USA: Georgian kuvernööri torppasi hlbti-vähemmistön syrjinnän sallivan lain boikottiuhan alla

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 1

Yhdysvalloissa Georgian osavaltion republikaaneja edustava kuvernööri Nathan Deal on ilmoittanut käyttävänsä veto-oikeuttaan lakiesitykseen, joka olisi sallinut hlbti-vähemmistöihin kuuluvien syrjinnän uskonnollisiin tai moraalisiin syihin vedoten.

Liikanimellä "pastorien suojelulaki" tunnettu lakiesitys HB 757 on tuomittu laajasti, mutta Georgian osavaltion edustajainhuone hyväksyi esityksen helmikuussa yksimielisesti äänin 161-0. Myös osavaltion senaatti hyväksyi esityksen, äänin 38-14.

Lain alkuperäisenä ajatuksena oli antaa uskonnollisille yhteisöille mahdollisuus kieltäytyä vihkimästä samaa sukupuolta olevia pareja avioliittoon. Lakiin tehtyjen jo hyväksyttyjen lisäyksien myötä uskonnollistaustaisten organisaatioiden olisi ollut mahdollista pidättäytyä palveluiden tarjoamisesta oman päätöksensä mukaisesti. Jopa asunnottomien suojat, sairaalat ja koulut olisivat voineet rajata lakiin vedoten palveluitaan rodun, uskonnon, seksuaalisen suuntautuneisuuden tai sukupuoli-identiteetin perusteella.

Osavaltiota uhattiin laajoilla boikoteilla, mikäli laki olisi tullut voimaan. Näkyvään boikottikampanjaan olivat liittyneet esimerkiksi lukuisat suuryritykset. Esimerkiksi Netflix, Disney ja Marvel-kustantamo ilmoittivat, että niiden tuotantojen kuvaaminen päättyisi osavaltiossa. Pohjois-Amerikan jalkapalloliiga NFL puolestaan ilmoitti, että Superbowlin isännöiminen menisi Georgialta sivu suun lain hyväksymisen myötä. Boikottikampanjaan liittyivät myös Viacom, 21st Century Fox, Lionsgate, CBS, Starz, Time Warner, The Weinstein Company, Sony, Comcast/NBC Universal, MGM, STX Entertainment ja Open Road Films.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Hlbti-järjestöt ovat iloinneet kuvernöörin ratkaisusta, mutta muistuttavat, että taistelu on kaikkea muuta kuin ohi. Georgia on yksi niistä lukuisista USA:n osavaltioista, joissa työntekijän irtisanominen seksuaalisen suuntautuneisuuden tai sukupuoli-identiteetin perusteella ei ole kiellettyä.

PinkNews: Georgia Governor blocks anti-gay law after boycott threats
PinkNews: Disney and Marvel threaten to boycott Georgia over ´religious freedom´ bill
PinkNews: Georgia could lose out on hosting the Superbowl if Governor signs anti-LGBT bill

1 kommenttia

  • 1 / 1
  • ...
  • 29.3.2016, 20.09
Siinä olikin "lähimmäisenrakkautta" taas kerrakseen.