Venäjä: Yli puolet haluaisi homot pois yhteiskunnasta

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 4

Yli puolet venäläisistä haluaisi eristää tai hävittää homot yhteiskunnasta. Asia käy ilmi perjantaina tutkimuslaitos Levada Centerin julkaisemasta mielipidetutkimuksesta.

Suomessa Moscow Timesin uutisesta kertoi Iltalehti.

Selvityksen mukaan venäläisistä 37 prosenttia haluaisi eristää homoseksuaalit yhteiskunnasta. 21 prosenttia haluaisi haluaisi "likvidoida" homot yhteiskunnasta.

Tutkimukseen haastateltiin 1 600 täysi-ikäistä henkilöä eri puolilta Venäjää. Virhemarginaaliksi ilmoitetaan 3,4 prosenttiyksikköä.

Levada Center on selvittänyt venäläisten asenteita erilaisia sosiaalisia ryhmiä kohtaan vuodesta 1989 lähtien. Kansalaisten suhtautuminen homoseksuaalisuuteen muuttuivat sallivammiksi vuonna 1990 - jolloin homosuhteita koskevaa lainsäädäntöä muutettiin sallivammaksi. Vuosituhannen vaihteesta lähtien asenteet ovat jälleen kiristyneet. Asenteet ovat viimeisen 15 vuoden aikan kiristyneet myös kodittomia ja prostituoituja kohtaan, mutta vammaisia kohtaan asenteet ovat muuttuneet selvästi myönteisemmiksi.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Venäjällä hyväksyttiin kesällä 2013 ns. homopropagandalaki, joka kieltää esittämästä alaikäisille esimerkiksi samaa sukupuolta olevien välisiä suhteita vertaisina heterosuhteisiin verrattuna.

Venäjän suvaitsemattomammaksi muuttuneet asenteet ovat ajaneet hlbti-vähemmistöihin kuuluvia pakoon maasta, myös Suomeen.

Venäjällä elävät seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat ovat kertoneet monenlaisesta syrjinnästä, häirinnästä ja väkivallasta. Viranomaisilta kerrotaan olevan vaikeaa tai mahdotonta saada tukea ja apua, jos on joutunut seksuaalisen suuntautuneisuutensa tai sukupuoli-identiteettinsä vuoksi väärinkäytösten kohteeksi. Monet hlbti-järjestöt ja tukipalvelut on ajettu ahtaalle.

Kireistä asenteista huolimatta suurissa kaupungeissa kuitenkin elää hlbti-yhteisöt. Suurkaupungeissa asenteet ovat muuta maata jonkin verran vähemmän suvaitsemattomat.

Iltalehti: Yli puolet venäläisistä eristäisi homoseksuaalit yhteiskunnasta
Most Russians Want Homosexuals ´Liquidated´ or Ostracized - Poll

4 kommenttia

  • 1 / 4
  • Tomppa
  • 13.10.2015, 12.17
Ortodoksista lähimmäisenrakkautta Venäjällä.
  • 2 / 4
  • Demokratia
  • 13.10.2015, 23.52
Tuollaisenko yhteiskunnan AA- hihhulit Suomesta haluaisivat? Monesti olen kuullut näiden perinteisiä perhearvoja kannattavien suusta, että onneksi Venäjällä sentään ollaan järkeviä. Jos näkee jotain positiivista siinä, että yli 20 prosenttia kansasta kannattaa homojen tuhoamista, on kyllä todettava että kyseessä on kuvottavan sairas ihmisperse. Juurihan somessa levisi video, jossa testattiin homoparien mahdollisuutta kävellä käsi kädessä julkisesti. He saivat kuin saivatkin osansa tästä ortodoksisesta lähimmäisenrakkaudesta, eikä pahoinpitelyltä säästytty. On erittäin vaikea ymmärtää, miksi jotkut ihailevat toisten alistamista ja viattomien ihmiselämien massatuhoamista.