Tukhoman priden polttavia puheenaiheita talous, turvallisuus, kunniaväkivalta ja homonationalismi

  • Uutinen
  • Pride
  • vaeltaja2006
  • 2

Tukholmassa on alkanut pride-viikko. Sergels torgin varrella Kulturhusetin Stadsteater on pridetalo. Sen ohjelmisto on laaja: PrEPistä homohistoriaan, homonationalismista kunniaväkivaltaan. Lauantaina on pride-paraati, jonka turvallisuudesta puhutaan jo nyt.


Pride-viikon on huomannut myös Kristillisdemokraattien nuorisoliiton hallituksen jäsen Adam Davidsson. Hän kommentoi twitterissä eilen: ”Sosiaalisessa mediassa huomaa, että perverssiviikko on käynnistynyt Tukholmassa. Olisiko jotain suodatinta, jonka avulla voisi säästyä niiden päivityksiltä?”.

Viime vuonna ensimmäistä kertaa kristillisdemokraattien johto oli mukana Tukholman pride-kulkueessa, ja se herätti paljon huomiota. Nyt ilmeisesti puolueessa on poliittista vastarintaa prideä kohtaan. Davidssonin twitter-viesti aiheutti närää, ja Kristillisdemokraattien puheenjohtaja kertoi Dagens Nyheterille, että puolue ottaa etäisyyttä tähän lausuntoon. ”Se on alentava lausunto”, hän sanoi. Myöhemmin Davidsson pahoitteli kirjoittamaansa.


Priden talous vihdoin kunnossa

Muutama vuosi sitten useampaan otteeseen kerroimme, että Tukholman priden talous on ollut kuralla. Tappiot ovat olleet valtavia. Svenska Dagbladetissa Tukholman Priden nykyinen puheenjohtaja kertoo, että vuonna 2011 kokeiltiin ilmaista pääsyä pride-puistoon ja se tuotti ennätystappion: 3,8 miljoonaa kruunua. Seuraavana vuonna oli lähes yhtä paha tappio.

Nyt tilanne on kuitenkin tasoittunut. Toissa vuonna tuli jo voittoa 2,5 miljoonaa kruunua ja viime vuonnakin jäätiin plussalle. Tänä vuonna budjetti on 12 miljoonaa kruunua ja siitä pääsylipputuloja on arviolta 45%. Julkinen tuki esim. Tukholman kaupungilta on minimaalinen, vaikka pride merkitsee paljon kaupungin talouselämälle ja imagolle.

Tänä vuonna vietetään Tukholman priden 20-vuotisjuhlaa. Ensi vuonna on näytön paikka, kun Tukholmassa vietetään Euro prideä 2018.


Tukholman priden uhkakuvana nähdään Pohjoismainen vastarintaliike


Monelle pride on kuin turvasatama, mutta Ruotsin homojärjestö RFSL näkee uhkana lisääntyneen vihan hlbtiq-ihmisiä kohtaan. RFSL:n puheenjohtaja Magnus Kolsjö näkee yhteiskunnassa lisääntyvää ahdasmielisyyttä ja kovempaa retoriikkaa vähemmistöjä kohtaan. Pohjoismainen vastarintaliike NMR on lisännyt toimintaansa hlbt-liikettä vastaan. Norjassa se juuri protestoi ”homolobbya” vastaan. Viimeisen vuoden aikana on ollut 40 tilannetta, jossa NMR on suunnannut protestejaan hlbt-liikettä vastaan, sanoo Magnus Kolsjö Svenska Dagbladetissa.

Priden aikana pidetään seminaari viharikoksista ja rasismista. Nyt uutena kohteena vihamielisyydelle ovat ulkomaista alkuperää olevat hlbtiq-ihmiset.

Kolsjö ei mainitse mitään ulkomaista tai kansainvälistä uhkaa prideä vastaan.


Pride-paraati lauantaina ja pride-päivä Gröna Lundissa sunnuntaina

Tukholman prideparaati Kungsholmstorgilta Östermalmille on pituudeltaan yli neljä kilometriä ja aikaisempien kokemusten mukaan paraatiin kuluu aikaa yli kaksi tuntia. Viime vuonna mukana oli 45 000 ihmistä ja pari sataa ajoneuvoa. Paraatiin osallistuvat kaikki muut puolueet paitsi Ruotsidemokraatit.

Tämän vuoden uutuus on sunnuntaina huvittelupäivä Gröna Lundissa. Gaalassa esiintyvät Anne-Lie Rydé, Inger Nilsson, Linda Lampenius, Magnus Carlsson, Marlene, Rickard Söderberg, Thomas Sekelius, Åsa Jinder.


Homonationalismi puhuttaa eri puolilla Eurooppaa


Homonationalismi on ilmiö, joka yhä vankemmin on mukana myös pohjoismaisissa homopiireissä. Nationalismissa korostetaan kansakuntien merkitystä kulttuurissa ja politiikassa. Populistisissa puolueissa keskeinen opinkappale on kansakunta ja sen yhtenäisyys. Monikulttuurisuus nähdään uhkana.

Euroopassa populistiset puolueet ovat alkaneet värvätä homoja kannattajikseen. Näin on käynyt Ranskassa, jossa Marine le Pennin lähimmät neuvonantajat ovat homoja. Tutkimuksen mukaan neljäsosa Pariisin gaymiehistä äänesti äärioikeistolaista Front nationalia. Kun BBC haastatteli gaymiehiä Le Maraisin kaupunginosassa Pariisissa, monet totesivät, että homojen joukossa on runsaasti Marine le Penniä äänestäneitä. Häntä ei enää pidetä uhkana homoille. http://www.bbc.co.uk/newsbeat/article/39641822/why-gay-french-men-are-voting-far-right

Myös Berliinin homokortteleissa ja muuallakin Saksassa kuulee, että populistiset nationalistit ovat suosittuja ja heidän toivotaan menestyvän vaaleissa. Keskustelussa ovat vastakkain itä ja länsi. Islam ja maahanmuutto nähdään uhkana länsimaiselle vapaudelle. Vastakkain ovat nationalismi ja monikulttuurisuus.

Ruotsissa jotkut näkevät, että oikeistopuolueet ovat jo liian liberaaleja. Englannissa theresa May sanoi, että konservatiivien olisi jo paljon aikaisemmin pitänyt tarkistaa suhteensa homoihin ja käynnistää tasa-arvoisen avioliiton valmistselu. Liberaalirintamassa on ilmeisesti myös Saksan Angela Merkel, joka antoi periksi, ja kristillisdemokraattien kansanedustajille annettiin oikeus äänestää homoavioliitoista omantunnon mukaan. Homoavioliitot voitti äänestyksen. Taaksepäin ei voi enää astua.

Svenska Dagbladetin pääkirjoituksessa varoitetaan. Nyt populistiset, nationalistiset puolueet Länsi-Euroopassa lähestyvät ja värväävät homoja, mutta ne puolueet eivät usko oikeusvaltioperiaatteeseen eikä ihmisten perusoikeuksiin. Jossain vaiheessa tuuli voi kääntyä ja homojen ja muiden vähemmistöjen vähemmistösuoja voidaan ottaa pois. Oikeusperiaatteet saattavat horjua, kuten Unkari meille opettaa.

Tukholman pride-talossa homonationalismista puhutaan keskiviikkona.

Suomessa priden gaykätkö-taideprojektissa yhden Helsingin kätkökohteen teemana oli homonationalismi. https://www.facebook.com/queercache/?fref=ts


Kunniaväkivalta koskee tyttöjä ja naisia ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia nuoria

Ruotsissa puhutaan kunniaväkivallasta. Siitä on vaikea saada todisteita. Pride-talossa kunniaväkivalta on aiheena perjantaina.

Suomessa Korkein hallinto-oikeus päätti heinäkuun puolivälissä, että sisartaan ”perheen kunnian” takia pahoinpidellyt mies karkotetaan Suomesta.

Helsingin Sanomien pitkässä artikkelissa tänään kerrotaan esimerkein kunniaväkivallasta, jonka kohteina voivat olla myös homo-, lesbo- ja transnuoret.

http://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005309663.html


2 kommenttia