Maailmanpankki: Ugandan avustuspakettia lykätään homolain vuoksi

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 1

Ugandan terveydenhuollon kohentamishankkeeseen tarkoitettua 90 miljoonan dollarin avustuslainaa on päätetty lykätä, sillä maailmanpankki haluaa ensin varmistaa, että hanke ei kärsi uuden lain vuoksi.

Maailmanpankilla on 1,5 miljardin dollarin arvosta erilaisia avustusprojekteja. Uudella lainalla oli tarkoitus parantaa Ugandan terveydenhuoltoa, mutta Maailmanpankki on päättänyt siirtää hanketta.

Ugandan presidentti Yoweri Museveni allekirjoitti homovastaisen lain maanantaina. Lain perusteella samaa sukupuolta olevien henkilöiden välisestä seksuaalisuhteesta voidaan rangaista elinkautisella vankeudella. Ensikertalainen voi saada 14 vuoden vankeustuomion, ja "törkeästä homoseksuaalisuudesta" voidaan tuomita vankilaan loppuelämäksi.

Laki vaatii myös, että esimerkiksi terveysviranomaisten on rangaistuksen uhalla raportoitava tietoonsa tulleet homoseksuaaliset kansalaiset. Tämän arvioidaan heikentävän vakavasti esimerkiksi HIV-potilaiden tilannetta, koska nämä eivät leimautumisen pelossa uskaltaudu terveydenhuollon piiriin.

35 miljoonan asukkaan Uganda on yksi maailman köyhimmistä maista.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Useat valtiot ovat kritisoineet Ugandan uutta lakia. Eräät maat ovat myös ilmoittaneet leikkaavansa Ugandalle suunnattua taloudellista apuaan.

BBC: World Bank postpones $90m Uganda loan over anti-gay law
Yle: Uganda menettämässä avustuksia homolain vuoksi

1 kommenttia

Eikös Ugandassa nyt luulisi olevan pilvin pimein evankelikaalisia uskovaisia ihmeparantajia.

Tosin siellä raamatussahan se profeetta jesse oli mm. sitä mieltä että vammaisuus on seuraus "synnin" tekemisestä - siellähän on se kertomus, missä hän kuulemma paransi vammaisen ja kehoitti häntä olemaan tekemättä lisää syntiä. Tuotahan tarinaa hihhuliuskovaiset aktiivisesti käyttävät hyväkseen.