USA: liittovaltion hallinto ilmoitti hyväksyvänsä Utahissa solmitut homoavioliitot

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Juhani Viherlahti
  • 2

Oikeusministeri Eric H. Holder Jr. ilmoitti tänään perjantaina liittovaltion hallituksen tunnustavan Utahissa 17 päivän aikana solmitut 1 360 samaa sukupuolta olevien parien avioliittoa. Heille kuuluvat kaikki liittovaltion edut kuten heteropareille.

Obaman hallinto on ottanut nyt siis vastakkaisen kannan kuin Utahin osavaltion hallinto. New York Times luonnehtii keskushallinnon päätöstä piiskan sivallukseksi tässä kiivaassa riidassa, joka alkoi tuomarin 20.12.2013 tekemästä päätöksestä, jonka mukaan Utahin kansanäänestyksellä päätetty homoavioliittokielto on Yhdysvaltain perustuslain vastainen.

Utahin republikaanihallinto on tehnyt kaikkensa estääkseen homoavioliitot keinolla millä hyvänsä usean valituksen jälkeen he päätyivät vaatimaan korkeinta oikeutta keskeyttämään avioliittolupien myöntämisen. Siinä he saivat tahtonsa läpi. Sen jälkeen Utahin hallinto ilmoitti, ettei se tunnusta jo somittuja homoavioliittoja, eikä salli näille pareille osavaltiotasoisia etuuksia. Utahin hallinto ilmoitti odottavansa korkeimman oikeuden päätöstä ja tekevänsä vasta sen jälkeen uudet päätökset.

Liittovaltion hallinnon myönteisen päätöksen jälkeen homoparit ovat oikeutettuja antamaan yhteisen veroilmoituksen ja saamaan kaikki samat liittovaltiotasoiset etuudet, jotka ovat tällä hetkellä mahdollisia heteropareille, sekä niiden osavaltioiden homopareille, joissa homoavioliitot ovat tällä hetkellä mahdollisia Yhdysvalloissa. Noita osavaltioita on 17. Liittovaltion hallinto ilmoitti tekevänsä kaikkensa, että etuisuudet olisivat Utahin homoavioliiton solmineiden parien käytettävissä mahdollisimman pian.

Obaman hallinto on koettanut saada osavaltioita, joissa homoparit eivät vielä voi avioitua, muuttamaan lainsäädäntöään niin, että myös samaa sukupuolta olevat parit voisivat avioitua ja saada saman kohtelun niin osavaltio- kuin liittovaltiotasollakin. Symbolisesti liittovaltion hallinnon tämänpäiväinen päätös on erittäin merkittävä. Utahissa homoavioliittojen kannattajat aikovat pitää tänä iltana juhlat.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Presidentti Obama ilmaisi tyytyväisyytensä liittovaltion hallinnon tekemään päätökseen.

Kiivas homojen oikeuksien vastustaja, Family Research Councilin puheenjohtaja Tony Perkins haukkui Obaman hallinnon päätöksen.

New York Times: Liittovaltio tunnustaa Utahin homoliitot

2 kommenttia

Jälkimiete

Yhdysvaltain kahden pääpuolueen, republikaanien ja demokraattien välillä kiistellään rajusti kaikesta mahdollisesta. Nyt myös homot ovat saaneet osansa tästä kiistelystä. Utah on yksi konservatiivisimpia osavaltioita Yhdysvalloissa. Siellähän Mormonikirkolla on valtaa yhteiskunnan monilla tasoilla, siis myös osavaltion maallisessa hallinnossa. Mormoneilla avioliitto on merkittävässä asemassa heidän opissaan. Utahissa tuomarin päätös sallia homoavioliitot, on ollut suora ja vakava isku heidän oppinsa ytimeen. Sen vuoksi Utahin hallinto on ilmoittanut taistelevansa homoavioliittoja vastaan kaikin mahdollisin keinoin ja maksoi mitä tahansa.

Tämä perjantainen päätös on niin tuore, että sen vaikutuksista jatkokehitykseen esimerkiksi piirituomioistuimessa ja korkeimmassa oikeudessa, kukaan ei ole ennättänyt esittämään julkista arviota.
Tasa-arvon kannatus on lisääntynyt Utahissa. Kansalaisoikeusaktiivi Mark Lawrence on sitä mieltä, että nekin utahilaiset, jotka edelleen vastustavat, ovat kuitenkin jotenkin hyväksyneet, että homoavioliitot tulivat jäädäkseen, eivätkä he enää pelkää taivaan putoavan niskaan ja yhteiskunnan tuhoutuvan.
SurveyUSA:n tekemän kyselyn mukaan puntit ovat tasan eli 48 % utahilaisista kannattaa homoparien avio-oikeutta ja 48 % vastustaa:

http://www.sltrib.com/sltrib/news/57391605-78/marriage-sex-percent-state.html.csp

Toisen tuoreen kyselyn mukaan kannattajia on 51,3 % ja vastustajia 43,7 %.
Mormonikirkon suhtautuminen on myös muuttunut, sanotaan nyt vaikka että ymmärtäväisemmäksi viime vuosina.