Unkarissa kulttuuritaistelun kohteena homolobby

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • vaeltaja2006
  • 8
Vanhoja perinteisiä arvoja kunnioitetaan erityisesti maaseudulla ja itäisessä Unkarissa. Kuva on viiniseudulta.

Viikko sitten Unkarissa pääministeri Viktor Orbanin kulttuurivaltuutettu esiintyi kristillisillä teatteripäivillä. Puheessaan hän syytti, että homolobby on ottanut vallan oopperassa, elokuvan parissa ja teatterioppilaitoksessa. Hän vaati, että koko teatterin maailma on uusittava. Homot ulos.

Pääministerin kulttuurivaltuutettu ja neuvonantaja Imre Kerényi (s. 1943) muistutti, että unkarilaisesta draamakirjallisuudesta 80% on lähtökohdiltaan kristillistä. Koko Eurooppa on kristillisen ajattelun helmi, samoin Unkari. Mutta mitä tapahtuu? On maailmanlaajuinen ongelma. Ohjaaja- ja dramaturgikoulutuksessa on levinnyt uusi -ismi. Se on nyt koulutuksen päävirtaa. Teatterissa ja erityisesti oopperassa ja tanssi(iskelmä)musiikissa hallitsee dekadenttisuus eli turmellus. Nyt saa halventaa, sylkeä ja vähätellä. Dramaturgit ja ohjaajat kilpailevat paremmuudesta siinä, kuka osaa sanoa pahemmin ja halventaa hyvää ja ylevää.


Kulttuurivaltuutetun mukaan tällä hetkellä on vallassa homolobby, joka pitää hallussaan kansainvälistä ja unkarilaista ooppera- ja elokuvamaailmaa. On pakko muuttaa koulutusjärjestelmää. Teatteri- ja filmikoulutuksen on muututtava, ja jos ei muu auta, on perustettava uusi korkeakoulu ja entiseltä on otettava rahat ja koulutusoikeudet pois. Tiivistettynä: on käytävä taisteluun homolobbya vastaan. Se tulee olemaan kova taistelu. Homot ulos Unkarin teattereista.

Kulttuurivaltuutettu Imre Kerényi on hallinnossa tärkeässä kulttuuriasiamiehen virassa, ja hän on periaatteessa pääministeri Orbanin äänitorvena. Osa kulttuuriväestä on ollut pöyristynyt homolobbi-syytöksistä.


Tunnettu, avoimesti homo näyttelijä János Kulka lähetti menneellä viikolla pääministeri Orbanille avoimen kirjeen. Siinä hän vaatii pääministeriä kertomaan suoraan, olivatko Kerényin mielipiteet myös pääministerin mielipiteitä. Ne olivat vihapuhetta, eikä pääministeri ole ottanut niihin etäisyyttä. Pääministeri on vain vaiennut. Kulttuurivaltuutettu Kerényi on esittänyt samanlaisia homovastaisia mielipiteitä ennenkin - ilman seuraamuksia. Kerényin näkemykset vaikuttavat koko kulttuurin ilmapiiriin, joten sellaiset puheet ovat vaarallisia. Janos Kulka kysyy, mitä ovat ne unkarilaiset kulttuuriarvot, joita pitäisi suojella. Kuuluuko niihin homofobia? Kulka kysyy vielä pääministeriltä, aikooko hän tehdä jotain, että vihapuheet loppuisivat.

Pian media tavoitti Unkaria ylivoimalla hallitsevan konservatiivisen Fidesz-puolueen tiedottajan. Tämä ilmoitti, ettei pitänyt Imre Kerényin kärjistävästä tyylistä. Maassa on paljon suurempiakin huolenaiheita, kuten uuden hallituksen muodostaminen. Sen, joka esiintyy valonheittimien keilassa, on syytä olla tarkkana siitä, millaisia sanontoja käyttää. Mutta viime kädessä se on pääministeri, joka sanoo, oliko asiassa paheksuttavaa.

Viime tiistaina Unkarin teatteriliitto tuomitsi Kerényin homolobby-lausunnot ja vaati Kerényin erottamista korkeasta valtion virasta. Teatteriliiton mukaan hän ei antanut lausuntoaan yksityishenkilönä vaan pääministerin valtuutettuna. Liiton dramaturgit ärtyivät, kun Kerényi oli haukkunut erityisesti dramaturgeja. Näillä on toisessa jalassa sininen, toisessa vihreä sukka ja molemmat hieman sateenkaaren värisiä. Dramaturgit vastasivat loukkaavaan lasuntoon niin, että dramaturgi lukee, suosittelee, analysoi, kirjoittaa, kirjoittaa uudelleen ja kääntää, mutta ei manipuloi, halvenna tai sylje ketään.

Pääministerin kulttuurivaltuutettu Kerényi jatkoi homottelua toissapäiväisessä yksityisen radioaseman haastattelussa. Hänen mielestään yhteiskunnan arvoihin ei kuulu homosuhteiden propagointi. Esim. Conchita Wurstin menestys osoittaa, että heteroseksuaalisten ihmisten on ryhdyttävä puolustautumaan hyperaktiivista homolobbya vastaan. Julkisia varoja ei pidä käyttää homopropagandaan.

Tänä aamuna Unkarin suurimman oppositiolehden Népszabadságin sunnuntaihaastattelussa haastateltavana on näyttelijä János Kulka. Hän edelleen uskoo, että joskus pääministeri vastaa hänen avoimeen kirjeeseensä. Ainakin pääministeri Orbánilla olisi moraalinen velvollisuus vastata. Pääministerin tulisi pyytää anteeksi. Hänen tulisi myös kertoa, onko hänen mielestään homolobby vallannut teatterin.

-----

János Kulka (s. 1958) on palkittu arvostetulla unkarilaisella Kossuth-palkinnolla vuonna 2006. Hän on vieraillut Radnoti-teatterin mukana Helsingissä Kansallisteatterissa 1998 ja hän oli silloin Vanja-enon roolissa.


Janos Kulkan tämän aamun pitkä haastattelu. Homokysymys puhuttaa.

8 kommenttia

Onkohan tää se sama homomafia joka hallitsee APAa ja sai TEKin erottaan aslanin?
nameles kirjoitti:
> "Onkohan tää se sama homomafia joka hallitsee APAa ja sai TEKin erottaan aslanin?"

Ne varmasti kuuluvat suureen maailmanlaajuiseen homomafiaan, joka seuraa suurta ja salaista homoagendaa, jonka tarkoituksena on tuhota ihmiskunta saamalla homoille yhtäläiset ihmisoikeudet.

Maanjäristykset, tsunamit, hirmumyrskyt ja tulvatkin tottelevat tätä homomafiaa. Meillä on uskomattoman paljon valtaa!

Oikeasti: Mitä ihmettä noiden ihmisten päässä liikkuu? Ilmaa?