sujuneet koko ajan hyvin, mutta sen takana on ollut hyvä ja vahva yhteistyö ja yhteishenki. Upeat yhteistyökumppanit pitivät innostusta yllä ja suuri palo tapahtuman tekemiseen tarttui väsymyksen hetkinä myös jokaiseen tekijään. Apuna järjestelyissä oli hyvä pohjatyö, suunnittelulle annettiin vuosi aikaa, vaikka toki viimeiset viikot ennen pridejä olivat huomattavasti työläämmät kuin alun ideointi, kertoo tapahtuman järjestäjiin kuuluva Kiti Inari Kalliomäki.

- Erityiskiitos Haaparannan kunnalle ja sille tuelle jota heiltä saimme ensimmäisenä kun vasta pallottelimme Meri-Lapin Setan toiminta-alueen kaupunkien kiinnostusta pridetapahtumaan, jatkaa Kalliomäki.

Suomessa pride-tapahtumia on perinteisesti järjestetty lähinnä suurimmissa kaupungeissa, mutta aivan viime vuosina myös pienemmillä paikkakunnilla on ollut pride-tapahtumia. Monien mielestä hlbti-vähemmistöjen esiintuloa tarvitaankin nimenomaan pienillä paikkakunnilla, joissa moninaisuuteen ei ole samalla tavalla totuttu arjessa kuin isoilla paikkakunnilla. Pienillä paikkakunnilla tapahtuu muutenkin vähemmän, jolloin tapahtumat herättävät erillä tavoin huomiota ja tunteita kuin suurilla paikkakunnilla.

- Palautetta on tullut paljon; tekijöille että osallistujille. Osa palautteesta on viestinyt että vielä on paljon tehtävää jotta myös Meri-Lapissa yhdenvertaisuus toteutuisi. Mutta negatiivinen palaute on saanut ihmiset myös tiivistämään rivejään ja vetämään yhtä köyttä. Mutta positiivista palautetta on tullut todella paljon. Tapahtuman järjestämisestä on tullut paljon kiitosta, moni on huomannut myös kuinka paljon pridejä tarvittiin täällä. Moni on toivonut että tulee jatkoa prideille.

Kalliomäki kertoo, että pride-tapahtuma täytti odotukset.

- Kävijöitä on ollut aivan upeasti huomioiden että kyseessä on pienet paikkakunnat ja ensimmäinen pride. Jokainen tapahtuma on ollut hitti, aineen seminaarit olivat erinomaisia ja niihin osallistu noin 80 henkeä. Nuortenbileisiin oli osallistunut noin 120 nuorta. Kulkueeseen osallistui yli 500, joku oli laskenut jopa yli 600 ihmistä. Pääbileisiin osallistui 800 ja sunnuntain sateenkaarimessuun osallistui 50 ihmistä.

- Jatkoa on tulossa ja kunhan tästä väsymyksestä selviää niin aletaan rakentamaan ensi vuoden pridejä.

- Tätä selkeästi tarvitaan meidän alueella, toteaa Kalliomäki lopuksi.

Sadat ihmiset marssivat lauantaina BorderPride-kulkueessa Ruotsin Haaparannalta Suomen Tornioon
BorderPride Facebookissa

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!