Utahin konservatiivihallintoa ja mormooneja kirvelee homoavioliittopäätös. Eivät anna periksi.

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Juhani Viherlahti
  • 3

Utahin uusi oikeusministeri vannoi keskeyttävänsä homoavioliitot osavaltiossa maksoi mitä maksoi.

Viisi minuuttia sen jälkeen, kun oikeusministeri Sean Reyes oli vannonut virkavalansa, hän ilmoitti keskittyvänsä estämään tuomarin tekemän päätöksen sallia homoavioliitot Utahissa. Viime vuoden viimeisenä päivänä oikeusministeri jätti Yhdysvaltain korkeimmalle oikeudelle pyynnön keskeyttää avioliittotodistusten myöntäminen. Osavaltion vaatimus on tätä ennen torjuttu jo useita kertoja eri oikeusasteissa.

Homoavioliitot tulivat Utahissa laillisiksi tuomarin päätöksellä 20.12.2013.

Pyyntö ohjautuu korkeimman oikeuden tuomari Sonia Sotomayor pöydälle. Hänen vastuullaan on kymmenennen piirin vetoomustuomioistuin. Sotomayor voi tehdä itsenäisen päätöksen taikka alistaa pyynnön koko korkeimman oikeuden tuomaristolle, jonka päätös keskeytyksestä olis lopullinen. Jos Sotomayor päättää hylätä keskeytypyynnön, osavaltio voi valita sen jälkeen yhden korkeimman oikeuden tuomarin asiaa käsittelemään uudelleen. Todennäköinen vaihtoehto olisi silloin julkisesti ja äänekkäästi homojen oikeuksia vastustanut tuomari Antonin Scalia, jonka päätös asialle olisi lopullinen.

Utahin hallinto on aiemmissa keskeytyspyynnöissään vedonnut kahdesti Mark Regneruksen vuonna 2012 julkistamaan erittäin kiistanalaiseen "tilaustutkimukseen". Sen mukaan homot ovat sopimattomampia lasten kasvattajiksi kuin heterot. Tutkimus on osoitettu useita kertoja virheellisesti tehdyksi.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Utah on juridisten epäonnistumisten jälkeen palkannut lakiasiantuntijoita ulkopuolelta laatimaan pyyntöä korkeimmalle oikeudelle. Tästä arvioidaan lisäkulujen osavaltiolle olevan lähes 2 miljoonaa dollaria. Kustannus on aiheuttanut useita kriittisiä kommentteja osavaltion verovarojen käyttämisestä väärään tarkoitukseen. Ihmisoikeusjärjestön edustaja totesi verovaroja käytettävän syrjinnän puolustamiseen ja sementoimaan osavaltio väärälle puolen historiaa.

***

Kun tuomari oli avannut päätöksellään portit samaa sukupuolta olevien parien avioliitoille, Utahissa 35-vuotias mormooni Trestin Meacham aloitti nälkälakon päätöstä vastaan ja painostaakseen hallintoa estämään homoavioliitot. Hän on elänyt 21.12.2013 lähtien vain pullovedellä ja vitamiinipillereillä. Hän vastustaa tasa-arvoa ja pitää tuomarin päätöstä tyrannimaisena. "Minä en voi odottaa tekemättä mitään, samaan aikaan kun tämä paha ulottaa juurensa minun kotiini".

Meacham on esittänyt oikeudellisia perusteluja tuomarin päätöksen nollaamiseksi. Lakiasiantuntija totesi miehen perustelut perusteettomiksi.

Siitäkin huolimatta, että Meachamin perustelut eivät ole teknisesti päteviä, Utahin mormooniyhteisö on asettunut tukemaan häntä ja verrannut nälkälakkoa Mahatma Gandhin toimintaan.

Washington Bladen uutinen Utahin tilanteesta
GayStarNewsin uutinen nälkälakosta

3 kommenttia

Meacham saa aikamoista tylytystä ainakin GayStarNewsin uutista seuranneessa lukijakeskustelussa. Joku irvileuka totesi toivovansa, että homovihaajat ottaisivat nälkälakosta trendin ja kuolisivat kaikki pois.
  • 2 / 3
  • puppeliassi
  • 4.1.2014, 21.46
Hyvä vinkki juhani, seta voisi laittaa kampanjan että kaikki homoavioliiton vastustajat syömälakkoon niin harkitsemme annanmeko mwitä syrjitä :D