Hyvän parisuhteen mahdollisia tekijöitä: homokumppanuus, lapsettomuus ja välittäminen

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • Juhani Viherlahti
  • 6

Briteissä tällä viikolla julkaistussa tutkimuksessa tullaan siihen johtopäätökseen, että homosuhteet ovat heterosuhteita onnellisempia ja toimivampia.

Englannissa toimiva Open University tutki 5000 ihmisen parisuhteiden toimivuutta. Tutkimuksen seurantaosuudessa syvähaastateltiin vielä 50 henkilöä. Tavoitteena oli selvittää, kuinka nykyaikaiset pariskunnat pitävät suhteensa toimivana huolimatta elämän heidän eteensä tuomista vaikeuksista.

Tutkimuksen tuloksista voidaan päätellä, että sateenkaariparit (mies-, nais-, bi- Queer-parit) ovat heteropareja onnellisempia ja myönteisempiä. Homoparit kokevat Englannissa kuitenkin edelleen vaikeaksi osoittaa kumppanilleen hellyyttä julkisesti.

Pienet eleet ja teot ovat tärkeitä parisuhteen yhdessä pitäjiä. Vaikkapa aamukahvin tuominen kumppanille vuoteeseen voi olla tärkeämpi ele, kuin julistaminen "Minä rakastan sinua".

Heterovanhemmilla oli näistä haastatelluista ryhmistä vähiten aikaa ja huomiota omalle kumppanilleen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Lapsettomat parit, heterot ja homot, olivat todennäköisimmin keskenään onnellisempia kuin lapselliset pariskunnat. Lasten äidit ovat vähiten tyytyväisiä elämänkumppaniinsa. Äidit olivat kuitenkin kaikista ryhmistä tyytyväisimpiä omaan elämäänsä.

Onnellisen parisuhteen ainekset

Tutkimukseen vastanneiden mielestä parisuhteessa sanoja tärkeämpiä olivat teot. Kumppanille tehdyt teot saivat vastaanottajan tuntemaan itsensä arvostetuksi. Tällaisia tekoja olivat mm.;

* Kiittää ja huomaa onnistumiseni.

* Muistaa huomaavaisilla lahjoilla ja tekee pieniä, mukavia tekoja - aamukahvi vuoteeseen. Erityisesti äitien arvostama ele.

* Puhuu minulle ja kuuntelee minua.

* Fyysinen hellyys ja halaukset. Jalkahieronta on suosittua.

* Tekee oman osan kodin arkiaskareista ja/tai lastenhoidosta.

Independent Onnistuneen parisuhteen avaimet? Ole homo, älä hanki lapsia ja välitä kumppanistasi

6 kommenttia

  • 1 / 6
  • puppeliassi
  • 17.1.2014, 10.27
Yksi syy miksi hlbt ihmisten parisuhteet ovat onnellisempia on varmasti se ettei heitä kukaan pakota ei heteroseksuaaliseen parisuhteeseen toisin kuin heteroilla(tai tahtomattaan heteroparisuhteeseen joutuvilla)
Tuota samaa asiaa pohdin minäkin. Hetero- ja homoparisuhteeseen aikovat ovat lähtökohtaisesti toistensa kanssa päinvastaisessa tilanteessa. Heteropareja suorastaan tuupataan ja "pakotetaan" parisuhteeseen ja avioliittoon: "Oletkos jo löytänyt tyttö/poikaystävän? Kun mies täyttää kolmekymmentä, eikä sillä ole naista, siinä miehessä on jotakin vialla! Milloinkas menette naimisiin? Onko lapsia jo tiedossa?" Heterot elävät siis tuossa ympäristön ilmapiirissä.

Homojen pariutumiseen, erityisesti miesten, on asetettu paljon esteitä. Suhteelle on ympäristön häpeäleimoja vaikka kuinka paljon. Suomessa ja muualla homojen on pitänyt taistella saadakseen edes jonkinlaisen tunnustuksen liitoilleen. Länsimaissa alkaa hiljalleen näyttää aikaisempaa valoisammalta. Tasavertaisuus alkaa toteutua, mutta sekin on ollut todella kiven takana. Tuoreena esimerkkinä vaikkapa Ranska.

Kuten yleisesti on tiedossa, jopa yli 50% solmituista heteroavioliitoista hajoaa muutaman avioliittovuoden jälkeen. Näin erityisesti Amerikassa, jossa heteroavioliitto on nostettu käsittämättömän korkeaan asemaan.

Teen rakentavan ehdotuksen vapaasti käytettäväksi: Kielletään heteroavioliitot! Heteroavioliittoon pääsee vain ja ainoastaan vaikean lupamenettelyn kautta. Heteroavioliiton solmimisen estämiseksi lakiin otetaan kaikenlaisia poikkeusmääräyksiä, esimerkiksi että silmälaseja käyttävä henkilö ei ole sovelias avioliittoon jolloin lupa-anomus hylätään. Avioon aikova pari joutuu selvittämään sukulaisilleen perinpohjin miksi he sellaista tointa suunnittelevat ja ovatko he tosiaan yleensäkään soveliaita toisilleen ja sukuun.