Tove Janssonin syntymästä sata vuotta: Janssonin ura esillä juhlanäyttelyssä Ateneumissa

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Sami Mollgren
  • 1
Juhlanäyttely Ateneumissa on osa Tove Janssonin juhlavuoden ohjelmaa.

Helsingissä, Ateneumin taidemuseossa avattiin perjantaina 14.3. Tove Janssonin syntymän 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi järjestetty juhlanäyttely. Kesän yli, 7. syyskuuta asti jatkuvassa näyttelyssä esitellään Janssonin uraa taidemaalarina, kuvittajana, poliittisten pilapiirrosten tekijänä, kirjailijana sekä muumihahmojen ja -kertomusten luojana.

Näyttelyn on kuratoinut FT Tuula Karjalainen ja sen näyttelyarkkitehtuurista vastaa Marjaana Kinnermä.

Juhlanäyttely Ateneumissa on osa Tove Janssonin juhlavuoden ohjelmaa ja se on avoinna 14.3. - 7.9.2014. Juhlavuoden aikana Suomessa ja myös ulkomailla järjestetään lukuisia näyttelyitä, tapahtumia ja muita tilaisuuksia. Niistä kerrotaan tove100.fi-sivustolla.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Helsingissä 9. elokuuta 1914 syntynyt Tove Jansson oli suomenruotsalainen kirjailija, taidemaalari, filosofian tohtori, pilapiirtäjä ja sarjakuvataiteilija. Laajimmin Jansson tunnetaan muumihahmojen luojana.

Jansson syntyi taiteilijaperheeseen ja hän oli lapsuudestaan saakka tuottelias. Aluksi hän keskittyi erityisesti kuvataiteeseen. Myöhemmin hän toimi myös kirjailijana ja kuvittajana. Suurin menestys alkoi 1950-luvulla, jolloin ilmestyivät ensimmäiset muumikirjat. Muumitarinoita valmistui lopulta Janssonin elämän aikana proosana ja kuvakirjoina toistakymmentä. Sanomalehtien sarjakuvina Muumit seikkalivat kaikkiaan puolessatoistatuhannessa sarjassa.

Tove Jansson elämänkumppaninsa Tuulikki Pietilän kanssa.
Tove Jansson
Tove Jansson ja muumi-hahmot.

Ateneum: Tove Jansson
tove100.fi
Wikipedia: Tove Jansson

1 kommenttia

Tove Janssonin tarinoitahan voi kuunnella Toven itsensä lukemina nyt varsin laajasti, ruotsiksi, kun Yle:n Radioteatterin ruotsinkielisen tuotannon arkisto on laittanut äänitteitä kuunneltavaksi useista Toven kirjoista. Ja koskapa Tove oli monissakin tv- ja radio-ohjelmissakin mukana, löytyy tuolta muutakin materiaalia.

http://svenska.yle.fi/arkivet/haku/#/fraasi/Tove%20Jansson%20l%C3%A4ser

Jansson ja Pietilä taisivat olla ihan ensimmäinen naispari Itsenäisyyspäivän Linnanjuhlissakin; tässä 1992

http://24.media.tumblr.com/tumblr_luw2jiCr6o1qd1scio1_1280.jpg

Toven ja Tuulikin yhteiselämästä voi lukea sitten esim. Toven Reilua peliä -kirjasta, jossa Tove ja Tuulikki ovat Mari -ja Jonna -nimillä:

http://psrakastankirjoja.blogspot.fi/2014/01/tove-jansson-reilua-pelia.html

Kommenttia muokattu: 17.03.2014 klo 11:45