Namibian pääkaupungissa pride-tapahtumassa vaadittiin suojaa sateenkaarivähemmistöille

  • Uutinen
  • Pride
  • Sami Mollgren
Pride-kulkue lauantaina 29. heinäkuuta Namibian pääkaupungissa Windhoekissa. (kuva: Hildegard Titus / AFP / Lehtikuva)

Namibian pääkaupungissa Windhoekissa järjestettiin lauantaina mielenosoitusmarssi, jossa vaadittiin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville parempaa oikeusturvaa.

Poliisin turvaamalle marssille osallistui noin 150 ihmistä. Lehdistön antamien tietojen mukaan marssi sujui rauhallisesti, joskin mielenosoittajille huudeltiin asiattomuuksia. Toisaalta monet marssia sivuta seuranneista olivat osoittaneet sateenkaarilippuja liehuttaneille marssijoille kannustustaan.

Muualla Namibiassa on järjestetty jo aiemmin vastaavia mielenosoituksia, mutta pääkaupunki Windhoekissa pride oli ensimmäinen laatuaan.

- Emme vaadi avioliittoa. Pyydämme yhdessä olevilla pareille jonkinlaista lain suojaa, sanoi paikallisen hlbti-järjestön Out-Right Namibian johtaja Friedel Dausab.

Namibian lainsäädännössä ei ole seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia syrjinnältä suojaavia pykäliä. Vuonna 2016 YK:n ihmisoikeuksien komitea vaati Namibian hallitusta säätämään syrjinnältä suojaavat lait.

Namibian lainsäädäntö kieltää miesten välisen "sodomian". Vastaavaa kieltoa ei ole naisten välisille suhteille. Miesten välisetkään suhteet eivät ole käytännössä johtaneet suoranaisiin ongelmiin viranomaisten kanssa, ja sodomiapykälien poistamisesta on viime vuosina käyty keskustelua. Sen sijaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat ja vähemmistöön kuuluviksi arvellut joutuvat yleisesti syrjinnän, häirinnän ja väkivallan kohteeksi. Esimerkiksi lesboihin kohdistuvat teot, joissa heitä yritetään raiskaamalla muuttaa heteroiksi, ovat Etelä-Afrikan tavoin yleisiä.

Etelä-Afrikan tasavallasta vuonna 1990 itsenäistynyt, lounaisessa Afrikassa sijaitseva noin kahden miljoonan asukkaan Namibia on yksi neljästä Afrikan maasta, joissa asennemittauksen mukaan enemmistöä ei häiritsisi naapurin homoseksuaalisuus. Vuonna 2016 toteutetun Afrobarometer-selvityksen mukaan 55 prosenttia ihmisistä suhtautuisi naapurin homoseksuaalisuuteen hyväksyvästi. Muut kolme maata olivat Etelä-Afrikka, Cape Verde ja Mosambik.

Pride-kulkueeseen lauantaina 29. heinäkuuta Namibian pääkaupungissa Windhoekissa osallistuneet kantoivat suurta sateenkaarilippua. (kuva: Hildegard Titus / AFP / Lehtikuva)

Daily Mail: Namibia´s pride paraders call for legal protection
New Era: UN wants homosexuality legalised in Namibia

Kommentoi juttua ja keskustele aiheesta