Uusinta tietoa PrEPistä, viihdehuumeista ja Berliinistä tänään pride-tilaisuudessa Herculesissa

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • vaeltaja2006
  • 1

"Berlin uncensored" -tilaisuudessa torstaina 29.6.2017 saksalaisasiantuntijat kertovat uusinta tietoa Berliinistä ja sen homoelämään liittyvistä varjopuolista. Yksi teema on PrEP, lääke, joka estää hivin tarttumisen.

Saksassa elää Robert Koch -instituutin mukaan noin 85 000 hiv-tartunnan saanutta, heistä arviolta 12 500 ei tiedä tartunnastaan. Nyt on olemassa ennaltaehkäisevä lääke hi-virusta vastaan, mutta siihen liittyy monia eettisiä ja taloudellisia ongelmia.

Siniset pillerit tunnetaan nimellä PrEP eli Pre-Expositions-Prophylaxe- lääke. Ne estävät hiv-tartunnan. PrEP estää hi-virusten lisääntymisen ihmisen immuunisoluissa. Normaalisti viruksen tunkeutuessa elimistöön se pesiytyy tiettyihin veren soluihin ja käyttää solujen perimäainesta uusien virusten rakentamiseen. PrEP estää viruksen monistumisen.

PrEPin sivuvaikutukset ovat nykytietojen mukaan vähäisiä. Jotkut kärsivät aluksi lievästä päänsärystä, nivelsäryistä, huonovointisuudesta tai väsymyksestä. Lääkeaine hajoaa munuaisissa ja ainoat haitat voivat olla munuaisissa tai maksassa. Lääke voi myös vähentää luun tiheyttä. Säännölliset verikokeet ovat suositeltavia.

Saksassa sairausvakuutus ei korvaa ennaltaehkäisevää PrEP-lääkettä. Lääkettä hankkivan on itse maksettava lääkemenot. Kun lääkäri määrää lääkkeen, se maksaa 820 euroa kuukaudessa. Lääke ei ole kaikkien saavutettavissa. Vain varakkailla on siihen mahdollisuus. Ainakin Norjassa ja Ranskassa PrEP kuuluu sairausvakuutuksen korvaamiin lääkkeisiin. Saksassa sairaskassojen suhtautuminen PrEP-lääkkeiden korvattavuuteen on ollut kielteinen. Terveet ihmiset ovat vastuussa omasta terveydestään ja sairauden ennaltaehkäisyyn on käytettävissä kondomeja. AIDS-Hilfen mukaan ennaltaehkäisyyn käytetään monissa sairauksissa rokotteita, mutta nyt tässä on kyse pilleristä ja yhteiskunnan asenne on ollut toistaiseksi torjuva.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Berliiniin AIDS-Hilfestä kerrotaan, että lääke on seksin yhteydessä turvallisempi kuin kondomi. Kuitenkin sanotaan, että lääke on tarkoitettu vain niille, jotka syystä tai toisesta eivät voi käyttää kondomia. Kondomin etu on se, että se suojaa myös muilta seksuaaliaktin kautta leviäviltä sairauksilta, kuten kupalta ja tippurilta. Mutta kondomi aiheuttaa monille seksiongelmia, esim. vaivautuneisuutta ja erektio-ongelmia. Koko ajan on huoli siitä, pysyykö kondomi päällä. Vahinkoja sattuu, kun esim. on käyttänyt alkoholia. Periaatteessa lääke auttaisi niitä homoja ja transihmisiä, joilla on paljon seksipartnereita.

Lontoosta ja San Franciscosta on kerrottu, että HIV-tartunnat ovat lääkkeen takia vähentyneet noin 50%, mutta jos lääke ei sen hinnan takia ole kaikille tarjolla, hyötyjä on vaikea luotettavasti arvioida.

Monet saksalaiset ovat alkaneet ostaa lääkettä internetin kautta pimeiltä markkinoilta. Mustan pörssin kauppa kukoistaa. Netistä hankittujen pillereiden laatua ei kukaan valvo. Virallinen lääke on nimeltään Truvada, mutta netissä myydään Teno-EM ja Tenvir-EM -nimisiä valmisteita. Virallisesti on sanottu, että Truvada estää 86% tartunnoista ja sen takia samanaikaisesti tulisi käyttää kondomia. Lääkkeiden laatua voi heikentää esim. kuljetusolosuhteet, erityisesti kuumuus.

Kun Truvada-pakkaus maksaa 820 euroa kuussa, Thaimaassa ja Intiassa tehdyt jäljitelmäpillerit maksavat vain 50 euroa. Viime aikoina lehtikirjoituksissa on alettu kysellä, pitäisikö lainsäädäntöä muuttaa ja helpottaa lääkekopioiden saatavuutta.


Eräänlaisena etäisenä haaveena monella on, että PrEP-lääkkeen ansiosta palaisivat jälleen 1960- ja 70-luvun ajat, jolloin seksi oli vapaata ja huoletonta.

http://www.laakeinfo.fi/Medicine.aspx?m=5468&i=GILEAD_TRUVADA


Tiivistetysti

HI-virus käyttää valkoisia veren soluja lisääntymiseen (CD4 -solut). Siinä yhteydessä CD4-solut tuhoutuvat. Ne ovat kuitenkin ihmisen puolustusjärjestelmälle tärkeitä soluja, ja niiden häviäminen heikentää ihmisen immuunipuolustusjärjestelmää.

HI-vius lisääntyy vaiheittain. Ensin virus telakoituu solun pintaan ja siirtää perimäaineksensa solun sisään. Viruksen perimäaines liittyy solun omaan perimäainekseen ja muuttaa solun HI-virusten tehtaaksi.

HIVin alkuaikoina tartuntunta voitiin todeta verestä, kun CD4-solut alkoivat vimakkaasti vähetä. Nykyisin tartunta todetaan nopeilla vasta-ainetesteillä.


Helsinki Priden ohjelmassa on torstaina 29.6.2017 klo 18.30 luentotilaisuus ”Berlin uncensored”. Siellä saksalaisasiantuntijat kertovat Berliinistä suosittuna homojen matkakohteena ja kaupungin varjoisemmista asioista, kuten HIVistä. Tapahtuma on yökerho Herculesisssa. Kielenä on englanti.

Luennoitsijat Matthias Kuske ja Tim Vogler, ovat berliiniläisiä HIV-työn asiantuntijoita ja he tuntevat Berliinin gayelämää ja seksuaaliterveyteen liittyviä asioita.

1 kommenttia

"Suomessa ollaan tekemässä kansallista ohjeistusta prepin käyttöön liittyen, mutta ohjeistus saataneen valmiiksi vasta tämän vuoden loppuun mennessä. Tällä hetkellä siis suurimmat haasteet ovat alkuperäislääkkeen (Truvadan) kallis hinta ja rinnakkaisvalmisteiden saatavuus Suomeen. Prepin alkuperäislääkkeen Truvadan tärkeiden patenttien kerrotiin raukeavan nyt heinäkuun lopussa, jolloin rinnakkaisvalmisteiden tuleminen Eurooppaan ja niiden laillinen tilaaminen omaan käyttöön mahdollistuisi. Truvadan omistava lääkeyhtiö Gilead on kuitenkin riitauttanut Truvadan yhden patentin. Tämä saattaa tarkoittaa, että patentin raukeaminen ei tapahdukaan vielä heinäkuussa, jolloin Gilead voi jatkaa rahastamista Truvadalla." lisää tietoa http://miestenkesken.fi/fi/blogi/kesa-on-taalla-missa-on-prep/