Lehti otti näkyvästi kantaa Indianan "uskonnonvapauden palauttamisen lakiin"

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 1
Indianapolis Star -lehti omisti etusivunsa kannanotolle kiistellystä laista.

Yhdysvaltain Indianan osavaltion pääkaupungissa ilmestyvä Indianapolis Star -sanomalehti omisti tiistaina etusivunsa kannanotolle osavaltiossa hyväksytystä "uskonnonvapauden palauttamisen laista". Lehden viestissä vaaditaan korjaaman laki välittömästi.

Laki estää osavaltiota rajoittamasta ihmisten oikeutta uskonnon harjoittamiseen, mutta sen varjolla liikkeenharjoittaja voi myös kieltäytyä palvelemasta asiakkaita omaan uskonnolliseen vakaumukseen vedoten, esimerkiksi koska tämän uskonnollinen maailmankatsomus ei hyväksy homoseksuaalisuutta. Myös eri etnisiin tai uskonnollisiin vähemmistöihin kuuluvat voivat joutua syrjityiksi. Sukupuolisyrjintäkin on mahdollista; etenkin naisasiakkaan kohdalla.

Lehden kannanoton lisäksi monet liikkeenharjoittajat Indianassa ovat ottaneet kantaa lakia vastaan laittamalla yrityksensä ikkunaan tarran, jossa luvataan palveltavan kaikkia. Lakia on moniäänisesti vaadittu kumottavaksi tai korjattavaksi. Lain vastustajiin ovat liittyneet esimerkiksi Applen toimitusjohtaja Tim Cook sekä kauhukirjoistaan tunnettu Stephen King.

Indianan kuvernööri Mike Pence on ilmoittanut, että heinäkuussa voimaan astuvaa lakia korjataan, vaikka hän ei katso sen tällaisenaankaan mahdollistavan syrjintää.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


Tiistaina Arkansasin osavaltion parlamentti hyväksyi sisällöltään vastaavanlaisen lain "uskonnonvapaudesta". Arkansasin kuvernööri on aiemmin antanut ymmärtää allekirjoittavansa lain, mutta tiedossa ei ole, ovatko Indianan äänekkäät reaktiot mahdollisesti vaikuttaneet tämän kantaan.

Half steps won´t fix ´religious freedom´ law
Arkansas legislature passes ´religious freedom´ bill similar to one causing firestorm in Indiana
Indiana: ´uskonnonvapauden palauttamisen lain´ katsotaan voivan johtaa hlbti-vähemmistöjen syrjintään

1 kommenttia