Westboro Baptististikirkon johtaja ja perustaja Fred Phelps on kuollut

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • Juhani Viherlahti
  • 18

Fred Phelps, Westboro Baptistikirkon perustaja ja johtaja kuoli 84 vuoden iässä, ilmoittivat hänen perheenjäsenensä. Hän johti "Jumala vihaa homoja" -fundamentalistista liikettä.

National Gay and Lesbian Task Force (NGLTF) -järjestö antoi sovinnollisen julkilausuman Fred Phelpsin kuoleman johdosta. "LGBT-yhteisö, HIV/AIDS:ia sairastavat ja miljoonat kunnolliset ihmiset kautta maailman eivät jääneet kaipaamaan Fred Phelpsiä. He ovat ymmärtäneet, että hän ja hänen seuraajansa toimivat syvästi loukkaavasti ja hyökkäävästi.", totesi pastori Darlene Nipper, NGLTF:n varatoimitusjohtaja. "Toiminnallaan hän aiheutti tarpeetonta tuskaa ja kärsimystä tuhansille perheille, mukaan lukien sotilaiden perheet, näiden kokiessa suurinta kipua ja surua. On erittäin vaikeaa löytää mitään hyvää sanottavaa hänen näkemyksistään ja toiminnastaan. Lähetämme hänen perheelleen surunvalittelut hetkenä, jonka täytyy olla heille tuskallista."

Pastori Phelpsin tyttärentytär, Megan Phelps-Roper, joka erosi viime vuonna kirkosta nuoremman sisarensa kanssa, tweettasi anteeksipyyntönsä vahingosta, jota hänen isoisänsä ja hänen seuraajansa aiheuttivat. Megan Phelps-Roper totesi kuitenkin, että isoisä saattoi olla hyvä perheenjäseniään kohtaan.

20.03.2014 18:50
Perheenjäsenet kertoivat paikallismediassa pastori Phelpsin kuolleen viime yönä hieman puolen yön jälkeen. Hän kuoli saattokodissa Topekassa.

Fred Phelps perusti oman kirkon Kansasiin vuonna 1955. Kirkon piirissä on toiminut liike, joka aloitti homojen vastaisen toiminnan vuodesta 1991. Liike sai laajaa julkista huomiota vuonna 1998, jolloin se osoitti mieltään Matthew Shepardin hautajaisissa. Shepardia kidutettiin homoutensa vuoksi niin, että hän kuoli sairaalassa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Vuonna 2011 kirkko ilmoitti sen jäsenmääräksi 40 henkeä, jotka ovat Phelpsin perhettä ja lähisukulaisia.

Phelps vihittiin papiksi 17-vuotiaana. Hänet tunnettiin siitä, että hän saarnasi sitä vastaan, että yliopistokampuksilla sekä opiskelijat, että opettajat tekivät syntiä. Myöhemmin hänestä tuli palkittu kansalaisoikeusjuristi.

Pian sen jälkeen kun Phelps perheineen aloitti kampanjoida homoja vastaan, hän menetti vuonna 1989 oikeutensa työskennellä liittovaltion tuomioistuimissa.

Phelps ja hänen ryhmänsä osoitti mieltään homojen hautajaisten lisäksi myöhemmin myös Irakissa ja Afganistanissa kuolleiden sotilaiden hautajaisissa. Tästä toiminnasta seurasi maailmanlaajuista paheksuntaa.

Pastori Phelpsin poika Nathan Phelps ilmoitti Facebook-sivustolla muutamia päiviä aikaisemmin, että hänen isänsä on lähestymässä kuolemaa. Ilmoitus synnytti heti paljon arveluja ja huhuja tilanteesta kirkon sisällä ja Fred Phelpsin omasta kohtalosta. On väitetty, että hänet olisi erotettu kirkosta, jonka hän aikanaan perusti. Kirkon edustajat eivät tietoa vahvista.

***

Phelpsin klaani osasi käyttää taitavasti mediaa hyväkseen. Media on pitänyt heidät näkyvissä ja kuuluvissa jo yli 20 vuoden ajan. Ilman mediaa ja sen jatkuvaa kiinnostusta he eivät olisi saaneet mittavaa, jopa maailmalaajuista huomiota. Suomeakin he "muistivat". Tarja Halosen tultua valituksi tasavallan presidentiksi, he uhkasivat tulla Suomeen osoittamaan mieltä "presidentiksi valittua lesboa" vastaan. Se jäi pelkäksi uhkaukseksi, mutta sai huomiota myös mediassa Suomessa.

LGBTQ NATION -sivuston uutinen
Wikipediassa tietoja Westboron baptistikirkosta (suomeksi ja englanniksi)

18 kommenttia

Nyt homoilla on tilaisuus osoittaa pystyvänsä asettumaan kaiken sen kielteisyyden yläpuolelle, jota WBC on edustanut.
Tokihan homot ovat noin jo tehneetkin esim. perustamalla viime vuonna Westboro babtistikirkon naapuriin Equality House -talon, tämän 20.3. YK Happy Day:n aattona, mistä tässä Huffington Postin islaminuskoinen Ahmed Shihab-Eldin uutisoikin

http://www.huffingtonpost.com/2013/03/19/westboro-equality-house-aaron-jackson-rainbow_n_2906337.html

Joten nyt sitten ei muuta, kuin että toivottavasti evoluution madot rakastavat Fred Phelpsiäkin. (tosin wbc viestittää kattavasti että http://www.godhatestheworld.com/ )

Tässä hänelle vaikkapa Well-Strung -gay-kvartetilta muistolaulu,
Mozartin Pieni yösoitto (1-osa) & Kelly Clarksonin Since you've been gone

http://www.youtube.com/watch?v=JJTVSyt7eMQ

(Heistä mm. http://www.youtube.com/watch?v=ACnGTJvqx0o ja http://well-strung.com/
Edmund Bagnell 1-viulu, Christopher Marchant 2-viulu, Trevor Wadleigh alttoviulu ja Daniel Shevlin sello)

Kommenttia muokattu: 23.03.2014 klo 00:54