Seurakuntavaalit: läpimenijöiden joukossa Seta-vaikuttajia

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 5

Sunnuntaina pidetyissä seurakuntavaaleissa äänesti aiempaa vähemmän nuoria, ja valituksi tulleiden keski-ikä nousi. Myös ehdolla oli aiempaa vähemmän nuoria. Valtakunnallinen äänestysprosentti oli 15,6 - alempi kuin edellisvaalien 17. Äänioikeus oli noin 3,3 miljoonalla.

Tasa-arvomyönteisiä läpimenijöitä

Helsingissä läpimenijöitä kirkkovaltuustoon ja seurakuntaneuvostoon olivat Setan puheenjohtaja Juha-Pekka Hippi ja 1980-luvun puheenjohtaja Jorma Hentilä. Helsingissä kirkkovaltuutetuista yli neljännes on syrjintää vastustavaksi ilmoittautuvan Tulkaa kaikki -liikkeen kannattajia. Kalliossa Tulkaa kaikki -listalta valittiin 12 ehdokas 16:sta. Helsingissä läpi meni myös Veronica Saarela.

Tulkaa kaikki -liikkeeseen kuuluvia edustavat myös esimerkiksi Vantaalla läpi mennyt toimittaja Johanna Korhonen ja Rovaniemeläinen Miikka Keränen. Valtakunnallisesti yli 180 henkilöä tuli valituksi Tulkaa kaikki -listalta.

Espoossa kirkkovaltuustoon ja seurakuntaneuvostoon valittiin stylistinä tunnettu Teuvo Loman.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Janakkalassa koettiin ennen seurakuntavaaleja tapaus, jossa ehdolla olleen Pirkko Kuvamon samaa sukupuolta olevien parien avioliitto-oikeutta tukevaa esittelytekstiä ei suostuttu julkaisemaan yhteisessä vaalilehdessä. Kuvamo kieltäytyi muuttamasta tekstiään, eikä hänen ilmoitustaan julkaistu. Kuvamo kuitenkin tuli valituksi, mutta vaalilehden taustalla ollut mieshenkilö ei.

Liberaali pääkaupunkiseutu, konservatiivinen muu maa

Matala äänestysinto auttoi konservatiivisempia voimia, mutta pääkaupunkiseudulla liberaalit voimat menestyivät. Muualla maassa enemmistö seurakuntien vaikuttajista on konservatiiveja.

Vajaa puolet ehdokkaista olivat selkeästi jonkun poliittisen puolueen ehdokkaita. Keskusta on kirkon päättävissä elimissä puolueista selvästi suosituin, ja kaukana sen perässä ovat Kokoomus ja SDP. Perussuomalaiset, vihreät ja vasemmistoliitto ovat kirkkovaaleissa pienpuolueita.

Arvioiden mukaan äänestämättä jättäneet edustivat keskimääräistä useammin liberaalimpaa ajatusmaailmaa, joka johti vanhoillisempaa linjaa kannattavien kirimiseen. Lisäksi kirkosta arvioidaan viime vuosina eronneen etenkin vapaamielisemmän linjan kannattajia.

- Suurimmassa seurakunnassa Tikkurilassa äänestysaktiivisuus oli katastrofaaliset kuusi prosenttia. Se satoi eräiden muiden listojen laariin, arvioi Vantaan tilannetta Johanna Korhonen.

Tulkaa kaikki -liikkeessä kuitenkin iloitaan siitä, että etenkin eteläisessä Suomessa liike on vakiinnuttanut asemansa. Hänen mukaansa liike on säilyttänyt asemansa, vaikka edellisvaalien kaltaista homoilta-kohua ei ollutkaan innostamassa ihmisiä. Liike vaikuttaa nyt myös uusissa seurakunnissa.

- Edustajamme Raaseporista Rovaniemelle ja Vaasasta Joensuuhun pitävät iloisesti esillä avoimuuden, lähimmäisenrakkauden ja syrjimättömyyden teemoja kirkossa. Ojennamme yhteistyön kättä kaikille luottamushenkilöille, tulivat nämä mistä ryhmistä tahansa, sanoo Tulkaa kaikki -liikkeen koordinaattori Vesa Hirvonen sanoo

Kirkon uudistajien Tulkaa kaikki -liike vahvisti asemiaan Helsingissä; Vantaalla ja Espoossa hienoista takapakkia

5 kommenttia

Turussa läpi pääsi tuomiokirkkoseurakunnassa Tom Linkinen.
Kyllä.

"Äänestettiin sitä homotutkijaa" oli sivukorvalla kuultua, kertoi yksi tuttu...

Eli täällä olen, siinä toisessa ja vanhemmassa Tuomiokirkkoseurakunnassa - tosin yksin.