"Snellman arvostaisi avioliittoja ylipäänsä"

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • jnsto
Snellman Oskar Nylanderin maalauksessa 1849.

Aikakausilehti Kanavassa on ollut esillä Suomen historian suurvaikuttaja J.V.Snellmanin (1806-1881) todennäköinen asenne tasa-arvoiseen avioliittoon. Lehden numerossa 3/2015 Juha Hämäläinen oli kirjoittanut, että Snellman olisi ottanut kielteisen kannan sukupuolineutraaliin avioliittoon, jos olisi aiheen kanssa tekemisiin joutunut. Tammikuun 2016 numerossa Max Mannola katsoi, etteivät Hämäläisen referoimat Snellmanin näkemykset perheestä kuitenkaan tue loppupäätelmää.

Kuten Hämäläinen oli todennut, Snellman kannatti perheen itsemääräämisoikeutta valtioon nähden, "koska rakastava perhe on paras lapsen kasvattaja". Avioliiton Snellman näki yhteiskunnan antamana suojana kasvatustehtävän itsenäiselle toteuttamiselle. Snellmanin mielestä valtion ei pitänyt sekaantua lasten kasvatukseen ja hän puolusti perheen autonomiaa niiden omaan elämänpiiriin kuuluvissa asioissa.

Tästä seuraa Max Mannolan mukaan, että Snellmanin mielestä valtion ei pitänyt puuttua perheiden sisäisiin järjestelyihin tai koostumukseen. Valtion tai kenenkään muun ulkopuolisen ei tullut sanella, että perheeseen olisi välttämättä kuuluttava kaksi eri sukupuolta olevaa aikuista, jotka elävät heteroseksuaalisessa suhteessa.

Mannola katsoo, että Snellman olisi hyväksynyt sukupuolineutraalin avioliiton, etenkin jos perheessä olisi tai siihen tulisi lapsia.

Se, että Snellman vieroksui "vapaata rakkautta" ja promiskuiteettia ei millään tapaa indikoi Mannolan mielestä sitä, että hän olisi vieroksunut pysyviä homoseksuaalisia ihmissuhteita. Päinvastoin, hän olisi arvostanut sellaisten ihmisssuhteiden sitoutuneisuutta, etenkin, jos homopari päättäisi ryhtyä haastavaan lastenkasvatustehtävään. Mannola sanoo uskovansa, että Snellman olisi nähnyt tarpeelliseksi turvata homopareille mahdollisimman hyvät olosuhteet arvokasta tehtäväänsä varten.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Nykyajan poliitikkona Snellman" kieltämättä olisi kantanut huolta perheiden laajamittaisesta hajoamisesta". kuten Hämäläinen oli kirjoittanut. Mannola katsoo, että Snellman luultavasti ymmärtäisi, että avioliittoinstituutiota olisi vahvistettava siten, että yhä useammille sellaisille aikuispareille, jotka ovat valmiita sitoutumaan toisiinsa ja ehkä kasvattamaan lapsiakin, annetaan avioitumislupa täysimittaisine oikeuksineen ja velvollisuuksineen.

Keskustelupuheenvuoron voi lukea Kanavan 1/2016 sivulta 62. Kanavaa kustantaa Otavamedia Oy.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!