Seurakunta pyysi Jukka Takaloa olemaan esittämättä "Jokainen on vähän homo" -kappaletta - artisti perui esiintymisen

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Sami Mollgren
  • 15

Jukka Takalo on peruuttanut esiintymisensä Oulun keskustan seurakuntakodilla keskiviikkona 19.3. tasa-arvon päivänä järjestettävässä Yhteisvastuu-tapahtumassa vastalauseeksi sille, että seurakunta pyysi häntä olemaan esittämättä "Jokainen on vähän homo" -kappalettaan.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Rumba.

- Oulun ev.lut. seurakunnalta tuli ilmoitus etten saa esittää tilaisuudessa Jokainen on vähän homo -kappaletta, kirjoittaa Takalo Facebookissa julkaisemassa viestissään.

Takalo kirjoittaa, ettei voi mennä esiintymään tapahtumaan, jonka järjestävä yhteisö pyrkii rajoittamaan sananvapautta.

Takalo toteaa kirjoituksessaan, ettei olisi todennäköisesti muutenkaan esittänyt kappaletta tilaisuudessa. Kaleva-lehdelle hän sano, että "esiintyessäni luen yleisöä ja tiedän, milloin laulu ei sovi tilanteeseen, tai se on osalle yleisöä ylivoimainen ymmärtää".

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Erikseen saamansa rajoituksen johdosta hän kuitenkin kertoo kokevansa, ettei hän lauluntekijänä ole tervetullut Oulun evankelis-luterilaisen seurakunnan järjestämään tilaisuuteen esittämään muitakaan laulujaan.

- Koska paikalla olisi todennäköisesti ollut lapsiyleisöä tai vanhuksia joille Jokainen on vähän homo -laulun ymmärtäminen olisi ollut ylivoimaista, olisin todennäköisesti jättänyt kappaleen esittämättä ja pyytänyt muita paikallaolijoita tutustumaan aiheeseen vaikka youtuben välityksellä, kirjoittaa Takalo.

Takalo avaa kirjoituksessaan "Jokainen on vähän homo" -kappaleen sanomaa. Hän kirjoittaa taustoittavansa esityksen kertomalla, ettei kappale kerro pelkästään seksuaalisesta identiteetistä, vaan ennemminkin monenlaisuudesta, ja siitä, että jokainen kuuluu lopulta johonkin vähemmistöön.

- Jos seurakunnassa olisi kappaleen tekstiin tutustuttu tarkemmin, olisi ehkä oivallettu ettei se sanoma niin kaukana siitä kristillisestäkään ole. Kertosäkeessä ollaan ihmisten samanarvoisuudesta melko vahvasti Uuden testamentin päähenkilön kanssa samoilla linjoilla, kirjoitaa Takalo.

- Onhan tämä paradoksaalista, kun biisi kertoo toiveesta, että ihmiset olisivat samanarvoisia, Takalo sanoo Kaleva-lehdelle.

Yhteisvastuu-tapahtuma toteutetaan ilman Takaloa, eikä paikalla ole korvaavaa esiintyjää.

Yle kertoo Oulun tuomioseurakunnan diakoniatyöntekijä Kaisa Jaakkolan pyytäneen syksyllä Jukka Takaloa esiintymään Yhteisvastuutapahtumaan.

- Silloin keskusteltiin siitä, että tila ja yleisö ratkaisevat tilaisuuden luonteen. Keskustelimme Jukan kanssa tällä viikolla ohjelmistosta ja esitimme toiveen, ettei hän esittäisi Jokainen on vähän homo -laulua, sanoo Jaakkola Ylelle.

Yle kertoo Jaakkolan harmittelevan sitä, ettei Takalo ole esiintymässä.


Jukka Takalo - Jokainen on vähän homo

Jukka Takalo Facebookissa
Rumba: Jukka Takalo: Oululainen seurakunta kielsi homoutta käsittelevän kappaleen esittämisen seurakuntasalissa
Yle: Jukka Takalon vähemmistömyönteinen kappale kiellettiin seurakuntakonsertissa - ´Ei sopivaa musiikkia yleisölle´

15 kommenttia

Joillakin sentään on selkärankaa toisin kuin presidentti niinistöllä.
Hienoa ja pisteet Jukalle. Miehellä on upeat periaatteet, niiden puolesta kannattaa taistella - meidän kaikkien!