Kirkko kunnioitti varhaista tasa-arvon toteuttajaa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • jnsto
Seppeleen Hanna Parviaisen muistomerkille laski aluekappalainen Osmo Väätäinen.

Jyväskylän evl-seurakunta kunnioitti loppiaisena 6.1.2017 viime vuosisadan alkupuolen teollisuusjohtajaa ja myöhemmin tasa-arvoikoniksi noussutta kauppaneuvos Hanna Parviaista (1874-1938). Säynätsalon saarella vietettiin Parviaisen rakennuttaman kirkon 90-vuotisjuhlaa. Seppeleen Hanna Parviaisen muistomerkille laski aluekappalainen Osmo Väätäinen. Suuren yleisön joukossa olivat mm kansanedustaja Susanna Huovinen ja Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto.

Hanna Parviaisen elämäntoveri oli Suomen ensimmäinen naisarkkitehti Wivi Lönn. Suomen eliittiin kuuluvana Hanna saattoi elää kuten tahtoi. Hän oli ensimmäinen kauppaneuvoksen arvon saanut nainen. Hannan jouduttua luopumaan Säynätsalon teollisuuslaitoksista 1936 hän ja Lönn asettautuivat Helsingissä NNKY:n taloon Pohjoiselle Rautatienkadulle. Parviainen oli rahoittanut taloa sillä ehdolla, että hänelle ja Lönnille tulee sinne huoneisto.

Kirkkojuhlassa kuultiin mm Ilmari Hannikaisen teoksia. Hannikainen oli pariskunnan läheinen ystävä ja sävelsi Parviaisen toimeksiannosta saaren tarpeisiin sekä hengellistä että muuta taidemusiikkia. Hän myös suunnitteli kirkon ensimmäisten urkujen soinnutuksen ja kellojen sävelmät.

Lönnin entisen Jyväskylän-kodin pihalla ovat sekä Hannan että Wivin patsaat. Ne - sekä myös Hannan patsaan Säynätsalossa - rahoitti jyväskyläläinen kulttuurimesenaatti Kauko Sorjonen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Hannan johtaman Parviaisen Tehtaat Oy:n rahankäyttö sosiaalipalveluihin ja Säynätsalon yhdyskuntarakentamiseen oli keskeinen syy siihen, että yhtiö joutui pankeille 1936.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!