Saksan Bundesrat antanee lausuman avioliittotasa-arvon puolesta

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • jnsto
  • 1

Saksan vasemmisto- ja vihreäväritteiset osavaltiot ovat saamassa parlamentin Liittoneuvostossa läpi avioliittotasa-arvoa puoltavan lausuman. Hävinneenäkin sillä olisi poliittista merkitystä. Äänestys on torstaina 12.6.15. Bundesratin lausuma ei sido hallitusta.

Esityksen ovat istunnoissaan hyväksyneet Ala-Saksin ja Thüringenin osavaltioiden hallitukset. Sen tueksi ovat menossa myös punavirheät Nordrhein-Westfalen, Baden-Württemberg ja Schleswig-Holstein sekä kahden vasemmistopuolueen hallitsema Brandenburg. Saksan viestimissä on arveltu, että myös Rheinland-Pfalz, Bremen ja Hampuri saattaisivat tukea. Berliinin tuki on epävarma, koska kaupunkia hallitsee vasemmisto-oikeisto -koalitio.

Vaikka SPD tukee muutosta osavaltiotasolla, se on liittohallituksessa sopimussuhteessa kristillisdemokraatteihin ja avioliittouudistus ei kuulu hallitusohjelmaan. Liittovaltiotason yhteistyö ei kuitenkaan sido puoluetta osavaltiotasolla.

Aloitteen tekstissä Liittoneuvosto pyytää liittohallitusta lopettamaan perustuslain vastaisen syrjinnän, joka kohdistuu rekisteröityihin parisuhteisiin. Syrjinnän lopettaminen käsittää avioliiton avaamisen ja täyden adoptio-oikeuden järjestämisen samasukupuolisille pareille.

CDU:n puhemiehistön jäsen Jens Spahn varoitti puoluetta aliarvioimasta avioliittokeskustelua. Hän huomautti homojen ilmentävän avioliittovaatimuksellaan nykyaikaista kansalaiskäsitystä. „Käymällä keskustelua haavoittavasti loukkaamme paitsi homoja ja lesboja, myös heidän perheitään ja ystäviään“, Spahn huomautti. Edustaja Spahn nousi HLBT-aihepiirissä esiin puoltaessaan esitystä taata rekisteröidyille parisuhteille avioliiton verokohtelu. Varsinaista avioliittoajatusta Spahn ei kuitenkaan ole johdonmukaisesti kannattanut.

Rekisteröidyt samasukupuoliset parisuhteet laillistettiin Saksassa 2001. Irlannin äänestystulos voimisti keskustelua avioliittolain uudistamisesta. Kristillisdemokraatit (CDU-CSU) eivät ole asialle johtotasolla kuitenkaan lämmenneet. Yhtenä perusteena on se, että vaalikampanjassa vastustettua kantaa ei voi noin vain vaalien välillä mennä kannattamaan.

Uutinen Handelsblattissa
Uutinen Weltissä

1 kommenttia

  • 1 / 1
  • Jorma Hentilä
  • 12.6.2015, 22.10
Bundesrat (liittoneuvosto) hyväksyi perjantaina kannanoton, jossa se vaatii avioliiton avaamista myös sateenkaaripareille. Päätöksen takana olivat osavaltiot, joissa demarit, vihreät ja vasurit - erilaisin koalitioin - käyttävät hallitusvaltaa.

Bundestag (liittopäivät) on asiassa avainasemassa. Siinä edustettuina olevista viidestä puolueesta kolme. SPD, Grüne ja Linke, kannattaa sateenkaariavioliittoja ja kaksi, CDU ja CSU, vastustaa. Lainmuutoksella on liittopäivien enemmistön tuki. Angela Merkelin johtama liittohallitus, CDU:n, CSU:n ja SPD:n muodostama ns. suuri koalitio, ei kuitenkaan anna laimuutosesitystä liittopäiville, koska unionipuolueet CDU ja CSU vastustavat avioliittolain muuttamista.

Asia ei etene ennen seuraavia liittopäivävaaleja 2017.