Ari-Pekka Liukkoselle pronssia

 • Uutinen
 • Urheilu
 • (päivitetty )
 • Sami Mollgren
 • 4

Ari-Pekka Liukkonen ui pronssille 50 metrin vapaauinnin EM-kilpailussa Berliinissä sunnuntai-iltapäivänä. Finaalissa Liukkonen teki myös uuden Suomen ennätyksen: 21,93 sekuntia. Pronssi tuli vain yhden sadasosan erolla neljänneksi jääneeseen. Kilpailun voitti Ranskan Florent Manadou ajalla 21,33. Toiselle sijalle ehti Puolan Konrad Czerniak.

Liukkosen mitali on Suomen ensimmäinen Berliinin kisoista. Kilpailussa on meneillään päätöspäivä.

Lauantaina Liukkonen selvitti tiensä finaaliin. Liukkonen oli välierien seitsemänneksi nopein. Myös välierissä nopein oli Ranskan Manaudou, ajalla 21,57 sekuntia. Liukkosen lauantainen aika 22,10 sekuntia on Suomen ennätys, jolla hän paransi kahden vuoden takaista edellistä nimissään olevaa ennätystä. Liukkosen aika alittaa myös Kazanin MM-kisojen A-karsintarajan.

Ensimmäinen kaapista tullut suomalainen miespuolinen huippu-urheilija

Liukkonen kertoi homoseksuaalisuudestaan Ylen Urheiluviikonlopun suorassa lähetyksessä helmikuussa, juuri Venäjällä järjestettyjen olympialaisten alla. Liukkonen on ensimmäinen avoimesti homoseksuaalisuudestaan kertonut suomalainen miespuolinen huippu-urheilija. Liukkonen perusteli kaapistatuloaan tuolloin sillä, että hän haluaa keskittyä täysillä urheiluun, eikä seksuaalisen suuntautumisen piilottelu ylimääräisenä stressitekijänä enää vaikuta hänen suorituskykyynsä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Perjantaisessa haastattelussa Liukkonen vertasi kaapistatuloonsa liittyvää tunnetta siihen, kun ensimmäistä kertaa hypää veteen kymmenestä metristä.

- Kympistäkään ei ketään kannata työntää alas, vaan ensin pitää olla valmis. Sitten kun on ottanut ratkaisevan askeleen, takaisin ei pääse, Liukkonen sanoo Helsingin Sanomissa.

Liukkonen kertoo saaneensa kaapistatulostaan valtavasti palautetta, ja esimerkiksi Facebookin kautta tulleet yli tuhat kommenttia olivat yksinomaan myönteisiä. Hän kertoo saaneensa palautetta kaapissa olevilta, jotka kokivat syntyvän keskustelun helpottavana. Jotkut olivat rohkaistuneet tulemaan itsekin kaapista ulos. Toisaalta hän kertoi homovihamielisen ilmapiirin vuoksi urheilu-uran lopettaneista.

Aiemman salailun Liukkonen kertoo kokeneensa raskaana: puheitaan piti varoa ja esittää heteroa. Kaapistatulon jälkeen on ollut mahdollista vastata miesporukan “läpänheittoon”.

Liukkonen ottaa Helsingin Sanomien haastattelussa kantaa myös eduskunnassa käsiteltävänä olevaan avioliittolain uudistamiseen. Liukkonen sanoo, ettei samaa sukupuolta olevien oikeus solmia avioliittoa ole keneltäkään pois. Yleisesti hän katsoo, etteivät tasa-arvoista avioliittoa vastustavien argumentit ole kovin hyviä.

Liukkonen pohtii lehden haastattelussa myös tulevaisuuttaan aktiiviuran jälkeen. Hän pitää mahdollisena, että aktiviura jatkuisi vielä viisitoista vuotta, jonka jälkeen fyysiset rajoitteet alkavat tulla vastaan. Liukkonen on kiinnostunut kaupunkisuunnittelusta ja arkkitehtuurista, mutta miettii kuitenkin jäävänsä urheilun pariin esimerkiksi valmentajana.

Uimari Ari-Pekka Liukkonen kuvailee kaapista tuloaan: Kuin hyppäisi ensi kertaa kympistä
Olympiauimari Ari-Pekka Liukkonen tuli kaapista
Berliinin uinnin EM-kisojen aikataulut

4 kommenttia

 • 1 / 4
 • jovain
 • 24.8.2014, 17.10
Pronssia ja mikä loppukiri!
 • 2 / 4
 • Jannu
 • 24.8.2014, 17.45
Hieno suoritus! Onnittelut!