Niinistö: Emme me voi määritellä, mikä on laillista Venäjällä

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • jnsto
  • 43
Presidentti Niinistön haastattelun alkuaukeama HBL:ssä 22.12.13

Presidentti Sauli Niinistö on tarkentanut lausumaansa siitä, että Venäjän homolait ovat Venäjän sisäinen asia. Haastattelussa HBL:ssä 22.12.13 Niinistö sanoo tarkoittaneensa sitä, että meidän näkemyksemme ovat yksi asia ja heidän lakinsa toinen. Presidentti sanoo huomanneensa Suomessa sellaista kantaa, että Venäjän laeista ei tarvitse välittää ja haluaa torjua sellaisen ajattelun. - Emme voi sanoa venäläisille, että heidän laieillaan ei ole legitimiteettiä silmissämme, sanoo Niinistö. -Emme voi valita, mitkä Venäjän lait ovat legitiimejä ja mitä eivät. Niinistö muotoilee lainsäädännön olevan asenteiden ja kulttuurin seuraamuksia. - Jos haluamme vaikuttaa Venäjän lakeihin, meidän on vaikutettava asenteisiin siellä.

Niinistö sanoo ottaneensa aiheen puheeksi Putinin kanssa. Tämä oli todennut muiden venäläispoliitikkojen tapaan, että kyse on vain propagandan kiellosta alaikäisille. - Mutta propaganda on aika yleinen ilmaisu, pohtii Niinistö.

Presidentti huomauttaa myös, että Suomessa homoseksuaalisuus oli rikollista vielä 70-luvulla, vaikka lakia ei enää sovellettukaan. Suomen laki oli tiukempi kuin Venäjän nykyinen. - Meillä on ollut myös hyvin kovia asenteita, joita tänään ihmettelemme. Mutta kun me olemme siirtymässä tästä pois Venäjä on menossa takaisinpäin, kuvaa presidentti.


Voidaksemme vaikuttaa Venäjään meidän tulee kääntää kehitystä, jossa olemme etääntymässä toisistamme, sanoo Niinistö.

Toimittaja on Anna-Lena Lauren.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


Presidentin haastattelun HLBT-syrjintä koskenut osa tässä HLB:n alkuperäistekstinä, kysymys-vastausmuodossa:

Ni har sagt att rysk lagstiftning när det gäller antihomolagarna är landets egen sak – även om Finlands lagar är liberalare. Har västvärlden ett ansvar när det gäller att pressa Ryssland i de här frågorna?

– Naturligtvis ska väst göra det. Men då jag talade om den ryska lagstiftningen så menade jag att våra åsikter är en sak, deras lagstiftning en annan. Jag har märkt att vissa i Finland anser att rysk lagstiftning är noll värd, något man inte behöver bry sig om. Så kan man inte resonera. Man kan inte säga: Vi bryr oss inte om era lagar, de saknar legitimitet i våra ögon. Det går inte att vi själva väljer vilka lagar som är legitima och vilka som inte är det, lagstiftning är en följd av attityder och kultur. Om vi vill påverka den ryska lagstiftningen måste vi påverka attityderna bakom.

Vad har ni gjort på den punkten? Har ni pratat med Putin om de här frågorna?

– Ja, vi har talat om det. Precis som andra ryska politiker säger Putin att lagen enbart förbjuder propaganda bland minderåriga. Propaganda är ett ganska allmänt ord. Vad är propaganda, vad är inte propaganda? Det är en tolkningsfråga.

Niinistö påpekar än en gång att Finland var ett mycket konservativ samhälle för inte så länge sedan.

– I Finland var homosexualitet kriminellt på 1970-talet, även om lagen inte tillämpades. Det var en mycket strängare lag än de ryska antihomolagarna. Vi har också haft väldigt hårda attityder som man i dag förundrar sig över. Men medan vi rör oss bort från detta så håller Ryssland på att gå tillbaka.

Hur ska västvärlden påverka riktningen?

– Först måste man vända utvecklingen där vi håller på att glida ifrån varandra. Man kan ta exempel av var-andra, man kan visa att saker kan göras på ett annat sätt. Men det går inte så länge man uppfattar den andra som främmande.


HBL:n juttu 22.12.13

43 kommenttia

On olemassa legaalisuutta ja legitimiteettiä. Legaali tarkoittaa muodollisesti laillista, legitiimi taas vallankäytön kohteiden yleisesti moraalisesti hyväksymää.

Venäjän homovihalakien legaalisuudesta ei voida olla sen varmempia kuin niiden legitiimisyydestäkään, sillä venäläiset eivät ole valinneet edustajiaan rehellisissä vaaleissa ja Putinin hallinto dominoi julkista sanaa. Toki taantuminen tässä suhteessa edellyttää varmasti laajalle juurtunutta homovihaa ja enemmistön välinpitämättömyyttä.

Kommenttia muokattu: 23.12.2013 klo 22:19
  • 2 / 43
  • puppeliassi
  • 24.12.2013, 0.01
Joo kyllähän natsisaksassa vähemmistöjen massamurhaus oli täysin laillista maan lakien mukaan.

Mutta vaikka valtio sanoo jonkun olevan laillista/laitonta ei tarkoita että se olisi hyvä asiia.