Australia: Sateenkaariperheistä kertova elokuva kiellettiin Uuden Etelä-Walesin kouluissa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 2

Uuden Etelä-Walesin osavaltio Australiassa kielsi kouluja esittämästä oppitunnilla samaa sukupuolta olevien vanhempien lapsista kertovaa Gayby Baby -nimistä dokumenttielokuvaa.

Asiasta kertoo Suomessa Yle.

Elokuvassa kerrotaan neljästä lapsesta, joilla on samaa sukupuolta olevat vanhemmat. Elokuvan tarkoitus on kertoa perheiden monimuotoisuudesta.

Elokuva oli tarkoitus esittää suvaitsevaisuuden puolesta perjantaina järjestettävänä Wear it Purple Day -teemapäivänä noin kymmenissä kouluissa eri puolilla Australiaa, joista noin 20 Uudessa Etelä-Walesissa,

Kiellosta päätti osavaltion opetusministeri Andrew Piccoli ja kiellon kannalla on myös osavaltion pääministeri Mike Baird.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

- Ymmärrän, että tarkoitus on tarjota esimerkki suvaitsevaisuudesta, ja tuen sitä täysin. Pitääkö se tarjota koulutuntien aikana? Minusta ei, sanoo Baird.

- Minusta suvaitsevaisuus on hyvä asia, mutta minusta sen ympärillä on oltava joitain rajoja. Tällaista voi tarjota, mutta koulutuntien ulkopuolella.

Tukea kiellolle on tullut myös kristillisdemokraattiselta parlamenttiryhmältä, jonka johtaja Fred Nile katsoo kyseessä olevan propagandaelokuvan, joka edistää homoseksuaalista elämäntyyliä tai samaa sukupuolta olevien suhteita, ja lähettää kielteisen viestin nuorille. Hän väittää elokuvan esittämisen hämmentävän lasten enemmistöä.

Kiellon taustalla kerrotaan olevan vanhemmilta tulleet vaatimukset.

Suvaitsevaisuuden puolesta toteutettavan teemapäivän taustalla oleva Katherine Hudson kommentoi Sydney Morning Herald -lehdessä, että kielto olisi ymmärrettävä, jos elokuvassa olisi "irvokkaita seksikohtauksia tai väkivaltaa".

- Mutta kyse on elokuvasta perheistä. Jopa konservatiivisille tällainen olisi helppoa nieltävää, Hudson muistuttaa.

Tehdyn ratkaisun nuorille lähettämästä kielteisestä viestistä on myös oltu huolissaan.

Uuden Etelä-Walesin ratkaisua on kritisoinut myös Victorian osavaltion pääministeri Daniel Andrews.

Australian kaakkoisosassa sijaitsevan Uusi Etelä-Walesin pääkaupunki Sydney on väkiluvultaan Australian suurin kaupunki. Myös Australian pääkaupunkiterritorio sijaitsee osavaltion sisällä, mutta se ei hallinnollisesti kuulu Uuteen Etelä-Walesiin.

Australiassa on pitkään käyty keskustelua avioliiton sallimisesta myös samaa sukupuolta oleville pareille ja viime aikoina vaatimukset hyväksyä tasa-arvoinen avioliittolainsäädäntö ovat voimistuneet läpi puoluekentän. Maassa on osoitettu mieltä homoavioliittojen puolesta aiemminkin kuluvana vuonna. Myös joukko yrityksiä on liittynyt tasa-arvoisen avioliittolain tukijoihin: yrityket ovat julkaisseet lehdissä tasa-arvoista avioliittoa vaativia mainoksia. Puolueista avioliittolain uudistusta vastustaa etenkin pääministeri Tony Abbottin johtama liberaalipuolue.

Samaa sukupuolta olevat parit voivat rekisteröidä parisuhteensa joissain Australian osavaltioissa.

Yle: Australialaisosavaltio kielsi kouluja esittämästä elokuvaa homoparien lapsista
ABC: Gayby Baby: NSW Government´s ban on screening same-sex parenting documentary sends ´negative message´ to young people
Sydney Morning Herald: NSW Education Minister bans schools from screening gay film
Australiassa vaaditaan tasa-arvoista avioliittolakia

2 kommenttia

Sinänsä mielenkiintoista/omituista, koska Australia historiallisen taustansa (velkavangit, IRA:n jäsenet jne.siirtolaisina) takia on aina ollut melko vasemmistolainen maa. Luulisi, että olisi enemmän ymmärrystä.
  • 2 / 2
  • Stop Homophobia!
  • 31.8.2015, 20.49
"...elokuva hämmentäisi lasten enemmistöä..."

Yksi raivostuttavimmista piirteistä homofobeissa on juuri tuo omien ennakkoluulojen verhoaminen "lasten parhaaseen".

Kun ei haluta tuoda esille omia (uskonnollisia) näkökulmia niiden kriittisen tarkastelun kestämättömyyden takia, vedotaan tunteita herättävästi siihen, kuinka homosuhteet vaikuttavat muka negatiivisesti lasten kehitykseen.

Kun katsoo esim. tämän kaikkien rakastaman (huomaa sarkasmi) Aitoavioliitto-viharyhmän argumentointia, ovat juuri "lasten oikeudet" käytetyimpiä keppihevosia taistelussa tasa-arvoa vastaan.
-Vaikkakin suurin osa ryhmäläisistä on äärilaidan helluntailaisia.