FireFox-selaimen taustalle homoavioliittoja vastustava johtaja

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 2

Yli vuoden etsinnän jälkeen FireFox-nettiselaimen taustalla olevan Mozilla Foundation ilmoitti maanantaina palkanneensa pitkäaikaisen teknologiajohtajansa Brendan Eichin uudeksi toimitusjohtajakseen. Eichin valinta tehtävään on kuitenkin herättänyt kritiikkiä etenkin seksuaalivähemmistöihin kuuluvien FireFox-käyttäjien ja ohjelmistokehittäjien keskuudessa, sillä Eich tiedetysti lahjoitti tuhat dollaria rahaa Kalifornian homoavioliittokiellon tukemiseen vuonna 2008.

Asiasta kertoi Suomessa Digitoday.

PinkNews kertoi huhtikuussa 2012, että Eich oli ainoa Mozilla Corporation työntekijä, joka lahjoitti rahaa tasa-arvoisen avioliittolainsäädännön vastustamiseksi. Kolme muuta työntekijää sen sijaan lahjoittivat rahaa tasa-arvoisen avioliittolainsäädäännön tukemiseksi.

Eichin palkkaaminen Mozillan johtajaksi on herättänyt näkyviä boikotteja.

Sovelluskehittäjä Rarebitin toimitusjohtaja Hampton Catlin sytytti keskustelun tiedottamalla, että vastalauseena nimitykselle se vetää Color Puzzle -sovelluksensa FireFox-kaupasta ja lopettaa esimerkiksi iPhonessa ja Androidissa julkaistun Dictionary! -sovelluksen FireFox-version kehittämisen. Kirjoituksessaan Catlin nostaa esiin oman kokemuksensa Kalifornian avioliittolaista; hän on naimisissa yrityksen toisen perustajan Michael Catlinin kanssa. Kirjoituksessa todetaan, että boikotin myötä kuukausien työ valuu hukkaan, mutta pariskunta ei voi moraalisista syistä tukea Mozillaa.

Joidenkin mielipiteiden mukaan koko Mozillan leimaaminen yhden henkilön vuosia sitten tekemän lahjoitusten vuoksi on tarpeetonta, sillä Mozillalla kiinnitetään huomiota myös hlbti-vähemmistöjen oikeuksiin. Hampton Catlinin kirjoituksessa kuitenkin todetaan, että toimitusjohtajat ideoineen, uskomuksineen ja filosofioineen vievät yritystä.

Teamrarebit.com: Goodbye, Firefox Marketplace
http://betanews.com/2014/03/24/new-mozilla-ceo-is-allegedly-anti-gay-marriage-firefox-developers-boycott/
Digitoday: Homopari raivostui Mozillan nimityksestä
arstechnica: Gay Firefox developers boycott Mozilla to protest CEO hire

2 kommenttia

Itse siirryin takaisin chromeen jo ennen kuin firefoxilta tuli päätös lopettaa windows ui:n firefoxin kehittäminen. Tämä vielä tukee sitä.
Tuon osalta Internet Explorer, Safari ja Chrome ovat siis parempia kannatus-ihmisoikeusvaihtoehtoja.

http://www.hrc.org/ -järjestön tukijoihinhan liittyi korkeimmalle, eli platina-tasolle äskettäin myös Apple, joka vielä vuosi sitten ei kuulunut lainkaan tukijoihin - platina-tasolla on jo vuosia tuolla ollut Microsoft. http://www.hrc.org/the-hrc-story/corporate-partners/platinum
Hieman alemmalla hopea-tasolla on myös Google http://www.hrc.org/the-hrc-story/corporate-partners/silver

Microsoftin pääkonttorin osavaltioon Washingtoniin yhdenvertainen avioliitto saatiinkin parisen vuotta sitten, Microsoftin hallituksen puheenjohtaja Bill Gatesin ja pääjohtaja Steven Ballmerin merkittävällä henkilökohtaisella kampanjatuellakin. Kumpikin lahjoitti kampanjaan yhdenvertaisen avioliiton puolesta 100 000 dollaria.
http://www.hrc.org/blog/entry/bill-gates-and-steve-ballmer-donate-100k-each-to-washington-united-for-marr
Nuo tuet ihmisoikeuskampanjoille olivat varsin tarpeenkini, sillä konservatiivisen kristillinen vastapuoli tuki omia avioestokampanjoitaan suurilla summilla.

- - -

Google, IBM, Microsoft, ... ottivat näkyvästi osaa 2012 Lontoon World Gay Prideen
http://www.youtube.com/watch?v=oH8aXkk8kvM
n. 3:05 kohdalta tässä http://www.youtube.com/watch?v=YxrjrUF0_1A

Toki, vaikutusvaltaisinta ja koskettavinta on vanhempien, läheisten ja ystävien näkyvä tuki, kuten esim. Sydney Mardi Gras 2014 Gay Pridessä kuukausi sitten http://www.youtube.com/watch?v=OkazXEOdaPE

Sydneyssähän Gay Pride on kasvanut yhdeksi maan suurimmista yleisötapahtumista, mikä näkyi helmikuun lopulla näinkin http://www.youtube.com/watch?v=Jt8-_vVW4jQ

Kommenttia muokattu: 26.03.2014 klo 13:50