Amsterdamin eläintarhassa uroslintupariskunta hoitaa huolellisesti poikastaan

  • Uutinen
  • Yleiset
  • vaeltaja2006
  • 3
Mitä enemmän eläinten elämää tutkitaan, sitä enemmän löytyy eläinten käyttäytymisessä moninaisuutta.

Amsterdamin eläintarhassa hanhikorppikotkat kasvattavat yhdessä poikasta. Mielenkiintoista on, että vanhemmat ovat urospuolisia ja ne ovat pitkään eläneet kumppaneina.

Eläintarha kertoo tiedotteessaan, että pesään asetettiin toisesta pesästä ulos joutunut muna. Siitä kuoriutui poikanen, ja molemmat isät huoltavat sitä erinomaisesti. Poikanen on jo yhtä suuri kuin isät.

Hanhikorppikotkat tulivat Amsterdamiiin Espanjasta kolme vuotta sitten viiden linnun ryhmässä. Raadon syöjinä ne liikkuivat maanteillä syömässä liikenteen tappamia nisäkkäitä. Nämä linnut olivat vahingoittuneet eivätkä pystyneet lentämään.

Vuonna 1999 Jerusalemissa urospuolinen hanhikorppikotkapari kasvatti kaksi poikasta. Silloinkin ihasteltiin, miten huolellisesti urospari hoiti poikasia. Isät mm. suojasivat poikasia kuumuudelta siipiä levittelemällä.

Lintumaailmassa samaa sukupuolta olevat parit ovat kohtalaisen tavallisia. Ainakin 130 lajilla on havaittu tällaista käyttäytymistä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


Youtube-video Amsterdamista

3 kommenttia

Linnuillahan se, että koiraat hoitavat pääosin tai kokonaankin munien hautomisen ja lasten kasvattamisenkin, ei ole laisinkaan harvinaista.

Esim. Etelämantereellahan keisaripingviineill talven alla naaraat munivat munat ja lähtevät sitten merille ja koiraat jäävät kylmimpään ja pimeimpään talviaikaan lumijäälaaksoon hautomaan munat, yli -40'C asteen tuulisiin pakkasiinkin. Poikaset kuoriutuvatkin munista ja koiraat ruokkivat niitä erittämällä ravintolimaa. Sitten lopulta naaraatkin palaavat meriltä avittamaan, kupu täynnä kalaakin.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Keisaripingviini#Lis.C3.A4.C3.A4ntyminen

Australiassa emu-linnuilla poikaset hautovat ja kasvattavat yksinomaan koiraslinnut. https://fi.wikipedia.org/wiki/Emu#Lis.C3.A4.C3.A4ntyminen_ja_k.C3.A4ytt.C3.A4ytyminen

Etelä-Amerikassa nanduilla myös hautomisen ja poikasten kasvatuksen hoitavat vain koiraat. Naaraat kävät munimassa eri koiraiden pesäalueilla ja koiraalla voi pesäalueella olla apunaan muita koiraita munien hautomisessa ja poikasta kasvatuksessa.
https://en.wikipedia.org/wiki/Greater_rhea#Reproduction
Norppakuvaajahan on löytänyt Saimaalta 124 kg painavan "jätti"norppa-uroksen (norppakoiraat ovat normaalisti 50-90 kg), jolla on muita norppauroksia paljon leveämmät hartiat - ja joka vaikuttaa viihtyvän toisen koirasnorpan kanssa, makoilla vierekkäisillä kivillä tai jäälläkin vierekkäin, mikä ei ole tavallista urosnorpille ja norppakuvaaja onkin tulkinnut että tuo "jätti"norppa saattaa olla homorakas urosnorppa. Naarasnorpat eivät sitä liiemmin kiinnosta.

http://yle.fi/uutiset/3-7964319