Istanbulissa pride-paraati päättyi kyynelkaasuun ja kumiluoteihin

  • Uutinen
  • Pride
  • vaeltaja2006
  • 8

Turkin poliittinen ilmapiiri on edelleen epävakaa. Kaksi vuotta sitten tukahdutettiin väkivalloin Istanbulin Gezi-puiston protestit. Tänään sunnuntaina poliisi hyökkäsi pride-kulkuetta vastaan. Poliisin hyökkäys alkoi jo ennen varsinaista marssia. Lähtöpaikalle kokoontuneita vastaan käytettiin vesitykkejä, pippurisumuttimia ja kumiluoteja. Poliisit sulkivat kaikki sisäänpääsytiet marssin lähtöpaikalle.

Sosiaaliseen mediaan lähetetyistä kuvista käy ilmi, että kulkueen osanottajat olivat pukeutuneet samalla tavoin värikkäästi kuin muidenkin maiden pride-paraateissa. Kun poliisin hyökkäys alkoi, ihmiset pakenivat liikkeisiin ja liikkeet laskivat rullaverhonsa alas.


Tämä oli Istanbulissa ensimmäinen kerta, kun poliisi käytti väkivaltaa prideä vastaan. Mitään etukäteisvaroitusta ei saatu. Facebookin tietojen mukaan Istanbulin kuvernööri kielsi pride-marssin. Syyksi esitetään, että se osui muslimien pyhän ramadan aikaan. Edellisinä vuosina pride on ollut suunnilleen samaan aikaan.

Tarkkaa syytä poliisihyökkäykseen ei vielä tiedetä, mutta on mahdollista, että huutokuoroissa syytettiin presidentti Erdoganina ja hänen hallitustaan fasistisista otteista.

Iltapäivällä pidettiin pienimuotoinen pride-tapahtuma, kun oppositiopoliitikot ja USAn ja Euromaiden edustajat käynnistivät vuoropuhelun viranomaisten kanssa.

Istanbulissa pride-tapahtuma vuonna 2013 veti mukaansa kymmeniä tuhansia Gezi-puiston mielenosoittajia. Gezi-puiston levottomuudet saivat alkunsa kaupungin suunnitelmista muuttaa puisto. Mielenosoitukset laajenivat ympäri maata, ja niissä vaadittiin enemmän demokratiaa ja Erdoganin eroa. Mielenosoittajien joukossa oli paljon myös hlbt-ihmisiä. Kesällä 2013 mielenosoitukset lopetettiin rajulla väkivallalla, 11 kuoli ja tuhannet loukkaantuivat.

EU on moneen otteeseen seurantaraporteissaan kritisoinut hlbti-ihmisten vainoa.

8 kommenttia

Ikävää että kristillis-ortodoksisen Venäjän homofobia-politiikka-tauti on alkanut vaivata Turkkiakin.

Suomessamme onneksi muslimitkin ottivat osaa Helsinki Prideen.
  • 2 / 8
  • kovis
  • 28.6.2015, 23.54
Jaa, en mää kyllä yhtään muslimia nähnyt noissa suomen pride kuvissa. Turkin lippu tais jollakin olla, mutta se ei tarkoita vielä mitään, sillä kyllä siellä asuu kurdeja ja kristittyjäkin.