Sápmi Pride -tapahtuman kulkue Norjan Kautokeinossa lauantaina

  • Uutinen
  • Pride
  • Sami Mollgren

Lauantaina 27.8. Norjan Kautokeinossa järjestettiin pride-kulkue. Kulkueessa oli noin kaksisataa osallistujaa. Sápmi Pride -tapahtuma käynnistyi torstaina ja jatkui sunnuntaihin.

Ylen mukaan Kautokeinossa kirkon merkitys on muita saamelaiskeskuksia suurempi. Tapahtumaan liittyi esimerkiksi keskustelutilaisuus homojen ja kirkon suhteesta. Sunnuntain ohjelmaan kuului osallistuminen Kautokeinon kirkossa järjestettyy jumalanpalvelukseen.

Yle kertoo tapahtumaan liittyvässä paneelikeskustelussa todetun, että homokielteisten asenteiden vuoksi monet hlbti-vähemmistöihin kuuluvat saamelaiset muuttavat etelään, jonka seurauksena on yhteyden heikentyminen omaan kulttuuritaustaan ja sulautuminen valtaväestöön.

Nelipäiväinen tapahtuma sujui rauhallisesti.

Kautokeinossa järjestetty Sápmi Pride -tapahtuma oli järjestyksessään kolmas. Taoahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran Ruotsin Kiirunassa vuonna 2014. Kesän 2015 tapahtuma oli puolestaan Norjan Kaarasjoella.

Vuonna 2017 tapahtuma on määrä järjestää Suomessa, Inarissa.

Kesän 2016 tapahtuma oli alkuaan määrä järjestää Inarissa. Tapahtuma päätettiin kuitenkin siirtää Kautokeinoon, sillä paikallisen seurakunnan kirkkoneuvosto päätti kesäkuussa, ettei se hyväksy homoparien vihkimistä Kautokeinon kirkossa. Seurakunnan pappi Bjarne Gustad on todennut homouden olevan Raamatun mukaan syntiä ja väittänyt homouden olevan asian, josta voi päästä eroon. Lisäksi tämä on vaatinut homoja "taistelemaan tunteita ja syntiä vastaan".

Yle: Kautokeinon Sápmi Pride oli menestys, mutta se ei ollut etukäteen mitenkään itsestäänselvää
Avvir: Video for:Ráfálaš Sápmi pride ráidovázzin (video)
Avvir: Sápmi Pride 2016 ráidovázzin (kuvagalleria)
Kesän 2016 saamelaisten pride järjestetään Inarin asemesta Norjan Kautokeinossa

Kommentoi juttua ja keskustele aiheesta