Naisia rakastavien naisten muistoja kerätään talteen kirjoituskilpailulla

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 1

Kirjoituskilpailu kannustaa tallentamaan lesbojen ja biseksuaalien naisten arjen historiaa varhaisista "pioneeriajoista" 2000-luvulle.

Seksuaalivähemmistöjen historiassa lesbo- ja biseksuaalien naisten kokemuksia on kartoitettu niukasti ja yhteisöllinen muistitieto 1960-1970-lukujen "pioneeriajan" naisten elämästä on jo vaarassa hävitä. Vanhempien lesbojen ja bi-naisten järjestö Mummolaakso ry haluaa itsenäisyyden juhlavuotena kirjoituskilpailulla saada näkyviin eri sukupolvien muuttuvia tapoja elää naista rakastavana naisena Suomessa.

Kirjoituskilpailu avataan lesbohistoriallisessa muistelutyöpajassa 18.3. Helsingissä. Kilpailu on osa Mummolaakson muistelujen teemavuotta. Helsinki Pride -viikolla tutustutaan 1960-80-lukujen lesboyhteisöjen legendaarisiin tiloihin, syksyllä ohjelmassa on elämäkerrallisen kirjoittamisen työpaja ja itsenäisyyden varhaisvuosien vaikuttajanaisten muistelua.

- On ollut innostavaa nähdä kuinka samasukupuoliset parisuhteet ja homoerotiikka ovat viimeaikoina nousseet yleisemmänkin kiinnostuksen kohteeksi tunnettujen kotimaisten taiteilijoiden elämäntarinoissa. Mutta lesbinen historia tarvitsee myös arkisemman ulottuvuuden, sanoo teemavuoden vetäjä Virva Hepolampi.

- Kertomuksia siitä miten naiset ovat toisiaan löytäneet homoseksuaalisuuden kriminalisoinnista, kehotuskiellosta, sairausleimasta ja yhteisöllisistä ristiriidoista huolimatta, Hepolampi selventää.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Muistitietotutkija Riikka Taavetti toteaa, että kaikenlaiset tarinat tavallisesta elämästä ja kuvaukset viime vuosikymmenten kokemuksista ovat tarpeellisia ja arvokkaita.

- Usein muistellessa löytyy tuttuunkin tapahtumaan uusia näkökulmia. Omia kokemuksia koskevien kirjoitusten lisäksi keruuseen toivotaan myös muistoja lähipiirin naisista tai esimerkiksi suvussa kulkeneita tarinoita, joilla on ollut merkitystä omalle ymmärrykselle lesbisestä elämästä, Taavetti tarkentaa.

Kirjoituskilpailu on auki vuoden loppuun asti ja paras teksti palkitaan 200 euron rahapalkinnolla. Tuomarina toimii Seta-lehden entinen päätoimittaja, verkkoyhteisöaktivisti ja tietoasiantuntija Eva Isaksson.

Mummolaakso.fi: kirjoituskilpailun kutsu
Keskustelu: Lesbohistoriallinen muistelutyöpaja 18.3.2017 Hki

1 kommenttia

  • 1 / 1
  • sanatonseppo
  • 18.3.2017, 14.24
Hyvä idea kerätä tietoa arkistoon, mutta se että siitä tehdään kilpailu, saattaa nostaa kynnystä kirjoittaa yhtään mitään.....