Seksuaalivähemmistöjen oikeuksille yllättävät tuenilmaisut Venäjällä

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Venäjällä tunnettu mediavaikuttaja Dmitri Kiseljov on kommentoinut Rossija 1 -kanavalla esitettävässä televisio-ohjelmassaan, että Venäjän olisi syytä pohtia samaa sukupuolta olevien parien oikeutta rekisteröidä suhteensa.

Asiasta kertoo Suomessa Mahorkka-sivusto.

Kiseljov olisi valmis pohtimaan homoparien siviilivihkimisen sallimista, mutta avioliittoon siviililiittoa ei hänen mukaansa tulisi rinnastaa. Kiseljovin mukaan Venäjän lainsäädäntö mahdollistaa jo nyt samaa sukupuolta olevien välisen sopimuksen esimerkiksi huoltajuustapauksissa.

Valtio-omisteinen televisioyhtiö irtaantui kommenteista toteamalla myöhemmin, että kyse oli Kiseljovin henkilökohtaisesta Näkemyksestä.

Kiseljov on myös Venäjän vallanpitäjien äänitorvena maailmalla tunnetun Russia Today -mediakonsernin johtaja.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kiseljov on aiemmin käsitellyt homoseksuaalisuutta kielteiseen sävyyn. Kesällä 2013 Kiseljov ilmaisi mielipiteenään, ettei Venäjän homopropagandalaki ei mene kyllin pitkälle. Tuolloin hän totesi esimerkiksi, että homojen sydämet "auto-onnettomuustapauksissa, pitäisi haudata maahan tai polttaa kelpaamattomina elämän jatkumiselle".

Aiemmin samana päivänä maan uutistoimisto Interfax julkaisi toisen näkyvän vaikuttajan Konstantin Dobryninin haastattelun, jossa tämä nosti esiin saman tyyppisiä ajatuksia kuin Kiseljov: Venäjällä pitäisi edistää samaa sukupuolta olevien parisuhteita koskettavan lainsäädännön luomista. Hän arvosteli myös seksuaalivähemmistöihin kuuluviin kohdistuvaa aggressiota.

Dobrynin sivalsi myös homovastaisista puheenvuoroistaan tunnettua pietarilaispoliitikkoa Vitali Milonovia. Dobrynin sanoi, että homojen asemesta uhka Venäjän turvallisuudelle ovat sellaiset poliitikot, jotka käyttävät hyväkseen homojen vastaista taistelua. Milonovin viimeisin älähdys on vaatimus Facebookin kieltämisestä Venäjällä ns. homopropagandalain vastaisena, koska Facebook toi käyttöön työkalun, jolla oman profiilikuvan saattaa maalata sateenkaaren väreillä. Milonov on ollut vaikuttamassa Venäjän ns. homopropagandalain säätämisessä. Homopropagandalaki kieltää muiden kuin "perinteisten seksuaalisuhteiden" propagointi alaikäisille.

Dobrynin on Venäjän parlamentin ylähuoneen jäsenen, Venäjän parlamentin perustuslaillisen valiokunnan varapuheenjohtaja ja Arkangelin alueen senaattori.

Venäläisten näkyvien henkilöiden lausunnot tulivat pian USA:n korkeimman oikeuden perjantaisen avioliittopäätöksen jälkeen. Oikeus päätti, että samaa sukupuolta olevat parit voivat solmia jatkossa avioliiton kaikkialla USA:ssa.

Joidenkin arvioiden mukaan Venäjän hallinnon ydintä lähellä olevien vaikuttajien lähes samanaikaisesti antamat lausunnot samaa sukupuolta olevien parisuhteiden virallistamisesta ja seksuaalivähemmistöjen aseman parantamisesta voi nähdä vallanpitäjien yritykseksi "pinkkipestä" Venäjän kuvaa: Venäjä yrittää parantaa kuvaansa länsimaissa seksuaalivähemmistöjen asemaa huomioimalla.

Venäjällä kansan keskuudessa asenteet homoseksuaalisuutta ja laajemmin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan ovat yleisesti kielteiset. Homoutta pidetään yleisesti kielteisenä ilmiönä, ja vain marginaalinen osa väestöstä olisi valmiita antamaan seksuaali- ja sukupuolivähemistöihin kuuluville täysin yhdenvertaisen aseman ns. valtaväestöön verrattuna.

Mahorkka: Homojen oikeuksille yllättäviä puolustajia Venäjällä
Helsingin Sanomat: Mediajohtaja ja senaattori puolustivat yllättäen homojen oikeuksia Venäjällä
Venäläisen uutisankkurin mielestä homojen sydämet pitäisi polttaa

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!