Margaret Cho: "Vetoan niihin, jotka nauttivat pienestä vaarasta viihteessään"

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Mikko Kivinen
  • 2
Margaret Cho (Kuva: Mary Taylor)

Yhdysvaltalainen koomikko ja ihmisoikeusaktivisti Margaret Cho tulee toista kertaa Suomeen. Cho saapuu esiintymään PsyCHo kiertueellaan Helsinkiin, Savoy Teatteriin torstaina 3.12.

Usein komiikallaan HLBT-aiheitakin sivuava stand-up koomikko lupaa roisia menoa. Esikuvinaan Robin Williamsia ja Joan Riversiä pitävä stand-up koomikko Margaret Cho sanoo, että hänen PsyCHO show'nsa keskittyy hulluuteen ja siihen suuttumukseen, jota hän kokee kaikesta siitä mitä maailmassa tapahtuu juuri nyt poliisiväkivallasta rasismiin ja naisia kohtaan kohdistuvaan väkivaltaan.

Mustasta huumorista tunnettu Cho sanoo, ettei hänen yleisönsä ole yleensä perinteisimmän huumorin ystäviä. Ihmiset, jotka eivät koe tulevansa edustetuksi yhteiskunnan valtavirrassa löytävät usein turvallisen sataman Chon huumorista.

Cho kertoo ranneliike.netille antamassaan haastattelussa olevansa rauhaa rakastava supersankari lempinimeltään Likainen Karvatussu.

Margaret Cho (Kuva: Mary Taylor)

Mikä on filosofiasi komediassa? Kuinka keksit materiaalia esitykseesi ja mikä on inspiraation lähteesi?

Haluan olla kanavana sille jollekin, joka tulee kauttani. Se on hyvin ylimaallista, sillä olen hengellinen ihminen, mutta en kuitenkaan uskonnollinen. Tekoni ovat korkeamman voiman ohjaamia ja yritän parhaani kunnioittaa sitä voimaa. Avaan sydämeni ja annan tulla ulos sen mikä täytyy sanoa. Teen tätä kaikessa työssäni komediasta laulunkirjoittamiseen. Kaikki mitä kirjoitan on vain tarkoitettu sanottavaksi. Tämä on paras keinoni selittää se. Minulla on myös monia mentoreita, Joan Riversistä Robin Williamsiin. Hyväntekeväisyystyö on yhtä tärkeätä minulle kuin komedia ja aktivismiin yritän käyttää energiaani kiihkeimmin, mutta perimmiltään sen täytyy olla hauskaa. Yritän vain olla niin hauska kuin pystyn ja silloin yleensä luotan täysin ylimaalliseen kanavointiin.

Huumoriasi voi helposti kuvailla melko roisiksi ja rivoksi. Miten yleisösi yleensä reagoi rankempaan materiaaliisi? Onko sinun yleisösi aina hyvin vapaamielistä? Millaista palautetta saat?

Hauskaa on se, että seksuaalisuus ja huumori, jota siitä revin, tulee hyvin paljon omasta inhimillisestä heikkoudestani, siitä luontaisesta älyttömyydestä ja kiusaantuneisuudesta, joka tulee siitä, että omaa kehon omine tarpeineen, traumoineen, ennakkokäsityksineen ja mielihaluineen. Yleisöni voi olla hyvin edistyksellisestä hyvin konservatiiviseen. En ajattele, että yksikään aihe olisi kielletty, joten vetoan niihin, jotka nauttivat pienestä vaarasta viihteessään!

Miten kuvailisit HLBT yleisöäsi?

Se on minun perheeni. Olen biseksuaali, se “B” HLBT:ssä - se osa koko yhteisöä, josta ei paljon kuulla. Olen ollut myös innokas aktivisti yhteisössäni kolme vuosikymmentä. Selviydyimme yhdessä monesta tragediasta Harvey Milkin raa’asta salamurhasta, lukemattomista rakkaista ihmisistä, jotka menetimme AIDSille, lopulta tasa-arvoisen avioliiton tulon jännittäviin käänteisiin.

Miten lähestyt HLBT-aiheita ja ihmisiä show’ssasi? Mikä on sinun näkökulmasi?

Puhun hieman historiastamme ja siitä mitä muuta täytyy vielä saada aikaan. Yhdysvalloissa meillä on tasa-arvoinen avioliitto, mutta emme edelleenkään omaa samoja oikeuksia kuin heterot. Ainoastaan 16 osavaltiossa HLBT-ihmiset mainitaan viharikoslainsäädännössä, silti me olemme suurin osa viharikosten uhreista.

Mitä suomalainen sateenkaariyleisö voi odottaa näkevänsä show’ssasi?

Toivottavasti parhaan show’ni tähän saakka. Teen työtä saadakseni jokaisesta esiintymisestäni ainutlaatuisen, yleisön tyyliin räätälöidyn ja myös kommentoidakseni asioita maailmassa sitä mukaa kun niitä tapahtuu. Annan aina kaikkeni ja olen kiitollinen siitä, että saan antaa sisimmästäni kaiken.

Margaret Chon PsyCHO kiertue saapuu Suomeen 3.12. Savoy Teatteriin.

Sinut on palkittu työstäsi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien puolustajana. Millaisin keinoin olet tätä työtä tehnyt? Kerro palkinnoista, joita olet saanut.

Minulle on antanut tunnustusta niin GLAAD kuin ACLU:kin. Minulle on kunnia, että he pitävät työtäni arvossa ja juhlistavat sitä. Minut kutsuttiin myös sytyttämään San Franciscon Grace Cathedralin joulukuusen valot #BeRobin kontaktikampanjani kunniaksi. Tämän hyväntekeväisyyskampanjan käynnistin muistamaan Robin Williamsin ennen kuolemaansa tekemää filantrooppista työtä. Hän oli anteliain ihminen, jonka olen tuntenut ja haluan muistaa hänet uskomattomien elokuvarooliensa, Mork-hahmon ja vauhdikkaan stand-upinsa lisäksi ihmisenä, joka taisteli jatkuvasti asunnottomuuden poistamiseksi, puhui asunnottomien puolesta kongressille ja keräsi 70 miljoonaa dollaria Comic Relief hyväntekeväisyystilaisuuksillaan.

HLBT-ihmisten asema ja ihmisoikeudet ovat heikentyneet tasaiseen tahtiin useamman vuoden ajan Venäjällä, Lähi-Idässä ja Afrikassa. Millaisin keinoin voitaisiin mielestäsi estää tämän tilanteen meno entistä huonompaan suuntaan?

Meidän täytyy avata sydämemme ja rajamme pakolaisille, jotka pakenevat henkensä edestä epätoivoisia tilanteita. Maailmassa on niin paljon murhenäytelmiä ja meillä on keinot taistella niitä vastaan - inhimillisyydellämme. Toivoisin, että voisin kopauttaa kunnolla niitä homojen hakkaajia Venäjällä, jotka armotta pahoinpitelevät ja nöyryyttävät homomiehiä ja sitten postaavat heidän videoitaan nettiin. En ole väkivaltainen ihminen, mutta heidän julmuutensa herättää minun julmuuteni vastavuoroisesti.

Maailmassa tapahtuu tällä hetkellä rajattomasti pahoja asioita, mutta haluan vain rauhaa ja minulla on oma tapani saada sitä aikaan. Minusta paras tapa kuvailla itseäni on rauhaa rakastava supersankari. Minulla on jopa lempinimi - Likainen karvatussu!

Käsittelet huumorissasi paljon rotuasioita eri näkökulmista varsinkin oman aasialaistaustasi kautta. Homoyhteisössä on käyty paljon keskustelua rasismista Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Erityisesti deittipalveluissa, kuten Grindrissa, tuntuu olevan paljon rasistista toimintaa homomiesten suunnalta toisia homomiehiä kohtaan. Esimerkiksi “ei aasialaisia” tai “ainoastaan valkoihoisille” näkee mainintoina joissakin profiileissa. Mitä mieltä olet tästä ja mitä sanoisit ihmisille, joilla on tällaisia mainintoja profiileissaan?

Minulle se on outoa, koska minä pidän kaikenlaisia ja rotuisia ihmisiä puoleensavetävinä ja minä olen harrastanut seksiä kaikkien kanssa. Jokainen, joka postaa, että haluavat erotella mulkkuja - ovat mulkkuja. Haluan trollata heitä! Ehkä ihmisillä on mieltymyksensä, mutta minun mieltymykseni eivät koskaan ole rotuun tai etnisyyteen liittyviä. Pidän maskuliinisuudesta, oli se sitten miehissä, naisissa tai transihmisissä. Pidän miehisyydestä sen kaikissa ruumiillistumissa, joten se on varmaan minun “tyyppiäni”. Mutta, jos suljet ulos kokonaisen rodun deittiprofiilissasi, se on vain rasistista!


Margaret Cho homoemoista ja homomiehistä:

Margaret Cho - valkoiset miehet ja aasialaiset naiset

Margaret Cho - aasialaiset nimet

Liput PsyCHO showhun Lippupalvelusta
Linkki tapahtumaan Facebookissa
Tapahtuma ranneliike.netin tapahtumakalenterissa

2 kommenttia

"Erityisesti deittipalveluissa, kuten Grindrissa, tuntuu olevan paljon rasistista toimintaa homomiesten suunnalta toisia homomiehiä kohtaan. Esimerkiksi “ei aasialaisia” tai “ainoastaan valkoihoisille” näkee mainintoina joissakin profiileissa."

Camille, mistä olet varma siitä, että tuollaiset tekstit profiileissa ovat muka nimenomaan homomiehiltä? Tuollakin palveluissa on paljon, jopa enemmistö, biseksuaaleja.

Vai tykkäsitkö vaan "homotella"?

On aika hoopoa nimitellä tai lokeroida "homoksi" tai "homokansaksi" kaikkea ihan muuta, mikä ei homoa oikeasti olekaan. Milloinkahan pääsemme tuosta kaiken homoksi leimaamisen rasismista vapaaksi?

Kommenttia muokattu: 03.12.2015 klo 16:37
  • 2 / 2
  • xxx
  • 3.12.2015, 18.08
Human, mistä tiedät että ovat bimiehiä? Kokemuksia?


"Milloinkahan pääsemme tuosta kaiken homoksi leimaamisen rasismista vapaaksi?"

Kysyy hän, joka järjestelmällisesti nimittelee ja solvaa uskovaisia bimiehiä ja trans-ihmisiä.