Venäjän "homopropagandalaista" tunnettu Milonov duumaan

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 5
Vitali Milonov vaimonsa Yeva Liburkinan kanssa menossa äänestämään (kuva: Lehtikuva/Sergei Petrov/TASS)

Venäjän ns. "homopropagalain" taustalla vaikuttanut pietarilaispoliitikko Vitali Milonov on valittu kansanedustajaksi duumaan Venäjällä järjestetyissä vaaleissa. Äänestysvilkkaus jäi alle 50 prosentin. Vaalien yhteydessä on raportoitu väärinkäytöksistä.

Milonovin pääsystä duumaan kertoi Suomessa ensin Verkkouutiset.

Milonov kuuluu presidentti Vladimir Putinia tukevaan Yhtenäinen Venäjä -valtapuolueeseen. Puolue sai vaaleissa entistäkin vankemman jalansijan, saatuaan noin 54 prosentin kannatuksen. Paikkamäärissä puolue sai yli kolme neljäsosaa paikoista, joten puolue pystyy säätämään muutoksia perustuslakiin ilman muiden puolueiden tukea.

Aiemmin Milonov on vaikuttanut lähinnä Pietarin alueen politiikassa, joskin hän on ollut paljon esillä myös valtakunnallisesti, etenkin seksuaalivähemmistöjä koskettavien aiheiden yhteydessä. Venäjän ortodoksiseen kirkkoon kuuluva Milonov on aikeissa muuttaa Pietarista Moskovaan.

Milonovin mielestä hlbti-vähemmistöjen myönteinen esilläolo on torjuttava asia, sillä sellainen edistää hänen mukaansa "vääristyneitä arvoja". Käytännössä perhe- ja suhde-elämän kohdalla tällaista on muu kuin ns. perinteinen ydinperhemalli. Pietarin maaliskuussa 2012 voimaan astuneen "homopropagandan" kieltävän lain näkyvänä taustavaikuttajana oli juuri Vitali Milonov. Vastaava laki tuli voimaan koko Venäjän valtakunnassa kesällä 2013.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Lainsäädäntö on herättänyt kansainvälistä kritiikkiä ihmisoikeuksia loukkaavana.

Lainsäädännön perusteella Milonov vaati syksyllä 2014 Applen toimitusjohtaja Tim Cookille maahantulokieltoa Venäjälle. Vaatimuksen taustalla oli Businessweek -lehdessä julkaistu kirjoitus, jossa Cook kertoi homoseksuaalisuudestaan. Conchita Wurstin esiintyminen Eurovision laulukilpailussa sai Milonovin vaatimaan euroviisujen boikotoimista. Kesällä 2015 Milonov kritisoi urheiluvaatemerkki Niken sateenkaarimallistoa - joskaan mallistoa ei ollut myynnissä Venäjällä. Milonov on myös kritisoinut Facebook-palvelua, kuten myös maailman tunnetuimpiin artisteihin kuuluvaa Madonnaa. Milonovin tiedetään kuitenkin pitävän Jari Sillanpään tuotannosta ja tuntevan artistin taustojakin.

Milonov on myös ottanut toisinaan kantaa Suomea koskettaviin asioihin.

Tom of Finland -postimerkkien saapumisen Venäjälle Milonov olisi halunnut estää homopropagandalakiin vedoten. Milonov on myös arvioinut Suomen olevan matkalla helvettiin tasa-arvoisen avioliittolain hyväksymisen myötä ja hän on ilmaissut tukensa suomalaisille tasa-arvoisen avioliittolain vastustajille. Syksyllä 2015 Milonov vieraili Suomessa ja esitti myönteisiä kommentteja Perussuomalaisesta puolueesta. Tuolloin hän arvioi suomalaisten enemmistön suhtautuvan kielteisesti samaa sukupuolta olevien avioliittoihin. Hän ilmaisi alkuvuodesta 2015 pitävänsä Suomen avioliittolain uudistusta "murtumiseksi Brysselin painostukselle".

Keväällä 2013 Milonovilla oli aie esiintyä Helsingissä ja Tampereella Johan Bäckmanin järjestämässä "Venäjän arvot" -seminaarissa. Milonov ei lopulta ollut itse paikalla, vaan hänen avustajansa Anatoli Artjuh. Hänen katsotaan olevan ns. homopropagandalain varsinainen arkkitehti.

Venäjällä kansan keskuudessa asenteet homoseksuaalisuutta ja laajemmin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan ovat yleisesti kielteiset. Homoutta pidetään yleisesti kielteisenä ilmiönä, ja vain marginaalinen osa väestöstä olisi valmiita antamaan seksuaali- ja sukupuolivähemistöihin kuuluville täysin yhdenvertaisen aseman ns. valtaväestöön verrattuna.

Verkkouutiset: Anime-sensaatioksi tullut Krimin syyttäjä valittiin kansanedustajaksi
BBC: Boxer and Manga star spice up Russian parliament
Milonov kävi Suomessa - sanoi suomalaisten enemmistön olevan Venäjän perhepolitiikan linjoilla

5 kommenttia

Tuosta pappi-poliitikon duumaan pääsystä tuleekin jostain syystä mieleen
"saatana saapuu Moskovaan".
Ei kai, Bulgakovin Saatana on kyllä paljon veikeämpi hahmo kuin Milonov. Siinä missä Milonov yrittää kieltää kaikkea, Bulgakovin Saatana laittaa Moskovan seurapiirit sekaisin.