Turkki: Hlbti-vangeille omat vankilat?

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Ihmisoikeusaktivistit ovat huolestuneet Turkin hallituksen hankkeista omien vankiloiden rakentamisesta hlbti-vähemmistöihin kuuluville vangeille. Turkin oikeusministerin Bekir Bozdag sanoo, että eristämisen tarkoituksena on suojella vähemmistöihin kuuluvia vankeja muilta vangeilta.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien puolesta toimivat järjestöt arvostelevat suunnitelmia. Ongelmaksi nostetaan esimerkiksi vähemmistöihin kuuluvien vankien profilointi, jossa osallisena ovat myös näiden perheet. Myös kaapissa olevien vankien asemaan on kiinnitetty huomiota.

Monien näkemysten mukaan hallituksen viesti hlbti-vankien eristämisestä käytännössä oikeuttaa homo- ja transvihamieliset asenteet.

Nykyään Turkissa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat vangit sijoitetaan usein eristysselliin. Syynä on yleensä se, ettei vankilan henkilökunta tiedä, miten suhtautua vähemmistöihin kuuluviin vankeihin. Lisäksi henkilökunnan keskuudessa esiintyy myös avoimen kielteisiä asenteita hlbti-vähemmistöjä kohtaan.

Homoseksuaalisuus ei ole monista muista islamilaisista maista poiketen Turkissa laitonta, vaikkakin se on vaiettu asia, ja suhtautuminen homoseksuaalisuuteen on usein kielteistä. Turkissa ei ole lainsäädäntöä, joka suojelisi seksuaaliseen suuntautumiseen tai sukupuoli-identiteettiin liittyvältä syrjinnältä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


Uutistoimisto Reuters kertoo, ettei vastaavanlainen erottelu ole yleistä kansainvälisesti, vaikka vuonna 2010 Italia avasi erityisesti transsukupuolisille tarkoitetun vankilan.

PinkNews: Minister’s plan to segregate gay prisoners in Turkish jails alarms human rights activists
Reuters: Homosexual prisoners in Turkey segregated for ´protection´: minister
HS: Turkki aikoo laittaa avoimesti homoseksuaalit omiin vankiloihinsa

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!