Venäjän homojen vastainen laki estää hiv:n vastaisen taistelun

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • Lassi Valve
  • 1

Maailman terveysjärjestö WHO on varoittanut Venäjän tukahduttavien huume- ja homolakien estävän taistelun hiv:n etenemistä vastaan. Hiv-epidemia leviää maassa nopeammin kuin melkein missä muusa maailman valtiossa.

Kymmenen vuotta sitten 170,000 ihmisellä Venäjän federaatiossa oli hiv-tartunta. Nyt määrä on 1,2 miljoonaa, ja Venäjän osuus Euroopan alueen uusista tartunnoista on 55 %.

WHO:n hiv-ja aids-ohjelman johtaja Martin Donoghue kertoi INTimesille, että hiv-palvelujen esteiden poistaminen on ensiarvoisen tärkeää epidemian suitsemiseksi. Hänen mukaansa maissa, joissa on tukahduttavat huume- ja homolait, on myös korkeat hiv-tartuntamäärät.

”Venäjän huumelait ovat rajoittavia. Se on harvoja maita Euroopassa, jotka kieltävät metadonin käytön, ja sitä on arvosteltu miesten välistä seksiä koskevista laeista, politiikasta ja käytännöstä.

Lakeja ja käytäntöjä pitäisi muuttaa tarpeen mukaan, ja valtioiden pitäisi dekriminalisoida huumeiden käyttö, seksityö, samaa sukupuolta olevien henkilöiden välinen seksi ja sukupuolelle epätavallinen käyttäytyminen.”

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Venäjällä voimassa oleva ”homopropagandan” kieltävä laki on johtanut homofobisen ja transseksuaalien vastaisen väkivallan lisääntymiseen ja seksuaaliterveyttä koskevan tiedonvälityksen tukahduttamiseen sateenkaariväestön keskuudessa.

Hiv-hyväntekeväisyysjärjestön Avert kampanjapäällikkö Caitlin Mahon kertoi, että vaikka hiv-tartuntojen määrä Venäjän homojen ja biseksuaalien keskuudessa vaikuttaa pieneltä – vain 1718 tartuntaa koko Venäjällä – leimautuminen ja syrjintä on johtanut siihen, ettei läheskään kaikkia tapauksia tilastoida.

Ms Mahonin mukaan ”tämä saattaa olla salattu epidemia”. On mitä todennäköisintä, ettei julkaistu luku kuvasta todellisuutta. Täten hiv-taakka Venäjän homoyhteisössä on tuntematon.

Venäjän sateenkaariyhteisöt kokevat usein vihamielisyyttä ja syrjintää, ja väkivallasta ja julkisesta nöyryyttämisestäkin on kerrottu. Kaikki tämä edesauttaa sellaista käyttäytymistä, joka lisää hiv-tartuntariskiä ja estää hiv-palvelujen saatavuutta.”

Pink News (Englanti)

1 kommenttia

  • 1 / 1
  • Huoh
  • 17.9.2014, 20.19
Kehitysmaa on kehitysmaa...