Tsetsenia: Novaja Gazeta esitti lisää löytämiään todisteita

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 2

Novaja Gaseta -lehti tietää vankileirin, johon homoja on raahattu. Lehdellä on myös silminnäkijätietoja.

Novaja Gazeta jukaisi tiistai-iltana lisää tietoja homojen vainosta.

https://www.novayagazeta.ru/articles/2017/04/04/72027-raspravy-nad-chechenskimi-geyami-publikuem-svidetelstva

Ensimmäinen pidätysaalto alkoi jo helmikuun puolivälissä, kun oli pidätetty eräs huumeita käyttänyt mies. Pidätetyn älypuhelimesta löytyi kuvia ja yhteystietoja moniin homoihin. Toinen pidätysaalto tuli, kun Kaukasian alueelle oli ilmoitettu joistakin pride-tapahtumista.

Lehti on tutkinut sellaisten pidätettyjen kohtaloa, jotka on viety Argunin kaupungin vankilaan. Virallisten tietojen mukaan se on tyhjänä oleva entinen sotilaskasarmi. Euroopan neuvoston raportissa on arveltu, että se toimii vankileirinä. Novaja gazeta julkaisi myös kuvan, jossa paikallliset viranomaiset ja poliitikot ovat rakennuksen edessä, kun homoja on pidätetty. Siinä on Tsetsenian parlamentin puhemies Magomed Daudow, lempinimeltään ”Lord”. Hän on vastustanut joidenkin vankien vapauttamisia.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Pidätettyjen puhelimet on jätetty pidätetyille tarkoituksellisesti, ja kun joku heidän tuttavansa soitti, hänet voitiin heti noutaa pidätysselliin. Pidätettyjä hakattiin, kiusattiin sähköiskuilla päästettiin vapaaksi vain suurilla suojelurahoilla.Osa pidätetyistä joutui myymään asuntonsa, jotta saisi rahat kokoon ja pääsisi vankeudesta.

Kolmesta kuolleesta on tiedot, neljännestä kuolleesta on tietoja. Kaksi todistajaa on jo perheineen Venäjän rajojen ulkopuolella.

Yksi todistaja kertoi, että viranomaiset ovat kiristäneet häntä jo vuosien ajan. Joka kuukausi piti maksaa 1000 ruplaa. Siitä huolimatta häntä hakattiin poliisilaitoksella. Hänen oli pakko antaaa tuntemiensa homojen nimiä. Hänen piti mennä naimisiin, jotta suhde perheeseen säilyisi. Hän pakeni Moskovaan ja ilmoitti tapahtuneesta viranomaisille, mutta häntä ei otettu vakavasti. Maanmiehet löysivät hänet Moskovasta ja jälleen häntä pahoinpideltiin.

Toinen pidätetty kertoi, että hänet tuotiin hylätyltä näyttävälle alueelle, mutta siellä olikin muita pidätettyjä. Siellä oli huumeiden käyttäjiä ja ihmisiä, joilla oli yhteyksiä Syyriaan. Hänen piti seisoa pienessä nurkkauksessa ja voi käydä toisessa rakennuksessa vessassa vain pari kolme kertaa päivässä. Monta kertaa päivässä heidät haettiin ja hakattiin, ellei paljastanut kontaktejaan.

Pidätettyjä kidutettiin sähköshokeilla. Ihmiset huusivat kärsimyksestä ja menettivät tajuntansa. Huutoja kuului selleihin tämän tästä.

Yksi todistaja kertoo, että pahoinpitelyt alkoivat heti leirille tulon jälkeen. Heitä hakattiin patukoilla, alaruumiiseen, jalkoihin, kylkeen. Homoja haukuttiin alhaisiksi, kuin koiriksi, joilla ei ole oikeutta elää.

LGBT-Network -järjestö tarjosi apua pidätetyille ja on saanut tietoja Tsetseniasta. Yhdessä sähköpositviestissä mies kertoo olleensa pidätettynä 28.2.-7.3.2017 Argunissa. Siellä oli kymmenkunta muuta, mukana mm. tunnettu kampaaja ja tv-julkkis. Heille ei järjestetty juuri lainkaan ruokaa ja joitakin piestiin kuoliaiksi.

Yhden vangitun omaiset kävivät hakemassa hänet. Hänet vietiin autoon käsiraudoissa, eikä hänestä sen jälkeen ole kotipakkakunnalla kuultu. Viranomaiset varoittelivat pidätettyjä, että sukulaiset kutsutaan paikalle ja ne saavat hoitaa asian.

Queer.de-sivusto on tehnyt jutun Novaja Gazetan artikkelista saksaksi.

Human Rights Watch julkaisi tiistaina tiedonannon. Siinä vahvistettiin Novaja Gazetan ensimmäiset tiedot. Human Rights Watch on saanut samanlaisia tietoja useammmasta luotettavasta lähteestä.

https://www.hrw.org/news/2017/04/04/anti-lgbt-violence-chechnya-when-filing-official-complaints-isnt-option

Todistajalausuntoja on ja tietoja on tullut eri lähteistä. On todennäköistä, että kerrotut tapahtumat ovat tosia. Human Right Watch ei anna julki todistajiensa nimiä, koska heitä uhkaa väkivalta.

Radio Svobodan haastattelussa maanantaina journalisti Elena Milashina Novaja Gazetasta kertoi, että pidätettyjä on ainakin 150 ja kuolleita paljon enemmän kuin kolme, jopa 50.

Sveitsin radion haastattelussa Ekaterina Sokiarinskaja International Crisis Groupista kertoi, että eri lähteistä on tullut tietoja pidätysaallosta. Tilanne tulee erityisen vaikeaksi sen takia, että osa homoista on mennyt naimisiin ja heillä on perhe ja lapsia. Maasta pakeneminen on vaikeaa.

http://www.srf.ch/news/international/jagd-auf-homosexuelle-in-tschetschenien

Vuosien mittaan Saksaan on paennut jonkin verran homoja Kaukasian alueelta. Saksan venäjänkielisten hlbtiq-ihmisten järjestö Quarteera kertoo heiltä saamiaan tietoja. Jo vuosien ajan Tsetseniassa on ollut homovainoja ja väkivalta homoja kohtaan on hyväksyttyä. Homojen demonisointia on ollut jo pitkään. Tsetsenian presidentti Kadyrov on monesti ilmaissut, että perinne on tärkeämpää kuin laillisuus. Hän on myös puhunut kunniamurhista myönteisesti. Quarteera vetoaa Saksan liittohallitukseen ja ihmisoikeusjärjestöihin, jotta asian takia yritettäisiin tehdä jotain.

Saksassa asuvien venäjänkielisten hlbtiq-ihmisten yhdistys, tärkeä yhdysside Venäjälle päin.


Taustaa

Novaja Gazeta on venäläinen oppositiohenkinen lehti. Vuonna 2006 murhattu Anna Politkovskaja teki vuosien ajan lehteen juttuja ihmisoikeusloukkauksista Tsetseniassa. Politkovskaja murhattiin Moskovassa lokakuussa 2006.

Tsetsenian presidentti tietää, että maassa ei ole homoja ja jos sattuu olemaan, heidän perheensä tulevat esiin ja lähettävät heidät paikkaan, josta ei ole paluuta. Kadyrov on hallinnut maata vuodesta 2007. Tsetseniassa on sodittu kahteen otteeseen, 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa. Venäjä pommitti Tsetsenian kivikauteen. Moskovan luonnontieteiden akatemia on antanut Kadyroville tittelin ”kunnia-akateemikko”. Todellisuudessa hän on Putinin nimeämä johtaja. Viime aikoina hän on irtautunut Moskovan johdatuksesta ja hoitaa maan asioita melko itsenäisesti. Korruptio on suurimittaista.

Viime aikoina tsetseenipakolaisia on ollut Valko-Venäjällä, suuntana Puola. Puolaan heitä ei kuitenkaan ole päästetty. Mihin homot lähtevät, jos heidän on lähdettävä pakolaisiksi?


Päivitys klo 16

Seta esittää huolensa

”Tilanne Tšetšeniassa on tietojen mukaan äärimmäisen murheellinen ja todella järkyttävä. Venäjän tulee välittömästi toimia sen puolesta, että raportoitu väkivalta saadaan loppumaan. Suomen tulee yhteistyössä muiden EU-maiden kanssa vaatia Venäjää toimimaan sekä tukea venäläisten lhbti-järjestöjen toimia Tšetšeniasta pakenevien auttamiseksi, jos tällainen pyyntö esitetään”, toteaa pääsihteeri Kerttu Tarjamo Setasta.

Amnesty kerää nimiä vetoomukseen Tsetsenian tilanteen takia

Amnestyn vetoomus: https://www.amnesty.fi/vetoomukset/satoja-homoiksi-epailtyja-siepattu-kidutettu-tai-tapettu-tsetseniassa/

2 kommenttia

Ja kaikki Venäjän täydessä suojeluksessa. Venäjä on vihollinen mumero 1, eikä mitään muuta. Kaikenlainen yhteistyö tuon terrorostivaltion ja kehitysmaadiktatuurin kanssa on puhtaasti sama kuin möysi koko Suomen saman tien Venäjän vihreille ukkeleille.