Naispari solmi avioliiton Venäjällä

  • Uutinen
  • Yleiset
  • Sami Mollgren

Naispari on avioitunut Venäjällä. Aljona Fursova ja Irina Shumilova vihittiin perjantaina pietarissa.

Avioitumisen mahdollisti se, että Shumilova syntyi ulkoisilta sukupuoliominaisuuksiltaan mieheksi, ja on parhaillaan korjaamassa fyysistä sukupuoltaan naiseksi. Hän elää naisena, on ulkoiselta olemukseltaan nainen, mutta hänen passiinsa on merkitty sukupuoleksi mies. Muodollisesti parin avioliitto on miehen ja naisen välinen, mutta pietarilaisen Vyhod-hlbti-järjestön edustajan Anna Anisimovan mukaan käytännössä kahden naisen välinen.

Rekisteriviranomaisella oli avioitumisen sallimisen vaihtoehtona tunnustaa Fursovan olevan nainen. Valokuvien mukaan pari oli pukeutunut pitsisiin hääpukuihin virallisia asiakirjoja allekirjoittaessaan.

Viranomaiset eivät pyrkineet estämään toimitusta, mutta Venäjän ns. homopropagandalain isänä tunnetun pietarilaispoliitikko Vitali Milonovin mukaan parin avioituminen loukkaa rumasti miljoonia venäläisperheitä, ja hän aikoo vaatia avioliiton mitätöimistä.

Venäjällä samaa sukupuolta olevien avioliitot eivät ole laillisia.

Tapausta on kuvattu ensimmäiseksi laatuaan Venäjällä, mutta elokuussa Moskovassa avioliiton solmi pari, jonka toinen osapuoli on nainen ja toinen virallisesti mies, identieetiltään androgyyni. Paria oli ohjeistettu pukeutumisessa siten, etteivät molemmat pukeutuisi mekkoon, koska "Venäjällä avioliitto on miehen ja naisen välinen". Pukeutumiseen liittyviä säännöksiä ei kuitenkaan löytynyt.

BBC: Russian lawmaker Vitaly Milonov angry at ´same-sex wedding´
PinkNews: Russia: Same-sex couple allowed to marry in St Petersburg
PinkNews: Is this Russia´s first same-sex marriage?

Kommentoi juttua ja keskustele aiheesta