Euroopan parlamentti: Tšetšenian homovainosta tultava loppu

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 7
EU-parlamenttirakennus Brysselissä

EU-parlamentti vaatii päätöslauselmassaan Tšetšenian viranomaisia lopettamaan seksuaalivähemmistöihin kuuluvien vainot ja aloittamaan asiasta kiireellisen tutkinnan. Parlamentti keskusteli tiistaina - kansainvälisen homofobian, transfobian ja bifobian vastaisen päivän (17.5.) aattona - hlbti-vähemmistöistä ja tarkasteli erityisesti tilannetta Tšetšeniassa.

Kevään mittaan tulleiden tietojen mukaan Tšetšeniassa on käynnissä suoranainen homoseksuaaleihin kohdistuva vaino ja homoseksuaaleiksi epäiltyjä on vangittu epävirallisiin vankiloihin. Venäjän kansalliset viranomaiset eivät ole puuttuneet raportoituihin ongelmiin.

EU-parlamentti ilmaisee tiedotteessaan syvän huolensa homoiksi epäiltyjen miesten mielivaltaisista pidätyksistä ja kidutuksesta. Parlamentti myös tuomitsee Tšetšenian viranomaisten antamat lausunnot, joissa kiistetään homoseksuaalien olemassaolo alueella ja yllytetään väkivaltaan seksuaalivähemmistöjä kohtaan. Viranomaisten vaaditaan myös vapauttavan välittömästi laittomasti pidätetyt henkilöt.

Vastuu Tšetšeniassa tapahtuvasta on EU-parlamentin päätöslauselman mukaan Venäjällä ja sen hallituksella. EU-parlamentaarikot vaativat “välitöntä, riippumatonta, puolueetonta ja perinpohjaista tutkintaa” ja pyytävät komissiota, jäsenmaita ja Euroopan neuvostoa tukemaan Venäjää tutkinnassa. Kansainvälisen painostuksen myötä Venäjän presidentti antoi toukokuun alkupuolella lupauksia siitä, että Tšetšenian tilanne otetaan tutkittavaksi.

Seksuaalivähemmistöön kuuluvien miesten ahdinko Tšetšeniassa tuli julkisuuteen, kun Novaja Gazeta -lehti huhtikuun alussa kertoi, että homoiksi epäiltyjä on pidätetty, viety pidästyskeskuksiin ja pahoinpidelty kuulustelujen yhteydessä Tšetšeniassa. Suomalaisjärjestö Seta on kuvannut tapahtumia yhdeksi lähihistoriamme raaimmista homovainoista.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Euroopan parlamentin hlbti-oikeuksia ajavan laajennetun työryhmän jäsenenä toimiva europarlamentaarikko Petri Sarvamaa (kok) sanoo Verkkouutiset-julkaisun mukaan, että Tšetšeniassa kyse on perustavanlaatuisesta ihmisoikeuksien rikkomisesta. Sarvamaa toteaa, että on väärin laittaa ihmisiä vankilaan heidän seksuaalisen suuntautumisensa perusteella, eikä kidutukselle tai epäinhimilliselle kohtalulle ole koskaan hyväksyttäviä perusteluja.

- EU:n pitää vaikuttaa myös näissä asioissa varsinkin naapuruuspolitiikan avulla lähialueilla. Kyse on ihmisoikeuksista. Ihmisarvo ja syrjimättömyys ovat EU:n perustavanlaatuisia arvoja, sanoo Sarvamaa Verkkouutisten mukaan.

Päivitys 19.5. klo 12.10: korjattu kirjoitusvirhe.

EU-parlamentti: LGBTI-vainot Tšetšeniassa: Mepit vaativat kiireellistä tutkintaa
Verkkouutiset: Petri Sarvamaa: EU:n puututtava homovainoihin lähialueilla

7 kommenttia

Pitäisi laittaa painotukset kyllä näihin talousasioihin ja rakenteelliseen homofobiaan yhteiskunnissa, joka estää muutoksen teon.

Valtioiden budjeteista pitää laittaa rahaa meillekin. Syrjintäsuoja ei toimi työpaikoilla.

Meillä on oikeus taloudelliseen turvallisuuteen.

Taloudellisen turvallisuuden takaamiseksi pitää aloittaa sosiaali-ja myös terveydenhuollossa uudenlaiset projektit, jotka tukevat hyvinvoinnin kasvua hlbtiq-väessä.

Huono-osaisuutta ja hyvinvoinnista osattomuutta on paljon hlbtiq väessä, joka on jäänyt piiloon eikä sitä tunnisteta, koska siitä ei välitetä.

Tasa-arvorahoista voisi leikata monta miljoonaa, joka voitaisiin kanavoida meille. Naiset eivät niitä enää tarvitse!

Esimerkiksi Eduskunnan tasa-arvo ja työvaliokunta on unohtanut seksuaaliset vähemmistöt kokonaan! Se ei tee mitään meidän hyväksemme.

Kommenttia muokattu: 18.05.2017 klo 19:09
Kolmoisritti; luulenpa, että eduskunnan tasa-arvo ja työvaliokunnan toimilla ei olisi suurtakaan vaikutusta Tšetšenian hlbti-vähemmistöihin kuuluvien ihmisoikeuksiin ja hengissä pysymiseen.