Venäjä häiritsi massiivisesti Open Games -kisoja Moskovassa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 16
Saksalaisen jalkapallojoukkueen jäsen Punaisella torilla. Kuva heidän internet-sivultaan.

Moskovassa pidettiin HLBTI-ihmisten Open Games -urheilukisat 26.2.-2.3.2014. Osanottajia oli 500 Venäjältä, Saksasta, Ranskasta, Kanadasta ja Hollannista. Suorituspaikat ja majoituspaikat pidettiin salaisina, mutta viranomaiset häiritsivät massiivisesti kisoja. Saksalainen naisten jalkapallojoukkue palasi Moskovasta ja kertoi ikäviä kokemuksiaan.

Kisoilla oli laaja kansainvälinen tuki, mutta viranomaisten vastatoimien pelossa kaikki hotellit ja suorituspaikat pidettiin salaisina. Myös berliiniläinen naisten jalkapallojoukkue Discover saapui sekavin mielin Moskovaan. Kuitenkin tämä vuonna 2009 perustettu joukkue halusi tukea kisoja.

Ennen Moskovaan saapumista oli tiedossa, että edellisenä päivänä monia oli pidätetty Sotšin päättäjäisten aikaan. Järjestäjät hakivat joukkueen viime tiistaina rautatieasemalta, ja joukkueelle kerrottiin, että hotelli oli irtisanonut majoitussopimuksen. Oli kuulemma tulossa jokin 30 lapsen ryhmä. Jalkapallojoukkue majoitettiin erilaisiin majataloihin.

Tärkeä ohje oli, että puhelimessa ei saa mainita urheilupaikkoja tai ohjelman muita yksityiskohtia. Jos joku halusi katsojaksi, hänen oli sovittava tapaaminen ja hänet vietiin urheilupaikalle erikseen. Taksille ei saanut kertoa, mihin oltiin menossa. Kuitenkin Frankfurter Allgemeine -lehden mukaan salainen poliisi ilmeisesti seurasi kaupungilla kilpailijoita ja ja sai tietää, missä kisoja pidettiin.

Avajaisjuhla keskeytettiin pommiuhan vuoksi. Juhla siirrettiin salaiseen paikkaan.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Keskiviikkona piti olla uintiturnaus. Poliisi kielsi tapahtuman, koska poliisin mukaan oli tullut pommivaroitus. Uutta uimahallia ei löytynyt, ei myöskään pommia. Urheiluhalliyrittäjät olivat saaneet hallinnolta varoituksen.

Keskiviikkona piti olla myös konferenssi homo-oikeuksista ja urheilusta, mutta konferenssipaikalta katkesivat valot ja "teknisten häiriöiden" vuoksi tilaisuus oli peruttava.

Torstain koripallo-ottelua ei voitu viedä loppuun, koska joku hallin yleisön joukosta heitti savupommin. Poliisi kirjasi kaikkien läsnäolevien henkilöllisyyden.

Perjantaina useat kilpailut keskeytyivät pommiuhkaan. Kun berliiniläinen urheilija oli osallistumassa taitoluisteluworkshopiin, hänen esityksensä katkesi alkuunsa, kun ilmoitettiin, että tilaisuus on lopetettava teknisten syiden vuoksi. Kun luistelijat eivät heti poistuneet jäältä, paikalle tuli poliiseja. He eivät kuitenkaan käyttäneet väkivaltaa.

Lauantaina oli jalkapalloturnaus. Paikalla oli myös Hollannin urheiluministeri Edith Schippers , joka oli ollut hallituksensa puolesta rahoittamassa kisoja. Kun ministeri poistui, ilmoitettiin jälleen pommiuhasta. Terrorismin vastainen yksikkö tuli halliin ja kisat keskeytettiin. Facebookissa kerrotaan, että ministeri yritti olla paikalla mahdollisimman pitkään, jotta kilpailua ei keskeytettäisi.

Saksalainen naisten jalkapallojoukkue halusi kuitenkin tehdä jotain näyttävämpää. He menivät Punaiselle torille, ottivat repusta sateenkaarilipun, valokuvasivat tilanteen ja poistuivat pikimmiten.

Venäjän viranomaisten vastatoimet olivat shokki myös tapahtuman järjestäjille. Elämä käy yhä vaarallisemmaksi, toteaa Frankfurter Allgemeine.

Lähde: FAZ, queer.de, valokuva Discover Football -sivulta

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Ruotsin RFSL:n englanninkielinen uutissivu kertoo lisää

16 kommenttia

Venäläiset näyttävät elävän ihan omassa maailmassaan.
Mikään ulkopuolinen taho ei voi venäläistä hegemoniaa uhata, eikä "venäläistä kansanluonnetta" loukata, tapahtuipa se sitten Kotivenäjällä tai ulkomailla (Ukraina). Ovatko seuraavana "suojelun" tarpeessa Baltian maiden venäläistaustaiset asukkaat?

P.S. Lähimmältä esimieheltä (everstiluutnantilta) tuli suositus, että ei ihan kauheesti kannata kännätä, koska saattaa tulla kutsu...
  • 2 / 16
  • ERKKI - VAASA
  • 4.3.2014, 19.42
Tämä Venäjältä jo Unkariinkin säteillyt hysteria saa yhä surkuhupaisempia muotoja. Loppujen lopuksi siitä koituu haittaa vain Venäjän kansainväliselle maineelle ja venäläisille itselleen. Asiahan nyt tosin ei tsaari Vladimiria sureta, hän kun voi tarvittaessa uhata naapureitaan vaikkapa ydinasein kuten muuan ylipainoinen miekkonen Pohjois-Koreassakin tarvitessaan tekee!